Kuva
Uimarannalla oleva sinileväesiintymä.
Sinilevää. Kuva on arkistokuva.

Sinileväriski kasvaa helleaikana – jokaisen rannalla kävijän kannattaa tarkkailla veden laatua

Tiedote
27.6.2024 16:41
Uimarannoilla kannattaa kiinnittää huomiota veden laatuun. Uimista ei suositella, mikäli vedessä on sinilevää.

Lämmin sää lisää sinilevän esiintymisen todennäköisyyttä. Rantojen sinilevätilannetta tarkkaillaan päivittäin ja Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu tarkastaa uimarannat aamuisin.

Sinilevätilanne saattaa kuitenkin muuttua päivän aikana nopeasti, ja siksi jokaisen rannalla kävijän kannattaa tarkastaa uimavesi silmämääräisesti ennen uimaan menoa.

Ukonniemen, Lempukan, Immalanlietteen ja Raution uimarantojen ilmoitustauluilla on ohje sinilevän tunnistamiseksi. Ohjeita löytyy myös tästä uutisesta.

Mikäli rannoilla havaitaan sinilevää, siitä tiedotetaan rantojen ilmoitustauluilla sekä tarvittaessa kaupungin verkkosivuilla osoitteessa imatra.fi/uimarannat.

Jos kuntalainen havaitse rannalla sinilevää, hänen toivotaan ilmoittavan asiasta osoitteeseen terveysvalvontaatimatra.fi (terveysvalvonta[at]imatra[dot]fi). Lisäksi ilmoituksen voi tehdä myös Suomen ympäristökeskuksen havaintolähettiin.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näkyy vedessä vihreinä tai kellertävinä tikkumaisina hiukkasina ja rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veden pinnalle vihreitä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannalle tummana massana. Levän voi tunnistaa juomalasitestin tai keppitestin avulla. Juomalasitestissä vesi laitetaan lasiin noin tunniksi. Jos vedessä on sinilevää, se nousee yleensä veden pinnalle.

Keppitestissä levämassaa yritetään nostaa kepillä ilmaan. Jos massa hajoaa pieniksi, vihreiksi hiukkasiksi, levä on sinilevää.

Kaupoissa ja apteekeissa myydään myös sinilevän tunnistamiseen tarkoitettuja testejä.

 

Lisätietoja:

terveysvalvontaatimatra.fi (terveysvalvonta[at]imatra[dot]fi)

terveysvalvontaatimatra.fi (Uimarannat )