Imatran kaupungin koronaohjeet
Etelä-Karjala on epidemian leviämisaluetta
Lue maakunnalliset koronaohjeet täältä.
Kasvomaskisuositus
- Vahva maskusuositus päättyi 26.4
- Maskia tulee edelleen käyttää koronatestiin mennessä sekä hengitystieoireista kärsiessä ja koronavirukselle altistuneena silloin, kun on välttämätönsä liikkua kodin ulkopuolella
- Sosiaali- ja terveysalan tiloissa, esimerkiksi hyvinvointiasemilla ja keskussairaalassa, on omat maskiohjeensa, joita tulee noudattaa
- Riskiryhmään kuuluville maskia suositellaan edelleen sisätiloissa silloin, jos turvavälin pitäminen ei onnistu
Koulut ja varhaiskasvatus
Yleisohje sairastapauksissa:
Positiivisen koronatestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin vähintään viiden vuorokauden ajaksi, vaikka olisi oireeton. Mikäli sairastuneella on oireita, karanteenia tulee jatkaa niin kauan, että hänellä on ollut ainakin kaksi kuumeetonta päivää.
Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen edes vähäoireisena. Lapsen koronavirustestaamista tulee harkita, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Jos alle kouluikäisen lapsen oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tai perheenjäsen tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.
- Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. Vain ulkoiluun, lämpötilan vaihteluihin ja aktiiviseen liikkumiseen liittyvä nenän valuminen on tavallinen oire, eikä ole infektion merkki.
- Jos oireet kotiseurannassa kokonaan väistyvät, alle kouluikäisen pikkulapsen ei tarvitse mennä testiin vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
- Jos testi otetaan ja testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
Epäselvissä tilanteissa voi olla yhteydessä päivystysapuun tai terveys- ja hyvinvointiasemille, josta saa ohjeistusta. Uusintatestaus tulee miettiä tapauskohtaisesti, jos lapsen oireilu jatkuu pitkään.
- Jos lapsi altistuu koronalle
- Jos rokottamaton lapsi altistuu koronavirukselle perheen sisällä, lapsen tulee olla pois varhaiskasvatuksesta tai koulusta viiden päivän ajan, vaikka lapsella ei olisi oireita.
- Jos kyseessä on satunnainen altistuminen muualla kuin kotona, kuten esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, koulussa tai harrastuksen parissa, ja lapsella ilmenee altistumisen jälkeen oireita, tulee lapsen heti oireiden ilmaannuttua jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.
Jos lapsella on vakava perussairaus tai lääkitys (koskee ikään katsomatta lapsia ja nuoria), joka vaikuttaa hänen vastustuskykyynsä merkittävästi, etäopetus on suositeltavaa.
Tällöin potilas tai hänen huoltajansa voi olla suoraan yhteydessä EKKS:n lastentautien poliklinikalle, josta käsin todistus voidaan kirjoittaa siellä olevien hoitotietojen perusteella.
On hyvä huomata, että hyvässä hoitotasapainossa olevat pitkäaikaissairaudet eivät yleensä ole riski vakavalle koronaviruksen aiheuttamalle taudille – ks. linkki
Jos lapsen kanssa samassa taloudessa asuvalla omaisella on vaikea ja/tai huonossa tasapainossa oleva perussairaus, on riskiryhmäläisen mahdollista pyytää hoitavalta yksiköltä todistus siitä, että henkilö kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluva voi sitten käyttää todistusta haluamallaan tavalla. Päätösvalta on koululla, lääkäri ei voi päättää etäkoulusta.
Vakavan koronasairauden riskiryhmät löytyvät alla olevasta linkistä
Neuvolatoiminnan ja oppilashuollon vastaanotoille voi tulla ilman flunssa- tai vatsatautioireita. Jos lapsella tai saattajalla on sairausoireita, tapaamista siirretään tai osa asioista käydään läpi tarkoitukseen soveltuvalla etäyhteydellä. Ota yhteyttä omaan neuvolaan tai koulun oppilashuollon palveluihin, mikäli asiasi on kiireellinen. Lisätietoa neuvolatoiminnasta http://www.eksote.fi/terveyspalvelut/neuvolat/ajankohtaista/Sivut/default.aspx ja oppilashuollon palveluista: http://www.eksote.fi/terveyspalvelut/koululaisten-terveyspalvelut/Sivut/default.aspx
Aikuisten sairastapaukset ja testaus:
- Soita lähimmälle hyvinvointi- tai terveysasemalle hakeutuaksesi testiin. Päivystysaikaan soita 116 117.
Positiivisen koronatestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin vähintään viiden vuorokauden ajaksi, vaikka olisi oireeton. Mikäli sairastuneella on oireita, karanteenia tulee jatkaa niin kauan, että hänellä on ollut ainakin kaksi kuumeetonta päivää.
Positiivisen koronatestituloksen saaneet saavat toimintaohjeen tekstiviestitse.
