Время добровольного карантина может быть сокращено, если результаты двух тестов на коронавирус окажутся негативными.

Eksote hoitaa kasvomaskien jakelun vähävaraisille

Maskisuositus ei koske päiväkoteja, kouluja eikä harrasteryhmiä.

THL antoi kasvomaskisuosituksen torstaina niille sairaanhoitopiireille, joiden alueella on todettu kahden viikon sisällä uusia koronatartuntoja. Koska Lappeenrannassa on yksi uusi tartunta, suositus koskee koko Etelä-Karjalaa.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. 
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Tämä maskisuositus ei koske työyhteisöjä, joita koskien asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

Ei sovellu lapsille

Suositus koskee 15-vuotiaita ja sitä vanhempia.  THL:n mukaan kasvomaski ei sovellu lapsille.

Suosituksen ulkopuolelle jäävät tässä vaiheessa tilat ja tilanteet, jossa toistuvasti sama, toisilleen tuttu ryhmä kokoontuu sisätiloihin pidemmäksi aikaa. Näitä ovat esimerkiksi päiväkodit ja koulut sekä erilaiset harrastusryhmät.

THL ei ole antanut suositusta kasvomaskien käytöstä toisen asteen koulutuksessa. Lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa maskia voi halutessaan käyttää oppilaitoksessa tapahtuvassa koulutuksessa niissä tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet kouluille ja varhaiskasvatukselle koronaan liittyen ovat luettavissa täältä.

─ Kaupunki muistuttaa, että kaikissa julkisissa paikoissa ja tapahtumissa tulee noudattaa kolmea perussääntöä. Sinne mennään vain oireettomana, pidetään turvavälit ja huolehditaan käsihygieniasta, muistuttaa Imatran kaupungin hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala.

Maskit hankittava pääsääntöisesti itse

Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset hankkivat kasvomaskit itse.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille pyritään käynnistämään Eksoten alueella ensi viikon aikana – asiasta tiedotetaan uudestaan heti, kun jakelu on saatu organisoitua. Tämän hetkinen tartuntatilanne ei vaadi Etelä-Karjalan alueella pikaisia toimia kasvomaskien osalta.

Joukkoliikenne

Imatran kaupunki haluaa muistuttaa, että näin syksyllä pyöräily ja kävely ovat hyviä vaihtoehtoja liikkumiseen. Mikäli kulkeminen tapahtuu kuitenkin busseilla, kannattaa käyttää maskeja. Muutamia aamun ja illansuun vuoroja lukuun ottamatta Imatralla busseissa on hyvin tilaa ja turvavälit helppo toteuttaa.

Koulukuljetuksissa maskisuositus koskee 15-vuotiaita ja sitä vanhempia oppilaita ja opiskelijoita. Tältä osin tarkempia ohjeita lähetetään Wilman välityksellä ensi viikolla.

Miten maskia käytetään?

Kasvomaskeja on monenlaisia: erilaiset itse valmistetut tai kaupoista hankittavat kankaasta tai muista materiaaleista valmistetut maskit.

Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. 

Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä.

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.  

 

Lisätietoja:

Arja Kujala, hyvinvointipalveluiden päällikkö, p. 020 617 2227, arja.kujala@imatra.fi

Tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen, p. 020 617 4450, sami.turunen@imatra.fi