
- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Imatran seutukunta kuuluu Järvi-Suomeen. Sen suurimpia järviä ovat alueen pohjoisosan niukkaravinteinen ja kirkasvetinen Karjalan Pyhäjärvi, joka on Natura 2000 -suojelualue ja Parikkalan kalaisa Simpelejärvi. Rautjärven ja Ruokolahden rajalla sijaitsee karunkaunis Torsa ja Imatralla puhdas Immalanjärvi.
Jokivesistä upeimpia ovat valtaisana virtaava Vuoksi sekä koskivoimasta vapautettu ja lohikaloille kunnostettu Rautjärven Hiitolanjoki.
Eteläisen Saimaan laaja sokkeloinen vesialue ulottuu Ruokolahden Haapavedelle ja Imatran edustalle. Hiekkarantaisilla järvillä on suuri virkistysarvo alueen asukkaille sekä lukuisille kesämökkiläisille ja matkailijoille.
Seutu kuuluu pääosin Vuoksen laajaan vesistöalueeseen. Monet Parikkalan ja Rautjärven järvet kuuluvat puolestaan Hiitolanjoen vesistöalueeseen. Vedet laskevat itärajan yli Laatokkaan.
Vuoksen vesienhoitoalueelle on laadittu vesienhoitosuunnitelma vuosiksi 2022–2027. Sen ovat laatineet alueen ELY-keskukset ja sidosryhmistä koostuvat vesienhoidon yhteistyöryhmät. Lisäksi on laadittu yksityiskohtaisempi Kaakkois-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelma vuosille 2022–2027. Siinä on esitetty toimenpiteitä järvien vedenlaadun parantamiseksi.
Kaakkois-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelma vuosille 2022–2027
Oman lähijärvensä ekologisesta tilasta, joka kertoo samalla veden laadusta, saa helposti ja nopeasti tietoa Vesikartalta. Sivustolla on linkkejä myös tarkempaan tietoon pintavesien ja pohjavesien tilasta ja seurannasta.
Imatran seudun järvien vedenlaatu
Vesi.fi -sivustolle on koottu paljon yleistä tietoa järvistä ja niiden ilmiöistä. Jos haluat katsoa yksityiskohtaisia vesinäytetietoja omalta kotijärveltäsi, sinun tulee kirjautua Suomen ympäristökeskuksen Avoimien ympäristötietojärjestelmien -palveluun. Osa vesistötarkkailusta on laitosten ympäristölupiin liittyvää velvoitetarkkailua tai kuntien kustantamaa vapaaehtoista vesistöseurantaa. Sinilevähavaintoja voi tallentaa ja katsella Vesi.fi -sivuston kautta tai JärviWikissä.
Imatran seudun ympäristötoimen tehtävä on edistää vesiensuojelua toiminta-alueensa kunnissa. Varsinaisia vesiensuojelun toimijoita ovat kuitenkin paikalliset asukkaat ja maanomistajat. Maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimet ja haja-asutusalueen jätevesien käsittely koskevat monia alueella asuvia ihmisiä ja vapaa-ajan asukkaita.
Vesiensuojelutyötä on tehty mm. Imatran Immalanjärvellä, Rautjärven Purnujärvellä ja Nurmijärvellä. Myös Simpeleen Kivijärvellä, Uukuniemen Kirkkolammella sekä Rautjärven Untamojärvellä on tehty työtä vesien kunnostamiseksi. Immalanjärvelle on suunnitteilla jatkohanke vuonna 2024. Vuosina 2010–2012 Imatran seudun ympäristötoimessa oli Yhdessä Simpelejärven puolesta -hanke. Parikkalan kunta on jatkanut työtä Simpelejärvellä meneillään olevalla kunnostushankkeella 2022–2024.
Vuosina 2012–2014 ympäristötoimi toteutti Sininen Haapavesi -hankkeen. Kalasta hyödyksi -hankkeessa 2018–2020 Parikkalan Pien-Rautjärvellä etsittiin hyötykäyttömalleja hoitokalastuksessa saatavalle kalamassalle. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tukemia osakaskuntien ym. hoitokalastushankkeita on toteutettu Parikkalan Pien-Rautjärvellä ja Rautjärven Purnujärvellä. Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry on toteuttanut LAKU-hankkeen, Simpelejärven Lahdenpohjan ja Suuri Rautjärven pohjoisosan kunnostuksen, vuosina 2021–2023.
Saimaan hiekkarantojen suojelemiseksi ja kunnostamiseksi tähtäävä Hiekkis-hanketta toteuttaa Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry. Hankkeessa etsitään sopivia hiekkarantoja myös Ruokolahdelta ja Imatralta.
Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry/ Hankkeet