Tartunnalle altistuneiden tulee olla erityisen varovaisia perheen ulkopuolisessa asioinnissa.
Taudin sairastaminen vastaa yhtä rokotuskertaa, joten sairauden jälkeen voi perua mahdollisen koronarokotusajan.
Tapahtumat ja palvelut
Tapahtumissa ei ole enää henkilömäärärajoituksia.
Normaali toiminassa (ei tapahtuma) tilakohtainen rajoitus määrittelee tilan koon mukaan. Kaupunki ohjeistaa ja valvoo tilakohtaisen rajoitusten toteutumista. Näiksi tiloiksi katsotaan urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettävät tilat, kuten kuntosalit, sisäliikuntatilat, yleiset saunat, sisäleikkipaikat ja kauppakeskusten yleiset tilat. Tällä hetkellä kaupungin tiloissa ei ole henkilömäärärajoituksia.
Rajoituksen sijaan tilanhaltija voi tehdä muita turvaavia toimenpiteitä porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan liittyviä järjestelyjä. Pykälä 58d on yhä voimassa ja toiminnan järjestäjän vastuulla on huolehtia muun muassa siitä, että eri harrasteryhmät eivät kohtaa ja tiloissa oleilu on terveysturvallista.
Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittävän huomiota maskien käyttöön sekä yleisiin hygieniaohjeisiin. Voimassa on tapahtumia koskeva kasvomaskisuositus. Tapahtuman järjestäjät ovat itse vastuussa järjestämästään tapahtumasta ja sen terveysturvallisuuden suunnittelusta ja toteutumisesta. Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta.
Koronapassi ei ole enää käytössä Imatran kaupungin tiloissa.
- Nuorten ja aikuisten ryhmäliikunta on sallittua sisä- ja ulkotiloissa. Tiloihin ei saa tulla oireilevana. Yleisissä urheilutiloissa on vahva maskisuositus yli 12-vuotiaille (esim. aulat ja katsomot). Urheilijoilta ei treeni- tai kilpatilanteissa edellytetä maskia.
- Peli- ja ottelutoiminta on sallittua, mutta epidemiaan liittyvistä turvallisuusohjeista on huolehdittava. Katsomoissa on vahva maskisuositus.
- Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 2 metrin päässä muista ihmisistä.
- Kaupungintalon asiakaspavelu palvelee sähköisesti ja puhelimella, asiakaspalvelupiste auki ma – to klo 8 – 16, pe ja aattoina klo 8 – 15. (s-posti: asiakaspalvelu@imatra.fi, puhelin: 020 617 2253, kaupunginvaihde p. 020 617 111). Asioidessa paikan päällä muistettava turvavälit ja käsihygienia. Paikan päällä kaupunkintalon asiakaspalvelee yhtä asiakasta kerrallaan. Muut odottavat aulassa. Jos asioit kaupungintalolla muualla kuin pleksillä varustetussa asiakaspalvelupisteessä, ota asiakaspalvelupisteestä itsellesi kasvomaski, jota tulee käyttää asioidessa.
- Nuorisotilat ovat normaalisti auki.
Vältä kättelemistä, siivousta lisätään
- Imatran kaupunki suosittaa henkilökunnalleen ja koululaisille monien muiden yritysten ja organisaatioiden tavoin, että kohtaamisissa vältetään kättelemistä.
- Myös käsi- ja yskimishygieniasta tulisi huolehtia THL:n ohjeen mukaisesti. Yleisestä tilojen hygieniasta on syytä pitää huolta.
- On muistettava, että sairaana ei tulla töihin, kouluun tai julkisiin tiloihin.
- Kaupungilla on varautumissuunnitelmat erilaisia poikkeavia tilanteita varten. Näissä suunnitelmissa on otettu huomioon myös epidemiat.
- Kaupunki siivoaa tehostetusti julkisia tiloja..
Etätöille vahva suositus
- Etelä-Karjalassa on yleinen työyhteisöille suunnattu etätyö- ja etäkokoussuositus sekä suositus välttää työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia. Suositukset ovat voimassa tällä hetkellä toukokuun puoliväliin saakka.
- Kaupunki muistuttaa myös, että julkisilla paikoilla puhelimien käyttöä tulisi hygieniasyistä välttää ja puhelimen kosketuspintojen puhdistusta lisätä.
- Kaupunki toivoo, että henkilökunta miettii omia vapaa-ajan toimintojaan siitä näkökulmasta, kannattaako erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin osallistua
Matkustaminen
Matkustusohjeiden karanteeniohjeet koskevat kaikkia. Saavuttaessa riskimaasta, negatiivinen koronatestivastaus ei mahdollista aiempaa palaamista kouluun/työpaikalle. Matkan aikana tulee seurata THL:n ja STM:n maakohtaista ohjeistusta.
