Kuva
Kassalipas ja euroja.
Väliaikaisen rahoituksen toivotaan innostavan hankerahojen hakemiseen

Kaupunki helpottaa imatralaisten yhdistysten hankerahoitusta myöntämällä hankkeiden aikaisia lainoja

Tiedote
17.2.2021 12:15
Tarkoituksena on helpottaa imatralaisten yhdistysten ulkopuolisen rahoituksen hakemista.

Erilaisten kehityshankkeiden tuki maksetaan hankkeen toteuttajalle lähes aina vasta kun hankkeen kulut on jo pitänyt maksaa. Monilla yhdistyksillä on vähän varoja, mikä on saattanut estää hakemasta hankerahaa. 
 
Nyt tähän on tulossa Imatralla muutos, kun kaupunki voi myöntää väliaikaista rahoitusta yhdistyksille, jolloin hankerahojen saaminen ei jää enää varojen puutteesta kiinni. Lainan maksimimäärä on 10 000 euroa vuodessa hakijaa kohti.
 
Imatran kaupungin kehittämis- ja työllisyyskoordinaattori Sirkku Sarlomon mukaan projektin aikainen rahoitus on kaupungin vastaus yhdistysten tarpeeseen.

– Aloite väliaikaisesta projektirahoituksesta on lähtenyt yhdistyksiltä. Hyvä olisi, jos tämä ruokkisi yhdistysten aktiivisuutta.

Rahoitettavan hankkeen sisältö voi olla hyvin monenlainen, kunhan se on linjassa kaupungin tavoitteiden kanssa. Rahoituksesta tulee olla päätös, kun lähtee väliaikaisrahoitusta hakemaan.

– On todennäköistä, että Kärki-Leader ry:n ja ESR (Euroopan sosiaalirahasto)-rahat saattaisivat tulla kysymykseen. Näitä yhdistykset ymmärtääkseni eniten käyttävät, Sarlomo arvelee.

Lisätietoja:
Kehittämis- ja työllisyyskoordinaattori Sirkku Sarlomo sirkku.sarlomoatimatra.fi (sirkku[dot]sarlomo[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 2225
 

Väliaikaisrahoituksen ehdot

  • Lyhytaikaista lainaa voidaan myöntää Imatralla toteutettavan ja kaupungin strategian toteuttamista edistävän hankkeen väliaikaiseen rahoittamiseen.
  • Lainan myöntäminen edellyttää, että yhdistys tai yleishyödyllinen yhteisö on rekisteröity ja sen kotipaikka on Imatra.
  • Lainaa myönnetään vain sellaiselle yhdistykselle, joka on saanut hankkeeseen avustusta EU:n tai kansallisesta rahoitusohjelmasta.
  • Lainan myöntämisen edellytys on julkisen rahoittavan viranomaisen myönteinen rahoituspäätös.
  • Lainan myöntämisen harkinnassa huomioidaan yhdistyksen kyky toteuttaa kyseistä hanketta ja hankkeen tärkeys kaupungin kehittämisen kannalta.
  • Lainaa myönnetään hakemusten perusteella. Lainaa saavan yhdistyksen tulee antaa kaupungille velkakirja. Kaupunki edellyttää yhdistyksen vastuuhenkilöiltä (2 henkilöä) omavelkaista, yhteisvastuullista takausta. Velkakirjan allekirjoittajien ja takaajien tulee huomioida, että yhdistykselle voi jäädä hankkeessa maksettavaksi lainan lisäksi kuluja, jotka eivät ole tukikelpoisia mutta, jotka on rahoitettu kaupungin myöntämällä väliaikaisrahoituksella.
  • Lainaa voidaan myöntää vuoden aikana enintään 10.000 euroa yhdistystä kohden. Erillisellä päätöksellä ja perustellusta syystä lainan enimmäismäärä voi olla suurempi.
  • Laina-aika on enintään 36 kk. Perustellusta syystä laina-aikaa voidaan jatkaa erillisellä päätöksellä. 
  • Laina on koroton. Lainasta ei peritä käsittely- tai muita kuluja.
  • Lainaa lyhennetään yhdistyksen kanssa laadittavan maksusuunnitelman mukaisesti. Lainan viivästyskorko on kulloinkin voimassa olevan korkolain mukainen. Viivästyskorkoa peritään eräpäivästä maksupäivään. 
  • Velallisella on oikeus maksaa velka ennenaikaisesti takaisin. Velallisen on ilmoitettava velkojalle takaisinmaksusta kaksi viikkoa ennen lainan maksamista.
  • Lainasta päättää kaupunginhallituksen hyväksymillä periaatteilla viranhaltija, jolle päätösvalta hallintosäännön mukaan on määritetty. Lainapäätöksestä tehdään viranhaltijapäätös. Lainapäätöksen valmistelee ja lainan takaisinmaksua seuraa talous ja rahoitushallintopalvelut yksikkö. Talous- ja rahoitushallintopalvelut tarkistaa yhdistyksen ja takaajien luottotiedot. Hanketiimi ottaa kantaa hankkeen kaupungin strategian mukaisuuteen.

Hae väliaikaista hankerahoitusta