Kangasmaskeja tulee pestä aktiivisesti. (Kuvan maskit eivät ole Eksotelta jakoon tulevia)

Eksote tiedottaa: kasvomaskien jakaminen vähävaraisille alkaa 28. elokuuta

Eksote jakaa ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisillEtelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirie perjantaina 28. elokuuta. Eksote jakaa ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö.

Maskien mukana annetaan ohjeet kasvomaskin oikeaoppiseen käyttöön ja pesuun. Suurin osa jaettavista kangasmaskeista on uudelleenkäytettäviä kangasmaskeja, joita on ollut Eksoten yksiköissä työntekijöiden käytössä. Kangasmaskit on käytön jälkeen pesty teollisesti ja säilytetty oikeaoppisesti varastossa.    

Eksote on tällä viikolla aloittanut kasvomaskien ja käyttöohjeiden pakkaamisen pusseihin. Maskien jakaminen vähävaraisille viivästyy ensi viikkoon, koska käsin tehtävä pussitustyö vie aikaa.

Uudelleenkäytettävät kankaiset maskit ovat pesun ja säilytyksen jälkeen ryttyisiä, mutta ne tulee vielä pestä ja silittää ennen käyttöä. Eksoten hoivajohtaja Taina Jaako kertoo, että uudelleenkäytettävä kankainen maski soveltuu ammattikäyttöä paremmin lyhytaikaiseen käyttöön, kuten linja-automatkalle tai kaupassa asiointiin:

─ Hoitaja pitää kasvomaskia koko työpäivänsä ajan, minkä vuoksi kertakäyttöiset kasvomaskit soveltuvat ammattikäyttöön paremmin. Työntekijämme käyttivät ensin kankaisia maskeja, koska kertakäyttöisiä ei ollut tarpeeksi. Hyväkuntoisia, uudelleenkäytettäviä kangasmaskeja jäi siinä vaiheessa käyttämättä, kun saimme kotihoidon ja asumisyksiköiden hoivatyöhön paremmin soveltuvia, kirurgisia maskeja riittävästi.

Imatralla jakelu alkaa Iso-avussa, Aikuisten keskuksesa ja Honkaharjussa

Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset hankkivat kasvomaskit itse. Kasvomaskien jakelu vähävaraisille aloitetaan seuraavissa Eksoten toimipisteissä perjantaina 28. elokuuta:

  • Iso apu –palvelukeskukset: Esterinkatu 10, Imatra ja Kauppakatu 63, Lappeenranta
  • Aikuisten keskukset: Tainionkoskentie 1 (2. krs), Imatra ja Valtakatu 51, 3. krs., Lappeenranta
  • Terveys- ja hyvinvointiasemat: Honkaharju, Armila, Joutseno, Lauritsala, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Sammonlahti, Savitaipale ja Taipalsaari

 Eksote tiedottaa tarkemmat jakeluajat vielä lähempänä ajankohtaa.

THL:n antama kasvomaskin käyttösuositus joukkoliikenteessä on voimassa Etelä-Karjalassa, sillä Etelä-Karjalan alueella on viimeisen kahden viikon aikana todettu kaksi koronavirustartuntaa, joista viimeisin 14.8. Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta Suomeen palattaessa. Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

 Kasvomaskin käyttöohjeita:
Näin käytät kasvomaskia oikein, video (THL)
Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL)

 Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Jos ei turvaväliä ole mahdollista pitää, kuten esimerkiksi joukkoliikenteessä, niin kasvomaskin käyttöä suositellaan.

 

Lisätietoja medialle:

Taina Jaako, hoivajohtaja, Eksote, puh. 040 828 3186

Kristiina Kapulainen, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, puh. 040 651 1791