- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Imatra ja Lappeenranta muodostavat yhteisen Etelä-Karjalan ilmanlaadun tarkkailun mittausverkoston, jossa on 10 jatkuvatoimista mittausasemaa, 2 sääasemaa ja 4 laskeuman mittauspistettä. Jatkuvatoimiset mittaukset mahdollistavat lähes reaaliaikaisen tiedon ilmanlaatutilanteesta koko mittausverkon alueella. Mittausverkkoon kuuluvien laitteistojen hoidosta ja tulosten raportoinnista on keskitetysti vastannut jo yli 20 vuoden ajan Imatran seudun ympäristötoimi.
Mitattavat ilman epäpuhtaudet ovat:
Epäpuhtauksien terveysvaikutuksista voi lukea Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämiltä sivuilta.
Ilmanlaadun terveysvaikutukset
Mittauspisteet ovat sijoitettu ensisijaisesti teollisuuslaitosten läheisyyteen sekä asutus- ja liikennekeskuksiin. Imatralla jatkuvatoimisia mittauspisteitä on neljä: Rautionkylä, Mansikkala, Teppanala ja Pelkola. Lappeenrannassa jatkuvatoimisia mittauspisteitä on kuusi: Lauritsala, Lappeenrannan keskusta, Tirilä, Ihalainen, Joutsenon keskusta ja Pulpin koulu.
Ilmanlaatutilanteesta tiedotetaan erityisen ilmanlaatuindeksin avulla. Indeksissä ilmanlaatu jaetaan viiteen luokkaan: hyvä, tyydyttävä, välttävä, huono ja erittäin huono. Ajankohtainen ilmanlaatutilanne on tarkistettavissa mittausverkon omilta ilmanlaatusivuilta sekä Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämiltä sivuilta, jonne ilmanlaadun mittaustulokset päivittyvät automaattisesti tunnin välein. Ilmanlaatuindeksi -tiedote julkaistaan myös Uutisvuoksessa tiistaisin ja sunnuntaisin.
Valtioneuvosto on antanut ilmanlaadulle asetuksessaan 480/96 ohjearvot ja päätöksessään 79/2017 raja-arvot. Alueilla, missä asuu ja oleskelee ihmisiä, eivät kyseiset arvot saa ylittyä.
Laatujärjestelmäkuvaus Imatra 2023.pdf