- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Vähäriskisestä elintarvikemyynnistä tai -tarjoilusta ei tarvitse tehdä ilmoitusta elintarvikevalvontaan silloin, kun toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena. Tällainen toiminta on tyypillisesti satunnaista ja käsiteltävien elintarvikkeiden määrät ovat pieniä kuten esim. elintarvikemyynti koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuus tai urheiluseuran makkaranpaisto paikallisottelussa. Ilmoitus tulee kuitenkin tehdä, mikäli toiminta ei ole vähäriskistä (esim. raakalihavalmisteiden myyminen, sushin valmistaminen ja myynti, kylmäsavustetun, tyhjiöpakatun kalan myynti). Ilmoittaa voi vapaamuotoisesti, esimerkiksi sähköpostilla. Mikäli et ole varma onko toiminta vähäriskistä, ota yhteys elintarvikevalvontaan.
Elintarvikkeita myytäessä ja tarjoiltaessa tulee huomioida mm. säilytyslämpötiloille, myyntiolosuhteille ja pakkausmerkinnöille asetut lainsäädännön vaatimukset. Ruokaviraston ulkomyyntiohjeessa käsitellään elintarvikkeiden säännöllistä ja tilapäistä käsittelyä, myyntiä ja tarjoilua koskevaa lainsäädäntöä ja sen soveltamista ulkotiloissa. Ohje koskee myös ulkomyyntiin verrattavaa toimintaa sisätiloissa, esimerkiksi hedelmien, marjojen ja sienten myyntiä kauppakeskusten käytävillä.
Liikkuvalla elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan siirrettävää tai väliaikaista tilaa, kuten liikkuvaa kioskia, myyntivaunua, telttakatosta, kojua tai muuta liikkuvaa laitetta. Liikkuvan elintarvikehuoneiston kanssa kierretään eri paikkakunnilla ja toiminta on ammattimaista.
Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta on tehtävä ilmoitus pääsääntöisesti sille viranomaiselle, jonka alueella toiminta aloitetaan. Toimijan on tiedotettava elintarvikkeiden myynnistä ja muusta käsittelystä ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa niiden kuntien valvontaviranomaisille, joiden alueella toimintaa harjoitetaan. Tiedon on oltava valvontaviranomaisella viimeistään neljä arkipäivää ennen ilmoitetun toiminnan aloittamista. Tiedottamisen voi hoitaa esim. tiedotus liikkuvasta elintarvikehuoneistosta -lomakkeella.
Valmiiksi pakatut elintarvikkeet on varustettava elintarvikelain ja sen säädösten mukaisin pakkausmerkinnöin. Myyntipisteessä on oltava toimijan nimi yhteystietoineen sekä Oiva-raportti selvästi asiakkaiden nähtävissä.