Kuva
Vesinäytteet tutkitaan laboratoriossa.
Vesinäytteet tutkitaan laboratoriossa.

Imatran talousveden laatua valvotaan päivittäin

Tiedote
22.3.2022 10:28
Tänään tiistaina vietetään maailman vesipäivää. Sen kunniaksi on hyvä muistuttaa siitä, ettei veden hyvä laatu ole sattumaa.

Imatran talousveden laatu on hyvä.

Se tiedetään, sillä veden laatua tarkkaillaan jatkuvasti.

Päivittäinen seuranta tapahtuu automaation avulla.

Tekninen laadunvarmistusjärjestelmä koostuu useista seurattavista asioista, kuten veden pH-arvo ja sameus. Järjestelmä tarkkailee vesinäytteitä automaattisesti ja hälyttää, mikäli näytteistä löytyy jotain normaalista poikkeavaa.

—Sen jälkeen vesilaitoshoitajamme selvittävät, mitä on kyse, vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen Imatran Vedeltä kertoo.

Hälytykset eivät ole tavattomia. Useimmiten kyse on kuitenkin teknisestä häiriöstä.

—Varsinaisessa veden laadussa on ongelmia harvoin, ympäristöinsinööri, vt. terveysvalvonnan johtaja Armi Kainulainen Imatran seudun ympäristötoimesta toteaa.

Näytteitä otetaan säännöllisesti

Päivittäisen tarkkailun lisäksi vedestä otetaan säännöllisesti myös tarkempia näytteitä.

—Vesilaitoksella osa asioista testataan joka arkipäivä, osa kerran viikossa, osa kerran kuukaudessa, osa kolmen kuukauden välein, Kainulainen kertoo.

Tämän lisäksi vesinäytteitä otetaan niin raakavesistä, vesilaitokselta lähtevästä vedestä kuin vesijohtoverkostostakin. Myös vesitornin vedenlaatua tarkkaillaan säännöllisesti.

Laatua tarkkailevat Imatran veden omat asiantuntijat ja laaduntarkkailua valvoo Imatran seudun ympäristötoimi.

Lisäksi talousveden laatua testaa säännöllisesti myös ulkopuolinen toimija.

Kloorihavainnot ovat Imatralla tavallisia

Vedenlaatua voi tarkkailla myös omasta vesihanastaan. Jos talousvesi haisee, maistuu tai näyttää normaalista poikkeavalta, siitä kannattaa tehdä ilmoitus Imatran vedelle.

—Asia tutkitaan, ja tarvittaessa vedestä otetaan näytteitä, Pietarinen sanoo.

Imatralla ilmoitukset koskevat yleensä vedessä olevaa kloorin hajua tai makua.

—Kloori kuuluu Imatralla asiaan. Sitä käytetään pitämään vesi hyvälaatuisena verkostossa, Kainulainen kertoo.

Klooria käytetään pintaveden laadun ylläpitoon.

Imatran talousvedestä pintavettä on pieni osa kaikesta talousvedestä. Suurin osa vedestä tulee kahdelta lähistöllä sijaitsevalta pohjavesialueelta.

Vedenlaadusta voi huolehtia myös itse

Vedenlaadusta huolehtiminen on vesilaitoksen ja viranomaisten vastuulla. Kuntalainenkin voi kuitenkin kantaa kortensa kekoon.

—Jos asunto on ollut pitkään tyhjillään eikä vettä ole käytetty, vettä kannattaa jonkin aikaa juoksuttaa hanasta ennen käyttöä, Kainulainen neuvoo.

Lisäksi jokainen voi huolehtia siitä, että oman kodin vesikalusteet ovat kunnossa.

—Kannattaa esimerkiksi huolehtia siitä, että pesukoneiden takaiskuventtiilit toimivat. Kaikkia laitteita täytyy silloin tällöin huoltaa ja vaihtaa uudempiin, Pietarinen muistuttaa.

Lisätietoja:

Vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen, Imatran vesi, 020 617 4399, kari.pietarinenatimatra.fi (kari[dot]pietarinen[at]imatra[dot]fi)

Ympäristöinsinööri, vt. terveysvalvonnan johtaja Armi Kainulainen, Imatran seudun ympäristötoimi, 020 617 4330, armi.kainulainenatimatra.fi (armi[dot]kainulainen[at]imatra[dot]fi)