Kuva
Kurkisuon kaatopaikan uusi soihtupoltin odottaa asentamista.

Kurkisuon suljetun kaatopaikan kaasunpolttolaitoksen automatiikka ja soihtupoltin uusitaan

Tiedote
20.3.2024 15:47
Vuonna 2001 suljetun kaatopaikan jälkihoito on kaupungin vastuulla.

Kaatopaikkakaasuja kerätään kahdeksan keräyskaivon kautta. Soihtupoltto jouduttiin lopettamaan 7.11.2019 soihtuvaurion takia.

—  Tänä aikana, kun soihtu ei ole ollut toiminnassa, on kaasu mennyt läpi vain polttolaitoksen kautta, kertoo rakennuttaja Henry Tapiola Mitra Imatran Rakennuttaja Oy:ltä.

Kaasunpolton jatkamisen edellytyksiä selvitettiin ja etsittiin vaihtoehtoja kaasunpolton korvaamiseksi jollakin muulla tekniikalla. Kaatopaikalta syntyvä metaanikaasu on niin epäpuhdasta, ettei sitä voi hyödyntää muualla.

—    Laaditun konsulttiselvityksen mukaan kaasunpoltto on edelleenkin varteenotettavin vaihtoehto kaatopaikalla syntyvän kaasun käsittelyyn, kertoo Kari Pietarinen Imatran vedeltä.

Kaasumäärät ovat suhteellisen pieniä eikä kaasua tule jatkuvalla syötöllä, joten poltin toimii vaiheittain. Tällä tekniikalla metaanikaasu muutetaan hiilidioksidiksi, jonka ilmastoa lämmittävä vaikutus on huomattavasti metaania alhaisempi. 
—    Selvitysten mukaan on arvioitu, että kaasujen muodostus vähenee Kurkisuon suljetulta kaatopaikalta seuraavan kymmenen vuoden aikana sen verran, että niiden poltolle ei sen jälkeen olisi tarvetta. Mutta se selviää ajan myötä, Tapiola kertoo.
—    Uusi soihtu on nyt pystyssä käyttövalmiina ja kaasunpolttolaitoksen automatiikka valmistuu toukokuun loppuun mennessä, hän jatkaa.

Hankkeen kustannukset ovat noin 150.000 €.

Lisätietoja:

rakennuttaja Henry Tapiola Mitra Imatran Rakennuttaja Oy, henry.tapiolaatmitra.fi (henry[dot]tapiola[at]mitra[dot]fi), p. 05 235 2827
vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen, Imatran vesi, kari.pietarinenatimatra.fi (kari[dot]pietarinen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4399
 

Kurkisuon kaatopaikka suljettiin vuoden 2001 lopussa. Kaatopaikka-alue maisemoitiin
ja peitettiin vuosien 2002 ja 2003 aikana. Kaatopaikkakaasujen keräilyjärjestelmä sekä suodosvesien puhdistuslaitos valmistuivat 2004.

Vuosina 2011–2015 kaatopaikalta kerätty kaasu hyödynnettiin sähkön- ja lämmöntuotannossa vieressä sijainneen kalankasvattamo Kuhina Oy:n mikroturbiinilla ja kattilalaitoksella. Johtuen yrityksen konkurssista, kerätty kaasu on sittemmin poltettu kaatopaikka alueen reunalla
sijaitsevassa soihtupolttimessa. 

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.