Kuva
Yhteiskäyttöautoja

Imatran kaupunki edistää kestävää liikkumista yhteiskäyttöautoilla

Tiedote
7.5.2019 18:30
Imatralle on saatu yhteiskäyttöautopalvelu, jossa tarjotaan hybridiautoja virka-aikaan kaupungin työntekijöiden käyttöön. Virka-ajan ulkopuolella autot ovat kaupunkilaisten ja matkailijoiden käytössä.

Kaupunkilaiset ja matkailijat voivat käyttää palvelua ja varata auton verkosta osoitteesta www.24rent.fi/.

Kaupungin työntekijöiden keskuudessa palvelua kokeillaan aluksi noin 20 henkilön pilottiryhmän voimin. Pilottiryhmän koko on rajoitettu, sillä autoja on aluksi käytössä kahdesta kolmeen autoon ja laskelmien perusteella autoja tarvittaisiin huomattavasti enemmän, jotta niillä voitaisiin kattaa kaikki kaupungin henkilöstön tekemät työasiointimatkat. Kaupunkilaisilta sekä kaupungin työntekijöiden pilottiryhmältä kerätään lokakuussa 2019 kokemuksia palvelun toimivuudesta ja kehittämistarpeista.

Yhteiskäyttöautopalvelun tarjoaa 24 Rental Network, jonka kanssa kaupunki on tehnyt sopimuksen vuoden 2020 elokuun loppuun asti.

Kustannussäästöjä ja ekologisuutta 
Imatran kaupungin ilmasto-ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi vuoteen 2050 mennessä kasvihuonekaasu-päästöjen väheneminen. Päästövähennyksissä liikenteellä on merkittävä rooli.  Muutos ei tapahdu itsellään, minkä vuoksi kaupunki on määrätietoisesti lähtenyt edistämään yksityisautolle vaihtoehtoisia liikkumistapoja. Imatra haluaa olla edelläkävijä ja tukea kaupungin työntekijöiden kestävää liikkumista sekä tarjota asukkaille ja matkailijoille uudenlaisia mahdollisuuksia liikkua tai vierailla Imatralla entistä kestävämmin. 

- Pidemmällä aikavälillä yhteiskäyttöautoilla voidaan saavuttaa kustannussäästöjä työasiamatkojen kilometrikorvausten vähenemän kautta. Käyttöön otetaan hybridiautoja, sillä kaupunki haluaa siirtyä kohti vähäpäästöisempää liikennettä. Haluamme myös lisätä kaupungin työntekijöiden mahdollisuutta saapua töihin pyörällä tai kävellen, vaikka työpäivän aikana olisi välttämätöntä liikkua autolla, kertoo kaupungininsinööri Päivi Pekkanen.

Asukkaiden näkökulmasta yhteiskäyttöauto voi olla ratkaisu vain satunnaiseen auton tarpeeseen tai kakkosauton korvaajaksi. Omistusauto seisoo usein yli 90 % paikallaan, mutta kerryttää silti koko ajan kuluja omistajalleen. Yhteiskäyttöautoa käytettäessä autoilusta maksetaan vain siltä ajalta, kun autoa käytetään. Vakuutusmaksut, verot ja huollot eivät tunnu yhteiskäyttöauton käyttäjän kukkarossa. 

- Yhteiskäyttöauto sopii etenkin henkilöille tai kotitalouksiin, joissa ajetaan vuositasolla alle 10 000 kilometriä. Kahden tai useamman kotitalouksissa yhteiskäyttöauto toimii hyvin oman auton täydentäjänä eri tilanteissa ja korvaa hyvin esimerkiksi perheen kakkosauton, arvioi Elina Toiminen 24 Rental Networkilta.
 

Lisätietoja: 
Päivi Pekkanen, Imatran kaupunki, kaupungininsinööri, p. 020 617 4418
Elina Toiminen, 24 Rental Network, myynti- ja markkinointikoordinaattori, p. 044 988 9923

Imatran yhteiskäyttöautot
Yhteiskäyttöautoilu eroaa perinteisestä autonvuokrauksesta. Palvelu mahdollistaa auton vuokraamisen lyhyeksikin aikaa ja omatoimisen auton noudon ja palautuksen. 

Imatran yhteiskäyttöauton voi varata käyttöönsä osoitteesta www.24rent.fi/

Autojen käyttöönotto- ja palautuspisteet sijaitsevat kaupungintalon pihan parkkipaikoilla, joissa on myös sähköautojen latauspisteet. 

Käyttömaksu: Auton käyttöhinta alkaen 2h 24 €, 24h 65 €, 48h 105 €. Hintaan sisältyy aina 100 km/vrk, ympärivuorokautinen asiakaspalvelu, Falck-tieturva ja ilmainen lisäkuljettaja.

Lisätietoja: Käyttöohje ja varausohje