Kuva
Korjaustöitä Mansikkalassa.

Vesihuoltolaitoksen riskienarviointi suoritettu

Tiedote
9.7.2018 15:03
Riskitaso on matalalla.

Syksyllä 2017 uudistunut terveydensuojelulaki ja talousvesiasetus velvoittavat talousvettä toimittavan laitoksen omavalvonnan ja talousveden laadun valvonnan perustumaan veden terveydelliseen laatuun vaikuttavien riskien arviointiin ja hallintaan. Riskiarviointi on tehtävä toiminnan harjoittajien ja viranomaisten välisenä yhteistyönä.

Turvallisen talousveden takaamiseksi on sosiaali- ja terveysministeriön johdolla laadittu toimenpideohjelma (WSP, Water Safety Plan). Ohjelman tarkoituksena on tunnistaa kaikki vedentuotannon toimintaympäristöön ja vedentuotantoketjuun liittyvät riskit sekä hallita riskejä talousveden laadun turvaamiseksi. Vesihuollon ja ympäristöterveydenhuollon toimijat pystyvät tämän perusteella varautumaan häiriötilanteisiin entistä paremmin ja pystyvät ottamaan tunnistetut riskit huomioon valmiussuunnittelussa. Verkkopohjaista WSP-järjestelmä on maksuton internetissä toimiva sovellus. WSP perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) suosittelemaan malliin.
Riskienarviointi kattaa toimintaan liittyvät vaarat raakaveden muodostumisalueelta vedenottamon, veden käsittely ja veden jakelun kautta kuluttajan hanaan saakka. Tunnistetuille riskeille on laadittu toimenpide- ja seurantaohjelmat. Talousveden riskienhallintajärjestelmän avulla laitokset voivat varmistaa, että vedenkäyttäjät saavat hanoistaan turvallista talousvettä.
Imatran Vesi yhteistyössä Imatran seudun ympäristötoimen, Ruokolahden vesihuoltolaitoksen ja Rautjärven kunnan vesihuoltoliikelaitoksen kanssa on toteuttanut WSP-työkalun avulla riskien tunnistamisen koko vesihuollon toimintaketjun osalta. Hankkeeseen on kutsuttu myös Kaakkois-Suomen Ely-keskus, jonka edustajalla on pääsyoikeus Imatran kaupungin wsp-riskienhallinnan verkkosivuille.
Työryhmä on käynyt läpi yhteensä yli 500 Imatran vesihuoltoon kohdentuvaa potentiaalista riskikohdetta. Riskiarvioinnin perusteella Imatran vesi on listannut tunnistetut riskit sekä niiden hallintaan käytössä olevat toimenpiteet.
Riskiraportin perusteella voidaan todeta, että Imatran vesihuoltoon kohdentuvat riskit ovat hallinnassa ja riskitaso on matalalla.