

Lue maakunnalliset koronaohjeet täältä.
Yleisohje sairastapauksissa:
Positiivisen koronatestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin vähintään viiden vuorokauden ajaksi, vaikka olisi oireeton. Mikäli sairastuneella on oireita, karanteenia tulee jatkaa niin kauan, että hänellä on ollut ainakin kaksi kuumeetonta päivää.
Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen edes vähäoireisena. Lapsen koronavirustestaamista tulee harkita, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Jos alle kouluikäisen lapsen oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tai perheenjäsen tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.
Epäselvissä tilanteissa voi olla yhteydessä päivystysapuun tai terveys- ja hyvinvointiasemille, josta saa ohjeistusta. Uusintatestaus tulee miettiä tapauskohtaisesti, jos lapsen oireilu jatkuu pitkään.
Jos lapsella on vakava perussairaus tai lääkitys (koskee ikään katsomatta lapsia ja nuoria), joka vaikuttaa hänen vastustuskykyynsä merkittävästi, etäopetus on suositeltavaa.
Tällöin potilas tai hänen huoltajansa voi olla suoraan yhteydessä EKKS:n lastentautien poliklinikalle, josta käsin todistus voidaan kirjoittaa siellä olevien hoitotietojen perusteella.
On hyvä huomata, että hyvässä hoitotasapainossa olevat pitkäaikaissairaudet eivät yleensä ole riski vakavalle koronaviruksen aiheuttamalle taudille – ks. linkki
Jos lapsen kanssa samassa taloudessa asuvalla omaisella on vaikea ja/tai huonossa tasapainossa oleva perussairaus, on riskiryhmäläisen mahdollista pyytää hoitavalta yksiköltä todistus siitä, että henkilö kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluva voi sitten käyttää todistusta haluamallaan tavalla. Päätösvalta on koululla, lääkäri ei voi päättää etäkoulusta.
Vakavan koronasairauden riskiryhmät löytyvät alla olevasta linkistä
Neuvolatoiminnan ja oppilashuollon vastaanotoille voi tulla ilman flunssa- tai vatsatautioireita. Jos lapsella tai saattajalla on sairausoireita, tapaamista siirretään tai osa asioista käydään läpi tarkoitukseen soveltuvalla etäyhteydellä. Ota yhteyttä omaan neuvolaan tai koulun oppilashuollon palveluihin, mikäli asiasi on kiireellinen. Lisätietoa neuvolatoiminnasta http://www.eksote.fi/terveyspalvelut/neuvolat/ajankohtaista/Sivut/default.aspx ja oppilashuollon palveluista: http://www.eksote.fi/terveyspalvelut/koululaisten-terveyspalvelut/Sivut/default.aspx
Positiivisen koronatestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin vähintään viiden vuorokauden ajaksi, vaikka olisi oireeton. Mikäli sairastuneella on oireita, karanteenia tulee jatkaa niin kauan, että hänellä on ollut ainakin kaksi kuumeetonta päivää.
Positiivisen koronatestituloksen saaneet saavat toimintaohjeen tekstiviestitse.
Tartunnalle altistuneiden tulee olla erityisen varovaisia perheen ulkopuolisessa asioinnissa.
Taudin sairastaminen vastaa yhtä rokotuskertaa, joten sairauden jälkeen voi perua mahdollisen koronarokotusajan.
Tapahtumissa ei ole enää henkilömäärärajoituksia.
Normaali toiminassa (ei tapahtuma) tilakohtainen rajoitus määrittelee tilan koon mukaan. Kaupunki ohjeistaa ja valvoo tilakohtaisen rajoitusten toteutumista. Näiksi tiloiksi katsotaan urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettävät tilat, kuten kuntosalit, sisäliikuntatilat, yleiset saunat, sisäleikkipaikat ja kauppakeskusten yleiset tilat. Tällä hetkellä kaupungin tiloissa ei ole henkilömäärärajoituksia.
Rajoituksen sijaan tilanhaltija voi tehdä muita turvaavia toimenpiteitä porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan liittyviä järjestelyjä. Pykälä 58d on yhä voimassa ja toiminnan järjestäjän vastuulla on huolehtia muun muassa siitä, että eri harrasteryhmät eivät kohtaa ja tiloissa oleilu on terveysturvallista.
Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittävän huomiota maskien käyttöön sekä yleisiin hygieniaohjeisiin. Voimassa on tapahtumia koskeva kasvomaskisuositus. Tapahtuman järjestäjät ovat itse vastuussa järjestämästään tapahtumasta ja sen terveysturvallisuuden suunnittelusta ja toteutumisesta. Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta.
Koronapassi ei ole enää käytössä Imatran kaupungin tiloissa.
Matkustusohjeiden karanteeniohjeet koskevat kaikkia. Saavuttaessa riskimaasta, negatiivinen koronatestivastaus ei mahdollista aiempaa palaamista kouluun/työpaikalle. Matkan aikana tulee seurata THL:n ja STM:n maakohtaista ohjeistusta.
Koronaviruksen leviämisriski juomaveden välityksellä on erittäin pieni. Vedenkäsittely, erityisesti desinfiointi kloorilla, UV-valolla ja/tai otsonilla, tuhoaa mahdolliset virukset tehokkaasti.
Tartunnan saaneiden henkilöiden ysköksien ja ilmeisesti vähäisessä määrin myös ulosteiden kautta jätevesiin voi joutua COVID-19 viruksia. Työterveyslaitoksen (TTL) arvion mukaan koronaviruksesta ei aiheudu erityistä riskiä jätevedenpuhdistamoilla työskenteleville. Normaalit, muiltakin jäteveden biologisilta riskeiltä suojaavat toimenpiteet torjuvat myös mahdollista koronavirustartuntaa. Lisätietoja TTL:n uutisesta ja suojautumistoimenpiteistä löytyy VVY:n uutisesta.
Koronaviruksen leviämisriski juomaveden välityksellä on erittäin pieni. Raakavesien kontaminoituminen viruksilla jäteveden tai suoraan ulosteiden tai ysköksien välityksellä on epätodennäköistä. Jos vesilaitoksen raakaveteen päätyisi koronaviruksia, vedenkäsittely, erityisesti desinfiointi kloorilla, UV-valolla ja/tai otsonilla, tuhoaa ne oletettavasti tehokkaasti.
Päivitetty viimeksi 26.4.2022 klo 16:07
Jos henkilö ei voi käyttää Omakantaa, tarvitaan Kansalliseen potilastietoarkistoon liittyen KanTa-suostumus, siitä informointi ja lupa tietojen luovuttamiseen. Suostumus allekirjoitetaan lähimmällä hyvinvointiasemalla.
Älä soita päivystysapuun 116 117, kun sinulla on lieviä flunssaoireita. Soita ainoastaan, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää kotihoito-ohjeilla.
Tietyt ryhmät ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Tämänhetkisen tiedon perusteella näitä ryhmiä ovat: