Kuva
Uimarannalla oleva sinileväesiintymä.
Sinilevää. Kuva on arkistokuva.

Sinilevähavaintoja tehty Imatran seudun vesistöissä

Tiedote
20.6.2023 13:46
Uimista kannattaa välttää etenkin, jos sinilevää on paljon. Jo pieni määrä voi aiheuttaa oireita herkille ihmisille.

Imatran seudun vesistöissä on havaittu sinilevää maanantaina 19.6.

Ruokolahdella Vaittilan uimarannalla on havaittu runsaasti sinilevää. Sinilevää on havaittu myös pieniä määriä Ruokolahdella Hann’ahonniemen, Pappilanlahden ja Rasilan uimarannoilla sekä Imatralla Immalanlietteen uimarannalla.

Vältä uimista runsaiden syanobakteeriesiintymien aikana. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille ihmisille. Jos uit, käy suihkussa uimisen jälkeen. Pidä lapset pois vedestä runsaiden syanobakteeriesiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Syanobakteereista yli puolet on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon.

— Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa, tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä, ympäristöinsinööri Marcella Suomalainen Imatran seudun ympäristötoimesta kertoo.

Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti

Sinilevän määrä vaihtelee hyvin nopeasti mm. tuulen suunnasta tai sateesta johtuen. Koska rannoilla ei ole jatkuvaa valvontaa, niin jokaisen uimarin on syytä tarkastaa uimaveden laatu aina ennen uimaan menoa. Aikuisten tulee seurata missä lapset uivat ja estää lasten uiminen sinileväpitoisessa vedessä.

Jokaisella Imatran seudun yleisellä uimarannalla on nähtävillä sinilevän tunnistusohje.

Sinilevähavainnoista ilmoittaminen

Yleisten uimarantojen sinilevähavainnoista voi ilmoittaa Ilppa-ilmoituspalvelun kautta, sähköpostitse (terveysvalvontaatimatra.fi (terveysvalvonta[at]imatra[dot]fi)) tai puhelimitse (p. 020 617 4323).

Yleisten uimarantojen ylläpitäjät tarkkailevat sinilevätilannetta kunnossapitokäyntien yhteydessä. Imatran seudun ympäristötoimi seuraa tilannetta rantojen käyttäjiltä sekä rantojen ylläpitäjiltä saadun tiedon pohjalta. Jos olet havainnut sinilevää yleisellä uimarannalla, niin kerrothan siitä meille!

Jos havaitse sinilevää muualla kuin yleisellä uimarannalla, voit ilmoittaa havainnostasi valtakunnallisen havaintolähetin avulla. Palvelu toimii myös älypuhelimella.

Lisätietoja

ympäristöinsinööri Marcella Suomalainen, marcella.suomalainenatimatra.fi (marcella[dot]suomalainen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4324

yleisten uimarantojen osalta: terveysvalvontaatimatra.fi (terveysvalvonta[at]imatra[dot]fi)

vesistöjen osalta yleisesti: ymparistonsuojeluatimatra.fi (ymparistonsuojelu[at]imatra[dot]fi)

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.