
- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Maa-ainestenottamiseen kuten kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen pois kuljetettavaksi taikka paikalla varastoitavaksi tai jalostettavaksi tarvitaan lähes aina maa-ainestenottolupa. Kirjallisessa hakemuksessa on mainittava tarpeelliset tiedot hakijasta, alueen maanomistuksesta ja toimenpiteistä, johon aiotaan ryhtyä. Hakemukseen tulee liittää selvitys hakijan hallintaoikeudesta ottamispaikkaan ja kartta, josta ilmenee ottamisalueen sijainti ja rajat. Lupaviranomainen voi vaatia hakijalta muitakin selvityksiä kuten luontoselvitys, jos se asian käsittelyn kannalta on tarpeellista.
Laajuudeltaan ja vaikutuksiltaan vähäisestä maa-ainesten ottamisesta ei edellytetä varsinaista erillistä ottamissuunnitelmaa. Jos maa-ainesten ottamiseen kuitenkin tarvitaan ottamissuunnitelma, niin Maa-ainesten ottaminen -oppaassa on ohjeita kirjallisen ottamissuunnitelman laatimiseen. Naapurikiinteistöjen ja muiden alueiden omistajia ja haltijoita on kuultava maa-aineslupahakemuksesta. Voit suorittaa kuulemisen itse tai sen voi tehdä viranomainen luvan käsittelyn yhteydessä.
Maa-ainestenottohakemukseen tarvitset siis ottamissuunnitelman, lupahakemuslomakkeen, karttaliitteet, kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelman ja mahdollisen naapurien kuulemislomakkeen.
Maa-ainesluvan hakeminen ympäristö.fi
Maa-ainesten ottaminen -opas 2020 (pdf)
www.ympäristo.fi
Lupaviranomainen tiedottaa vireillä olevasta lupahakemuksesta kuuluttamalla siitä kyseisen kunnan sekä Imatran seudun ympäristötoimen nettisivuilla (30+7 vrk). Hakemuksesta ilmoitetaan yleensä myös paikallisessa sanomalehdessä. Kiinteistöön rajoittuvien alueiden omistajille ja haltijoille ilmoitetaan lupahakemuksesta erikseen. Asianosaisille varataan tilaisuus muistutusten tekemiseen ennen lupa-asian ratkaisua. Lupa myönnetään, jos toiminta täyttää maa-aineslain (MAL 555/81) vaatimukset. Lupa voidaan myöntää pääsääntöisesti enintään 10 vuodeksi, mutta erityisistä syistä lupa voidaan myöntää pitemmäksi ajaksi, korkeintaan kuitenkin 20 vuodeksi. Luvan myöntää Imatran seudun ympäristölautakunta.
Lupapäätöksestä tiedotetaan toiminnan sijaintikunnan sekä Imatran seudun ympäristötoimen nettisivuilla ja tarvittaessa paikallisessa sanomalehdessä. Lupaviranomaisen päätökseen voi hakea muutosta Itä-Suomen hallinto-oikeudelta ja edelleen korkeimmalta hallinto-oikeudelta.
Luvan käsittelystä peritään maksu Imatran seudun ympäristölautakunnan hyväksymän taksan mukaisesti.
Luvanhakija asettaa hyväksyttävän vakuuden ennen maa-ainestenottamisen aloittamista. Vakuus voi olla pankkitalletus, panttaus tai vakuutus. Vakuudella katetaan maa-ainestenottamisesta aiheutuvien haittojen, vahinkojen ja alueen maisemoinnista aiheutuvat kustannukset. Imatran seudun ympäristöviranomainen hyväksyy maa-aineslupiin liittyvät vakuudet.
Maa-aineslain mukaisesti vuosittaiset maa-ainesten ottomäärät tulee ilmoittaa lupaviranomaiselle sähköpostilla, ymparistotoimiimatra.fi (ymparistotoimi[at]imatra[dot]fi) , ja lisäksi merkitä valtakunnalliseen Notto-tietojärjestelmään seuraavan vuoden tammikuun loppuun mennessä.
Maa-aineslupa ei ole yleensä tarpeen silloin, jos maa-aineksia otetaan omalta maalta tavanomaista kotitarvekäyttöä varten maanomistajan omaan asumiseen tai maa- ja metsätalouteen. Käytön tulee liittyä rakentamiseen tai kulkuyhteyksien parantamiseen. Jos kotitarveottoa on enemmän kuin 500 m3, on kotitarveotosta tehtävä ilmoitus. Kotitarveottoa ei ole esimerkiksi maa-aineksen ottaminen tiehoitokunnan ylläpitämän tien kunnossapitoon.
Kotitarveotto (www.ymparisto.fi)
Ympäristölupa (Kivenlouhinnan ja murskauksen ympäristölupahakemus) tarvitaan maa-ainesten ottoon seuraavissa tapauksissa:
Vähäisempikin toiminta saattaa tarvita ympäristöluvan, jos se sijoittuu tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle ja toiminnasta voi aiheutua pohjaveden pilaantumisen vaaraa. Ympäristölupa on tarpeellinen myös silloin, kun käsitellään irrotettuja maa-aineksia, koska tämä toimintaa saattaa täyttää ympäristön pilaamisen tunnusmerkistön.
200727-Maa-aineslupahakijan-muistilista (pdf)
Hakemukset liitteineen toimitetaan:
Sähköisesti: ymparistotoimiimatra.fi (ymparistotoimi[at]imatra[dot]fi)
tai
postitse:
Imatran seudun ympäristötoimen asiakaspalvelu
Virastokatu 2
55100 IMATRA