Kuva
Meltolan jätevedenpuhdistamo talvella
Meltolan jätevedenpuhdistamon saneeraus käynnistyi vuonna 2017.

Jätevedenpuhdistamo toimii täydellä teholla

Tiedote
26.3.2024 11:03
Alkuvuodesta Meltolan jätevedenpuhdistamossa on tehty koneistojen ja järjestelmien käyttöönottoja.

Meltolan jätevedenpuhdistamo on täydessä toiminnassa. Jätevedenpuhdistamon saneerausprojekti käynnistyi vuonna 2017 esisuunnitelmalla, ja rakennustyöt aloitettiin vuonna 2021. Saneerauksen yhteydessä puhdistamon tekniikka päivitettiin nykyaikaiseksi.

– Saneerausprosessin aikana on tullut vastaan monenlaista muuttujaa muun muassa koronan takia. Nyt ollaan kuitenkin reilusti voiton puolella, kertoo käyttöinsinööri Kalle Kokko Imatran vedeltä.

Tekniikan hienosäätö ja maanrakennustyöt käynnissä

Jätevedenpuhdistamossa on alkuvuonna tehty viimeistely- ja jälkitöitä sekä koneistojen ja järjestelmien käyttöönottoja.

– Käyttöönottoja on meneillään edelleen, ja myös sähkö- ja automaatiourakoiden osalta tehdään vielä töitä, kertoo Kokko.

Alueen melutasoa loppuvuodesta nostaneiden ilmastusaltaiden säädöt on saatu kohdilleen, minkä myötä alueen melutaso on laskenut. Myös hajuhaittoja on alueella aiempaa vähemmän.

– Jätevedenpuhdistamon toiminnasta syntyvät viemärihiekat ja välpeet viedään nykyisin kaatopaikalle kuorma-autoilla, joissa on suljetut lavat, mikä vähentää hajuhaittoja, kertoo Kokko.

Jätevedenpuhdistamo pihassa olleet työmaakontit on viety pois, ja henkilöstö on muuttanut uusiin tiloihin ja uuteen valvomorakennukseen. Vanha valvomorakennus purettiin vuoden vaihteessa, ja purkutyön seurauksena jätevedenpuhdistamon alueella on keväällä käynnissä maanrakennustöitä.

Näytteenottoja kaksi kertaa kuukaudessa

Koko jätevedenpuhdistamon jälkikäsittelylaitos uusittiin saneerauksen yhteydessä. Puhdistamossa on uusi kangassuodatinjärjestelmä ja sen myötä puhdistamosta ulostuleva vesi on aiempaa kirkkaampaa.

– Aiemmin Meltolan jätevedenpuhdistamossa ei ollut jälkikäsittelylaitosta, vaan ainoastaan jälkiselkeytys, jonka jälkeen vesi on mennyt Vuokseen. Nyt mukana on ylimääräinen vaihe, jolla saadaan aikaiseksi parempaa vettä, kertoo Kokko.

Jätevedenpuhdistamon näytteenotoilla seurataan veden pysymistä ympäristöluvan raja-arvoissa. Näytteet otetaan tulevasta ja lähtevästä vedestä sekä eri vaiheissa veden puhdistusprosessia.

– Laitoksen prosessinhoitajat ottavat näytteet, ja sen jälkeen Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus hakee ja analysoi ne, kertoo Kokko.  

Ympäristöluvassa on määritelty, kuinka paljon ravinteita lähtevässä vedessä saa olla. Ravinteista seurataan esimerkiksi fosforia, typpeä ja kiintoainetta sekä hapen kulutusta.

Lähtevä jätevesi otetaan puhdistamolla hyötykäyttöön, sillä lähtevästä jätevedestä puristetaan lämpöä puhdistamolle. Laitoksen lämmityksestä merkittävä osa saadaan lähtevästä vedestä.

Lisätietoja:

käyttöinsinööri Kalle Kokko, Imatran vesi, kalle.kokkoatimatra.fi (kalle[dot]kokko[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 1144

vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen, Imatran Vesi, kari.pietarinenatimatra.fi (kari[dot]pietarinen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4399

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.