- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Kun olet aikeissa perustaa elintarvikehuoneistoa, ota yhteyttä elintarvikevalvontaan. Elintarvikeyrityksellä tarkoitetaan yritystä, jonka toiminta liittyy mihin tahansa elintarvikkeiden tuotannon, jalostuksen ja jakelun eri vaiheisiin.
Elintarvikehuoneistosta on tehtävä kirjallinen ilmoitus Imatran seudun ympäristötoimeen viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Ilmoitus tehdään erillisellä lomakkeella tai vapaamuotoisesti. Valvontaviranomainen käsittelee ilmoituksen ja antaa käsittelystä todistuksen elintarvikealan toimijalle. Ilmoituksen käsittelystä peritään maksu. Toiminnan aloittamisen edellytyksenä on, että elintarvikehuoneisto täyttää elintarvikelainsäädännön vaatimukset.
Ohje ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta
Toimijan tulee tehdä myös ilmoitus valvontaviranomaiselle toimijan vaihtumisesta, toiminnan keskeytyksestä ja toiminnan lopettamisesta. Ilmoitus tehdään erillisellä lomakkeella.
Myös liikkuvat ammattimaiset elintarvikehuoneistot esim. grillivaunut tulee tehdä ilmoitus Imatran seudun ympäristötoimelle, mikäli vaunu ei ole säännöllisen valvonnan kohteena Imatran, Parikkalan, Rautjärven taikka Ruokolahden kuntien alueella. Ruokaviraston ulkomyyntiohjeessa käsitellään elintarvikkeiden säännöllistä ja tilapäistä käsittelyä, myyntiä ja tarjoilua koskevaa lainsäädäntöä ja sen soveltamista ulkotiloissa.
Elintarvikevalvonnan ilmoituslomakkeet
Vähäriskisestä elintarvikemyynnistä tai -tarjoilusta ei tarvitse tehdä ilmoitusta silloin, kun toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena. Tällainen toiminta on tyypillisesti satunnaista ja käsiteltävien elintarvikkeiden määrät ovat pieniä kuten esim. elintarvikemyynti koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuus tai urheiluseuran makkaranpaisto paikallisottelussa. Ilmoitus tulee kuitenkin tehdä, mikäli toiminta ei ole vähäriskistä (esim. raakalihavalmisteiden myyminen, sushin valmistaminen ja myynti, kylmäsavustetun, tyhjiöpakatun kalan myynti). Mikäli et ole varma onko toiminta vähäriskistä, ota yhteys elintarvikevalvontaan.
Lisää ohjeita elintarvikehuoneiston perustamiseen liittyen saa Ruokaviraston verkkosivuilta.