Kuva
Rantamaisema.
Hinkua Etelä-Karjalaan! -hanke tavoittelee ilmastoystävällistä maaseutua.

Energiatehokasta maaseutua kehittämässä

Tiedote
11.12.2020 16:13
Uusiutuva energia ja omavaraisuus kiinnostavat yhä useampia asuinpaikasta riippumatta. Myös haja-asutusalueiden energiatehokkuutta voidaan parantaa monin tavoin. Hinkua Etelä-Karjalaan! -hanke antaa neuvoja ja tukea muutokseen.

Uusiutuva energia ja energiaomavaraisuus ovat nousevia megatrendejä. Maaseudulla on mahdollista vaihtaa lämmitysmuotoa uusiutuvaan energiaan monella eri tavalla. Rakennusten katolle voidaan asentaa aurinkopaneeleita tai lämmitys voidaan hoitaa maalämpöpumpun avulla. Perinteinen puulämmitys on luonnollinen valinta ilmastoystävälliseksi lämmitysmuodoksi. Maaseudulla voidaan myös hyödyntää maaston pinnanmuotoja tuulienergian valjastamiseen.

Hinkua Etelä-Karjalaan! -hankkeen työntekijät neuvovat eri energiamuotojen vertailussa kaikkia Etelä-Karjalan haja-asutusalueella asuvia asukkaita.

- Yhdessä voimme vertailla eri vaihtoehtojen investointi- ja säästövaikutuksia kiinteistöllesi, kertoo Tanja Nyholm Lappeenrannan kaupungilta.

Hanke edistää myös yleishyödyllisten rakennusten, esim. kylätalojen, energiatehokkuuden parantamista. Näihin kohteisiin voidaan teettää virallinen energiakatsastus ja suunnitelmat energiatehokkuuden parantamiseksi.

- Tavoitteena on löytää maakunnasta 5–10 yleishyödyllistä kohdetta, joissa tätä työtä tehdään. Pilottikohteet saavat energiakatsastuksen veloituksetta, Nyholm selittää.

Ilmoita kotisi tai kylätalosi hankekumppaniksi, niin etsitään yhdessä siihen parhaiten soveltuva energiaratkaisu. Hankkeen yhteystiedot löydät netistä www.imatra.fi/hinkuaEteläKarjalaan

Ilmaista neuvontaa

Uusiutuvien energiamuotojen valinnasta ja vertailusta järjestetään myös neuvontaa ja koulutusta. Neuvontatilaisuudet aloitetaan etänä tammikuussa 2021 ja ensimmäisessä tilaisuudessa 27. tammikuuta keskitytään öljylämmityksestä luopumiseen. Liittymislinkin Öljystä uusiutuviin -webinaariin löydät nettisivuilta.

Kun tilaisuuksien järjestäminen on taas turvallista, niin koulutusta järjestetään myös perinteisesti. Voit myös kutsua hanketyöntekijän vierailevaksi puhujaksi omaan tilaisuuteen, mikäli energia-asiat kiinnostavat.

Hinkua Etelä-Karjalaan! –hankkeen toteuttavat Imatran seudun ympäristötoimi ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimi. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2020–31.12.2022. Hankeen budjetti on 350 000 € ja sen rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

 

Lisätietoja:
Hankevetäjä Anna-Maija Wikström, Hinkua Etelä-Karjalaan! -hanke,  020 617 4320, anna-maija.wikstromatimatra.fi (anna-maija[dot]wikstrom[at]imatra[dot]fi)
Hanketyöntekijä, Tanja Nyholm, Hinkua Etelä-Karjalaan! -hanke, 040 703 3366, tanja.nyholmatlappeenranta.fi (tanja[dot]nyholm[at]lappeenranta[dot]fi)