- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Jos olet havainnut elintarvikkeessa, talousvedessä tai uimavedessä terveyshaittaepäilyn, ilmoitus on mahdollista tehdä valtakunnallisesti oheisen ilppa-linkin kautta. Tiedot menevät sähköisesti viranomaisen käsiteltäväksi. Ilmoituksen tekeminen ei vaadi sisäänkirjautumista. Ilppa-palvelun ylläpitämisestä vastaa Ruokavirasto.
Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan sairautta tai myrkytystä, joka on saatu elintarvikkeen tai talousveden nauttimisen välityksellä. Usein oireina on oksentelu ja/tai ripuli. Ruokamyrkytyksen aiheuttajaa pohtiessa on hyvä muistaa, että useimmiten syömisestä ruokamyrkytyksen oireiden alkamiseen kuluu muutamista tunneista jopa useaan päivään. Tästä syystä on viimeksi syödyn ruoan lisäksi hyvä pohtia myös edellisten päivien aikana syötyjä ruokia. Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, ilmoita asiasta mahdollisimman pian terveysvalvontaan asian selvittämiseksi. Oireita saatuasi mieti, mitä olet syönyt ja ota näyte ruuasta, jos se on mahdollista. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.
Jos olet ostanut elintarvikkeen, joka ei mielestäsi ole laadultaan tai muilta ominaisuuksiltaan (kuten pakkausmerkinnöiltään tai koostumukseltaan) elintarvikemääräysten mukainen, ota yhteyttä elintarvikevalvontaan. Voit myös palauttaa tuotteen ostopaikkaan mahdollisten pakkausmerkintöjen kanssa tai ottaa yhteyttä tuotteen valmistajaan.
Mikäli huomaat myynti- tai tarjoilupaikassa elintarvikkeiden virheellisiä käsittelymenetelmiä tai lämpötilaolosuhteita tai muita elintarvikkeiden turvallisuutta vaarantavia tekijöitä, kuten epäsiisteyttä, ota silloinkin yhteys elintarvikevalvontaan.
Jos elintarvikealan toimija epäilee myymänsä tai tarjoilemansa elintarvikkeen aiheuttaneen ruokamyrkytyksen tai saa yhteydenottoja asiakkailta, jotka epäilevät saaneensa ruokamyrkytyksen, on kaikki epäilyn sairastumisajankohdan aikana tarjolla tai myytävänä olleet ja vielä jäljellä olevat elintarvikkeet syytä säilyttää. Elintarvikealan toimijalla on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä elintarvikevalvontaviranomaiselle.
Valvontaviranomainen ottaa vastaan ilmoitukset epäillyistä ruokamyrkytystapauksista. Pääsääntöisesti valvontaviranomainen tekee tarkastuksen elintarvikealan yritykseen ja/tai vesilaitokseen, tarvittaessa otetaan näytteitä. Jos tulee tietoon useampia sairastuneita, käynnistetään epidemian selvitystyö. Epidemiaselvitystyön tarkoituksena on hankkia tietoa epidemian aiheuttajasta ja sen syistä, jotta vastaavilta tapauksilta voitaisiin välttyä tulevaisuudessa.
Myös veden tai elintarvikkeen aiheuttamasta terveysvaaraepäilystä tulee aina ilmoittaa terveysvalvontaan.
Lisätietoa ruokamyrkytyksistä sekä keinoista, joilla voit suojautua niiltä, löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.