Kuva
Pieni rotta lattialla.
Rotat

Rotat pihapiirissä

Tiedote
15.2.2022 10:20
Imatran seudun ympäristötoimeen on tullut runsaasti yhteydenottoja rottahavainnoista eri puolilta Imatraa omakotialueilta viime vuonna sekä tämän vuoden puolella.

Rotta on jyrsijä

Rotta on väriltään yleensä ruskeahko jyrsijä. Rotat suosivat maanläheisiä asuinpaikkoja, joissa voi helposti kaivaa maanalaisia käytäviä. Rotta viihtyy asutuskeskuksissa ja on yleisesti valloittanut maatilat, viheralueet, kaatopaikat, viemäriverkostot ja jätekatokset. Rotat voivat tulla myös sisätiloihin. Rotat välttävät avoimia alueita ja liikkuvat yleensä hämärän tultua. Rotta poistuu pesästä ainoastaan hakiessaan ravintoa.

Kompostointiin tarkkuutta

Rottia voi esiintyä jos elintarvikkeiden (biojäte) kompostointia ei hoideta asiallisesti. Biojätteille tulee olla lämpöeristetty, haittaeläimiltä suojattu kompostori. Kompostorin tulee olla ehjä, ja jos käytetään verkkoa kompostorin pohjalla, sen tulee olla riittävän tiheä ja kunnolla laitettu. Myös kompostorin kannen tulee olla tiivis. Jos kiinteistöllä ei ole asianmukaista kompostoria, tulee kiinteistön liittyä biojätteenkeräilyyn. Avokompostissa saa kompostoida ainoastaan puutarhajätteitä eli lehtiä, risuja ja oksia.
Lisätietoja liittymisestä biojätteen erilliskeräykseen saa Etelä-Karjalan jätehuollosta, asiakaspalveluatekjh.fi (asiakaspalvelu[at]ekjh[dot]fi) tai puh. 010 841 1818 tai heidän verkkosivuiltaan
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy

Pidä jätekatokset siisteinä

Jätekatokset tulee pitää siisteinä. Jäteastiat tulee olla eheitä (kuiva- ja biojäte) ja kansien tulee mennä kunnolla kiinni. Jäteastioiden kunto (myös astioiden pohjat) tulee tarkastaa kiinteistöllä ja uusia astiat, jos ovat rikki. Jos kiinteistöllä on piharakennuksia esim. leikkimökkejä tai vajoja, kannattaa myös niiden rakenteet tarkastaa. Myös erilaiset kasat piha-alueilla antavat suojaa rotille.

Lintujen ruokinta saattaa ruokkia myös rottia

Lintujen ruokinta voi aiheuttaa rottien lisääntymistä. Epäsiistit ruokintapaikat houkuttelevat lähialueelta rottia syömään syöttölaitteista tippuneita ruokia. Lintuja ei saa ruokkia maahan, vaan niiden ruokinnan tulee tapahtua lintulaudoilta, syöttölaitteista tai vastaavista. Laitteiden tulee olla riittävän korkealla ja myös sellaisia, etteivät rotat tai hiiret niihin pääse. Syöttölaitteista ei myöskään saa tippua lintujen ruokaa maahan. Ruokintapaikat on pidettävä siistinä ja se asia kuuluu lintujen syöttäjälle. Rottahavaintojen takia tulee nyt olla erityisen tarkka lintujen ruokinnassa ja mieluummin lopettaa joksikin aikaa koko ruokinta, jotta tilanne rauhoittuisi.

Rottia voi itse torjua loukuilla

Rottia voi torjua itse laittamalla loukkuja. Rotille tarkoitettuja myrkkyjä ei myydä yksityiselle. Vain ammattilaiset voivat ostaa ja käyttää myrkkyjä tuhoeläinten torjunnassa.

 

Lisätietoja:

ympäristöinsinööri Merja Kaksonen
merja.kaksonenatimatra.fi (merja[dot]kaksonen[at]imatra[dot]fi)