Kuva
Imatran kylpylä
Mikäli kaupunginhallitus hyväksyy maanantaina lainajärjestelyn, se siirtyy valtuuston linjattavaksi 13.11. kokoukseen.

Imatran kaupunki osallistumassa kylpylälainojen uudelleenjärjestelyyn

Tiedote
3.11.2023 13:30
Kaupungin aiemmat takaukset esitetään muunnettaviksi 10 vuoden mittaiseksi kaupungin lainaksi kuntoutumissäätiölle.

Imatran kaupunginhallitus saa käsiteltäväkseen ensi maanantaina kylpylän rahoitusjärjestelyt. Hallitukselle esitetään, että kaupunki muuttaisi vanhat 1,4 miljoonan euron takaukset 10 vuoden lainaksi Etelä-Karjalan Kuntoutumissäätiölle.

Imatran kaupunki on valtuuston päätöksin taannut vuosina 2003, 2010 ja 2014 Kuntoutumissäätiön lainarahoitusta.

Tällä hetkellä tätä kaupungin takaamaa lainapääomia on jäljellä yhteensä noin 1,4 miljoonaa euroa. Kaupungin takaamat lainat ovat Pohjola Yrityspankin ja Handelsbankenin myöntämiä.

Säätiöllä erääntyy tämän vuoden loppupuolella kaksi isompaa Handelsbankenin myöntämää lainaa, joista toisessa noin 0,5 miljoonan euron lainassa on kaupungin takaus. Säätiö on etsinyt tuloksetta keinoja rahoittaa lainansa.

Mikäli säätiö ei pysty maksamaan kaupungin takaamaa lainaa, on rahoittajalla oikeus vaatia suoritusta kaupungilta.

− Ken ottaa taatakseen, se ottaa maksaakseen. Nyt riski on realisoitumassa. Kaupunginhallitukselle esitettävä järjestely on kokonaisratkaisu, koska emme nykyisen lain puitteissa voi jatkaa takauksia. Konkurssi taas olisi huonoin vaihtoehto, koska me olisimme viimeisinä jonossa saamassa omiamme pois, kaupunginjohtaja Matias Hilden perustelee esitystä.

Paremmat vakuudet ja korko

Hilden korostaa, että kaupungin riskit pienenisivät hiukan lainojen uudelleenjärjestelyllä.

− Saisimme nykyistä paremmat vakuudet. Kaupungille myös maksetaan jatkossa riskistä parempaa korkoa.

Kaupungille maksettavien lainojen korko määräytyisi 6 kuukauden euriborkoron perusteella ja tämän päälle lisättävä korkomarginaali on 4 prosenttia.

Kaupunki saisi lainojen vakuudeksi Etelä-Karjalan Osuuspankin hallussa olevat, nimellisarvoltaan yhteensä kahden miljoonan euron arvoiset panttikirjat.

Kuntoutussäätiö on kaupungin tytäryhtiön Mitra Managementin vuokralainen kylpylän laajennusosassa.

− Kaupungille ei ole tästäkään syystä tarkoituksenmukaista lähteä vaatimaan saamisiaan esimerkiksi yrityssaneerauksen tai konkurssin kautta, Hilden perustelee suunnitelmia.

Optio uimahallipalveluista

Osana velkojen järjestelyä on neuvoteltu ehdoista, jonka mukaisesti säätiö raportoi järjestelyyn osallistuville velkojille talouden kehityksestä.

− Lisäksi säätiön tulee Imatran Kylpylä Oy:n hallitusta nimittäessä varmistaa, että yhtiön hallituksessa on riittävä kokemus matkailuliiketoiminnan ja talouden käytännön johtamisesta. Kaupunki ja mahdollisesti sitä edellyttävät muut rahoittajat antavat tältä osin hyväksyntänsä kokoonpanolle, kaupunginhallituksen päätösesityksessä ehdotetaan.

Tämän lisäksi säätiö sitoutuu myöntämään kaupungille erillisen option uimahallipalvelujen tarjoamisesta tilanteessa, jossa kaupungin oman uimahallin käyttö tilapäisesti päättyisi kiinteistön kunto-ongelmien vuoksi.

Mikäli kaupunginhallitus hyväksyy lainajärjestelyn, se siirtyy valtuuston linjattavaksi 13.11. kokoukseen. Asiasta on julkaistu kaupunginhallituksen lisälista perjantaina.

Asiasta tiedotettiin kaupunginvaltuustoa torstaina 2.11.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matias Hilden, p. 020 617 2200matias.hildenatimatra.fi (matias[dot]hilden[at]imatra[dot]fi)

 

 

Imatran Kylpylä

  • Etelä-Karjalan Kuntoutumissäätiö omistaa kylpyläkiinteistön ja muuta omaisuutta.
  • Käytännön liiketoimintaa tiloissa harjoittaa Imatran Kylpylä Oy, joka on säätiön täysin omistama.
  • Kylpylä toimii kaupungin vuokramaalla.
  • Säätiö on kaupungin tytäryhtiön Mitra Managementin vuokralainen kylpylän laajennusosassa.

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.