Kuva
Oranssi padotusventtiili betonilattialla.
Padotusventtiili tulee olla niissä viemäripisteissä, jotka jäävät padotuskorkeuden alapuolelle.

Huolehdi kiinteistösi viemäriputkien padotuksen estosta

Tiedote
23.4.2024 10:41
Alimman viemäripisteen sijainti padotuskorkeuden alapuolella voi johtaa viemärivahinkoihin.

Viemärivahinko tapahtuu usein äkisti ja yllättäen. Kun vettä pääsee tulvimaan kiinteistön rakenteisiin ja tiloihin, edessä voivat olla laajat korjaustoimenpiteet. Tavallisimmin vahinkoja aiheuttaa jätevesien nouseminen kiinteistöön.

– Esimerkiksi kiinteistöjen saneerausten yhteydessä kiinteistöihin on saattanut jäädä viemäripisteitä, jotka ovat padotuskorkeuden alapuolella. Aina kun kiinteistöön tehdään saneerauksia, asiakkaan tulisi olla yhteydessä rakennusvalvontaan näiden asioiden selvittämiseksi, kertoo verkostomestari Kari Mäkelä Imatran vedeltä.

Kiinteistön suojauksesta ja padotuksen estosta vastaa kiinteistön omistaja

Vesilaitoksen asiakkaiden vastuut ja velvollisuudet perustuvat Imatran veden yleisiin toimitusehtoihin, jotka taas perustuvat valtakunnallisiin suosituksiin. Imatran veden toimitusehdot on hyväksynyt Imatran kaupunginvaltuusto.

– Toimitusehdot ovat kaikille asiakkaille samat, ja myös viemärivahinkotapauksissa kaikkia asiakkaita kohdellaan samalla tavalla, toteaa vesihuoltoinsinööri Anu Nikulainen Imatran vedeltä.

Toimitusehtojen mukaan asiakkaan on suojattava padotuskorkeuden alapuolella olevat viemäröidyt tilansa. Padotuskorkeudella tarkoitetaan tasoa, jolle viemärivesi voi verkostossa nousta viemärin tulviessa. Tulvia ilmenee muun muassa keväisin ja kesällä sateiden ja lumien sulamisen yhteydessä, jolloin verkoston välityskyky ylittyy.

Kuvassa kiinteistön alin viemäripiste on padotuskorkeuden yläpuolella.
Kuvassa kiinteistön alin viemäripiste on padotuskorkeuden yläpuolella.

– Kiinteistönomistajien kanssa on tehty liittymissopimus, josta löytyy tiedot padotuksesta. Jos alin viemäripiste on padotuskorkeuden alapuolella, sopimuksessa on tästä selkeä maininta. Liittymissopimus siirtyy uudelle omistajalle kiinteistökaupan yhteydessä, kertoo Nikulainen.

Kiinteistön padotuksen esto on osa Ympäristöministeriön asettamia rakentamismääräyksiä.

– Padotuksen estolaitteista, niiden käytöstä ja kunnossapidosta vastaa kiinteistön omistaja, sanoo Lvi-tarkastaja Tuomas Moilanen Imatran kaupungilta.

Viemärivahingon sattuessa ensimmäisenä yhteyttä vesilaitokseen

Viemärivahingon tapahtuessa tulee ensimmäisenä ottaa yhteyttä vesilaitokseen. Vesilaitokselta lähetetään asiantuntija selvittämään vahinkotilannetta ja tekemään tarvittavat vahinkokartoitukset.

Jos kiinteistön alin viemäripiste on padotuskorkeuden yläpuolella, vesilaitos korvaa viemärivahingon, mikäli tukos on kaupungin vastuulla olevassa osassa viemäriä. Vastuuraja on yleensä tontinraja.

– Jos viemäripiste on padotuskorkeuden alapuolella ja putkistosta puuttuu padotuslaitteisto, kotivakuutus ei yleensä korvaa vahinkoja. Korvausasian voi jo ennakoivasti selvittää omalta vakuutusyhtiöltä, vinkkaa Mäkelä.

Lisätietoja:

verkostomestari Kari Mäkelä, Imatran vesi, kari.makelaatimatra.fi (kari[dot]makela[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4383

vesihuoltoinsinööri Anu Nikulainen, Imatran vesi, anu.nikulainenatimatra.fi (anu[dot]nikulainen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4333

Lvi-tarkastaja Tuomas Moilanen, Imatran kaupunki, tuomas.moilanenatimatra.fi (tuomas[dot]moilanen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4453

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.