Kuva
Saimaa Cycle Tour -pyöräilytapahtuman lähtö vuonna 2022.
Saimaa Cycle Tour kerää Imatralle runsaasti pyöräilijöitä ja kannustusjoukkoja.

IBC: Urheilumatkailu toi Imatralle viime vuonna tuloja noin 11 miljoonaa euroa

Tiedote
26.1.2024 13:02
Summassa ovat mukana alueella järjestetyt merkittävät urheilutapahtumat sekä Imatra Base Campin (IBC) kautta tulleet ryhmät ja leirit. Luku on suuntaa antava. 

Urheilumatkailu toi Imatralle tuloja vuonna 2023 noin 11 miljoonaa euroa.  

Summassa ovat mukana alueella vuonna 2023 järjestetyt merkittävät urheilutapahtumat, jotka ovat saaneet kaupungilta tapahtumatukea sekä leiriryhmät ja tilaisuudet, joiden järjestelyissä Imatra Base Camp on ollut jollain tavalla mukana. 

Luku ovat suuntaa antava. Laskentatapa perustuu Taloustutkimuksen vuonna 2019 toteuttamaan tutkimukseen Rauhan ja Ukonniemen matkailijoiden rahankäytöstä, IBC:n tilastoihin vuoden 2023 matkailijamääristä sekä Imatran seudulla toteutettujen tapahtumien omiin laskelmiin. 

Jäähalli ja ensilumenlatu houkuttelivat leireilijöitä 

11 miljoonan euron kokonaistuloista tapahtumien osuus on noin 9,75M€.  Tapahtumista suurimman matkailutulon jättivät Imatranajo (5,6M€), Saimaa Cycle Tour (1,3M€) sekä Power Cup (1,3M€). 

IBC:n kautta tulleiden leirien ja ryhmien osuus kokonaisuudesta on 1,4M€. 

Näiden lisäksi Imatran seudulle tuloja toivat useat seurojen ja yhdistysten järjestämät pienemmät tapahtumat, kuten erilaiset junioriturnaukset. Näiden osuus puuttuu laskelmasta.  

—Esimerkiksi yksi junioriturnaus tai kilpailu voi jättää alueelle satoja yöpymisvuorokausia ja tätä kautta kymmenien tuhansien eurojen matkailutulon. Tekemässämme listauksessa ovat mukana vain ne urheilutapahtumat, jotka olivat saaneet Imatran kaupungin tapahtumatukea jossain muodossa, urheilumatkailupäällikkö Jaakko Jäppinen kertoo.   

Vuonna 2023 Ukonniemen alueella leireili runsaasti seuroja ja joukkueita. Kesäaikaan urheilijoita ja harrastajia houkutteli etenkin jäähalli. Hallissa järjestettiin useita jääkiekko- ja taitoluisteluleirejä. 

—Toinen selkeä sesonki oli syksy ja ensilumenlatu. Ladulla kävi runsaasti hiihtäjiä ja ampumahiihtäjiä ennen varsinaisen hiihtokauden alkamista, Jäppinen toteaa. 

Korean hiihtomaajoukkueen jäseniä Ukonniemessä.
Korean hiihtomaajoukkue leireili Imatralla joulukuun alussa.

Yksittäisen urheilumatkailijan rahankäyttö ei näy tilastoissa 

Ryhmien lisäksi Imatralla ja etenkin Ukonniemen alueella vierailee suuri joukko yksittäisiä matkailijoita, jotka hyödyntävät alueen urheilumahdollisuuksia. Heidän jättämänsä matkailutulo ei näy IBC:n tilastoissa. 

—Alueen urheilu- ja liikuntamahdollisuudet, kuten ensilumenlatu, ulkoilureitistöt ja golfkentät, voivat olla matkailijalle tärkein syy valita Imatra lomakohteeksi. Lisäksi tänne saapuu runsaasti matkailijoita, joille urheilu- ja liikuntaolosuhteet eivät ole tärkein syy, mutta joille liikuntamahdollisuudet kuitenkin toimivat lisähoukuttimena. Esimerkiksi perheen kylpyläloma saatetaan tehdä Imatralle siksi, että kylpylän lisäksi lähialueella on hyvät olosuhteet nauttia perheenjäsenille tärkeistä liikuntaharrastuksista kuten vaikka golfista tai maastopyöräilystä, Jäppinen sanoo., Jäppinen sanoo. 

—Nämä matkailijat eivät meidän tilastoissamme näy, mutta muun muassa ensilumenladun lipunmyyntidatan ja majoitusliikkeiden tekemien huomioiden perusteella määrän voidaan arvioida olevan merkittävä, Jäppinen toteaa.    

Vuosi 2023 on ensimmäinen vuosi, jolloin Imatra Base Camp on tilastoinut matkailutulojen määrää. Tilastointia jatketaan tänä vuonna. 

Lisätietoja: 

Urheilumatkailupäällikkö Jaakko Jäppinen, Imatra Base Camp, jaakko.jappinenatimatra.fi (jaakko[dot]jappinen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 7008 

Imatra Base Camp

Mukana laskelmassa ovat nämä tapahtumat:

 • Rytmisen voimistelun ikäkausikilpailut 

 • JetSki Vuoksi Race 

 • Power Cup Imatra 

 • Imatranajo 

 • Saimaa Cycle Tour 

 • Suomi Wake Tour Osakilpailu  

 • Cross Border Cup  

 • Jalkapallon U17 PM ottelut 

 • Yleisurheilun 14-15 vuotiaiden SM-kilpailut 

 • Racewknd venekilpailut  

 • Lake Saimaa Roller Ski Maraton 

 • Rulla-ampumahiihdon SM  

 • Carelia Fight XVII  

 • 4 tunnin hiihto  

 • FIS Imatran Kylpylähiihdot 

 • Baltic Biathlon Cup 

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.