- Jos vierailee maissa, joita koskevat koronarajoitteet, tulee käydä koronatestissä ja noudattaa THL:n antamia ohjeita.
Koronavirustilanteesta vesihuollon näkökulmasta
Koronaviruksen leviämisriski juomaveden välityksellä on erittäin pieni. Vedenkäsittely, erityisesti desinfiointi kloorilla, UV-valolla ja/tai otsonilla, tuhoaa mahdolliset virukset tehokkaasti.
Tartunnan saaneiden henkilöiden ysköksien ja ilmeisesti vähäisessä määrin myös ulosteiden kautta jätevesiin voi joutua COVID-19 viruksia. Työterveyslaitoksen (TTL) arvion mukaan koronaviruksesta ei aiheudu erityistä riskiä jätevedenpuhdistamoilla työskenteleville. Normaalit, muiltakin jäteveden biologisilta riskeiltä suojaavat toimenpiteet torjuvat myös mahdollista koronavirustartuntaa. Lisätietoja TTL:n uutisesta ja suojautumistoimenpiteistä löytyy VVY:n uutisesta.
Koronaviruksen leviämisriski juomaveden välityksellä on erittäin pieni. Raakavesien kontaminoituminen viruksilla jäteveden tai suoraan ulosteiden tai ysköksien välityksellä on epätodennäköistä. Jos vesilaitoksen raakaveteen päätyisi koronaviruksia, vedenkäsittely, erityisesti desinfiointi kloorilla, UV-valolla ja/tai otsonilla, tuhoaa ne oletettavasti tehokkaasti.
Päivitetty viimeksi 26.4.2022 klo 16:07
Related topics
Rokotustodistuksen lataaminen Omakannasta
- Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
- Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
- Hae todistusta painamalla linkkiä "Avaa rokotustodistus (pdf)". Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
- Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä.
- Voit pyytää läheiseltäsi apua rokotustodistuksen lataamisessa Omakannasta, jos sinulla on pankkitunnukset etkä ole tottunut käyttämään Omakantaa.
Rokotustodistuksen tilaaminen kotiin tai hyvinvointi- ja terveysasemalle
Jos henkilö ei voi käyttää Omakantaa, tarvitaan Kansalliseen potilastietoarkistoon liittyen KanTa-suostumus, siitä informointi ja lupa tietojen luovuttamiseen. Suostumus allekirjoitetaan lähimmällä hyvinvointiasemalla.
- Jos henkilö ei saa todistusta Omakannasta, hänen tulee soittaa numeroon 05 352 2355 ja pyydettävä tulostettua todistusta. Todistuksen voi myös pyytää lähimmältä hyvinvointiasemalta. Sitä ei voi saada heti mukaan.
- Todistus pyritään toimittamaan viikon kuluessa johonkin seuraavista hyvinvointi- ja terveysasemista: Armila, Honkaharju, Joutseno, Parikkala tai Sammonlahti. Vaihtoehtoisesti koronatodistus voidaan lähettää postitse asiakkaan kotiosoitteeseen.
- EU-koronatodistus on saatavilla terveydenhuollosta myös henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta.
- Rokotustodistuksen tulostaminen hyvinvointiasemilla vaatii henkilöltä allekirjoitetun luvan tietojen luovuttamiseen.
Mistä neuvoa?
- Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) vastaa terveydenhuollon näkökulmasta koronatiedottamisesta. Voit seurata tiedotusta ja ohjeita täältä.
Älä soita päivystysapuun 116 117, kun sinulla on lieviä flunssaoireita. Soita ainoastaan, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää kotihoito-ohjeilla.
- Valtakunnallisesti koronaneuvontaa on saatavilla palvelupuhelimesta: p. 0295 535535.
- Kaupungilla on imatra.fi -sivustolla omat koronaohjesivunsa. Niitä päivitetään tarpeen tullen myös viikonloppuna. Sivut löytyvät osoitteesta: imatra.fi/korona
Henkistä tukea tarjolla
- Jos poikkeustilanne ja siitä johtuvat elämänmuutokset aiheuttavat henkistä kuormaa, kannattaa olla yhteydessä ammattilaisiin. Apua voit pyytää monelta taholta. Yhteystiedot avuntarjoajiin täältä.
We help
- If you suspect you have been infected with coronavirus, please call number 116 117 while staying in South-Karelia. From the service number you will receive instructions.
- Read more.
Кто помогает?
- If you suspect you have been infected with coronavirus, please call number 116 117 while staying in South-Karelia. From the service number you will receive instructions.
- Вы получите предписания на основании оценки степени риска.
- Читать дальше
Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät?
Tietyt ryhmät ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Tämänhetkisen tiedon perusteella näitä ryhmiä ovat:
- Yli 70-vuotiaat henkilöt
- Henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista
- Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)
- Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)
- Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes
- Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
- Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
- Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
- Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
- Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)
- Henkilöt, jotka tupakoivat päivittäin