
Imatran kaupunki muistuttaa: hulevedet eivät kuuluu jätevesiviemäriin
Kiinteistöjen hulevedet eivät kuulu jätevesiverkostoon, muistuttaa Imatran veden vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen.
Jätevesiverkostoon joutuva hulevesi kuormittaa verkostoa ja aiheuttaa ongelmia: esimerkiksi ylivuotojen määrä jätevedenpumppaamoilla kasvaa ja riski kiinteistöjen viemäritulviin suurenee.
—Hulevesien pumppaaminen jätevesiverkostoa pitkin aina jätevedenpuhdistamolle saakka aiheuttaa myös ylimääräisiä kustannuksia. Niin pumppaus kuin jäteveden käsittely maksaa, mikä puolestaan johtaa jätevesimaksujen korotuksiin, Pietarinen toteaa.
Kaupunki on korjannut aluesaneerausten yhteydessä jätevesiverkostoa siten, että hulevesien pääsy jätevesiverkostoon on estetty.
—Ongelmaa ei kuitenkaan saada poistettua yksinomaan kaupungin tekemien saneerausten avulla, vaan kiinteistöjen omistajien tulee myös kiinnittää asiaan huomiota.
Imatran Veden ja asiakkaan välisissä liittymissopimuksissa todetaan muun muassa, että hulevedet on hoidettava muulla tavalla kuin johtamalla ne viemäriin. Sopimuksissa voi olla myös maininta siitä, että hulevedet on johdettava maastoon tai imeytettävä tontilla tai että ne on johdettava hulevesiviemäriin.
Kaupunkilaisten apua tarvitaan ongelman korjaamiseksi
Imatran Vesi tulee jatkossa lähestymään kirjeitse niitä kiinteistönomistajia, joiden kiinteistöistä on todettu johdettavan sadevesiä, kuten katto- ja pihavesiä jätevesiverkostoon.
Kirjeen toivotaan herättävän kaupunkilaiset huomaamaan ongelman ja tarttumaan siihen oma-aloitteisesti.
Kirjeessä kiinteistönomistajaa kehotetaan korjaamaan hulevesijärjestelmä säädösten mukaiseksi. Ohjeita ja neuvontaa on saatavilla kaupungin rakennusvalvonnasta.
—Pääsääntöisesti ohje on, että hulevesi on käsiteltävä kiinteistön alueella. Parasta on imeyttää hulevedet maahan tai jos se ei ole mahdollista, hulevettä voi viivyttää ja ohjata niitä esimerkiksi avo-ojaan tai mahdolliseen hulevesiviemäriin, LVI-tarkastaja Tuomas Moilanen kertoo.
Ongelma tulee näkyväksi esimerkiksi viemäreiden savutusten yhteydessä.
Savutukset ja muut toimenpiteet jätevesiverkoston tarkastamiseksi jatkuvat edelleen. Seuraavana vuorossa on Savikannan alue.
—Työt etenevät pikkuhiljaa. Sitä mukaa kun toimenpiteitä edellyttäviä tapauksia havaitaan, niistä lähetään myös tieto kiinteistön omistajalle, Pietarinen toteaa.
Lisätietoja:
Vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen, kari.pietarinenimatra.fi (kari[dot]pietarinen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 439
Mitä sanoo laki?
- 17 d § (22.8.2014/681) Kielto johtaa kiinteistön hulevesiä jätevesiviemäriin
Kiinteistöltä ei saa johtaa vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin hulevesiä.
Jos kiinteistön hulevesiä ei poisteta kiinteistöltä muulla tavalla, kiinteistö voidaan kuitenkin liittää jätevesiviemäriin huleveden poisjohtamiseksi, jos:
1) jätevesiviemäri on rakennettu ennen vuotta 2015 ja se on mitoitettu myös huleveden poisjohtamiseen;
2) alueella ei ole huleveden viemäriverkostoa, johon kiinteistö voidaan liittää; ja
3) vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan jätevesiviemäriin johdettavasta hulevedestä taloudellisesti ja asianmukaisesti.
Hulevesi
Hulevesi on sade- ja sulamisvettä, joka virtaa pois maan pinnalta ja rakennusten päältä.
Keväällä hulevettä syntyy paljon, kun lumet sulavat. Viime vuosina myös rankkasateet ovat voimistuneet, mikä on lisännyt huleveden määrää.
Kaupunki vastaa huleveden hallinnasta kokonaisuutena.
Kiinteistön omistajan vastuulla on kiinteistön hulevesien hallinta.