Kuva
Maskisuositus
Muista maski!

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjalaan vahva maskisuositus

Tiedote
26.11.2020 22:46
Suositus välttää yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia. Kiihtymisvaiheen uhka on suuri

Etelä-Karjalan COVID 19 tilannekuvaryhmä kehottaa työyhteisöjä erittäin vakavaan harkintaan pikkujoulujen järjestelyistä perustuen suositukseen välttää yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia

Pääministeri ja maan hallitus pitävät tämänhetkistä koronatilannetta Suomessa erittäin vakavana. Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on kuunnellut hallituksen viestiä ja ottaa tilanteen vakavasti. Tilannekuvaryhmä on arvioinut koronavirusepidemian olevan Etelä-Karjalan alueella vielä perustasolla mutta kiihtymisvaiheen uhka on suuri.

Eksote on myös huomioinut Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeet ja suositukset epidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Tilannekuvaryhmä antaa erittäin vahvan suosituksen maskien nykyistä aktiivisempaan käyttöön.

– Nähtävissä on selkeästi jo väsymistä tilanteeseen. Monet käyttäytyvät lepsusti eivätkä noudata suosituksia. Kansalaisia ei suuressa mittakaavassa valitettavasti tilanne tunnu huolestuttavan. Tämä on viruksen leviämisen kannalta huolestuttavaa. Kiihtymisvaihe on todennäköisesti vain ajan kysymys, jyrähtää infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

– Nyt ovat omat, paikalliset toimet epidemian hoidossa keskeisiä. Meidän tulee suhtautua tilanteeseen vakavasti, että säilytämme nyt hyvän sairastuvuustilanteemme. Kansalaisten tulee noudattaa olemassa olevia suosituksia esimerkiksi maskien käytössä huomattavasti nykyistä paremmin. Noudattamalla suosituksia, voimme välttää uusia rajoituksia esimerkiksi liikuntatilojen käyttöön liittyen kertoo alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Laaja kasvomaskisuositus voimaan 28.11. alkaen

Etelä-Karjalan alueella halutaan välttää siirtymistä perustasolta kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen.

Ennakoivana toimintana fyysisiä kohtaamisia on edelleen vältettävä esimerkiksi etätyön tekemistä lisäämällä. Julkisissa tiloissa tulee aina käyttää kasvomaskia ja huolehtia käsihygieniasta suositusten mukaisesti. 

Työpaikalla syntyvät tartunnat ovat kasvussa

Yrityksiltä ja elinkeinoelämältä toivotaan omien työntekijöidensä suojaamista kasvomaskeilla tai visiireillä sekä velvoittamaan asiakkaansa käyttämään kasvomaskia tai visiiriä asioinnin yhteydessä.

Vahva ja laaja kasvomaskisuositus koskee kaikkia julkisia sisätiloja, joihin kuuluvat esimerkiksi kaupat, ostoskeskukset, pankit, kirjastot, kirkot ja kulttuurilaitokset.

Toisen asteen opetuksessa ja kansalaisopiston lähiopetukseen tulee voimaan laajempi maskisuositus Eksoten alueella. Oppilaitokset tarkentavat ohjeistustaan opiskelijoilleen. Perusopetus ei ole näiden toimenpiteiden ja suositusten piirissä.

Jos tarvetta, jatkotoimista päätetään ensi viikolla

Turvavälejä huolellisesti noudattamalla, maskeja käyttämällä sekä käsihygieniasta huolehtimalla tapahtumiin liittyviä riskejä on mahdollista pienentää.
– Tilanne Etelä-Karjalassa on toistaiseksi pysynyt varsin hyvänä. On kuitenkin huomioitava, että kun koko maan viruskuorma lisääntyy ja talvi on tulossa, jolloin ihmiset ovat enemmän sisätiloissa on riskinä myös täällä siirtyä nopeammin seuraavaan epidemiavaiheeseen, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.
– Isossa kuviossa nimenomaan eteläkarjalaisten käytös tulee ratkaisemaan, miten me lopullisesti pärjäämme pandemian ajan. Jaksetaanko pitää etäisyyttä, käyttää maskeja, puhdistaa käsiä ja mennä herkästi testiin? Väestön omia toimia tarvitaan epidemian hillitsemiseksi – jokaisen henkilön oma toiminta on keskeistä. Laitetaan omat rivit kuntoon omin voimin, toteaa turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.
– Seuraamme tilannetta ensi viikkoon. Mikäli emme saa tilannetta rauhoittumaan, joudumme harkitsemaan vielä isompia rajoituksia esimerkiksi tilojen osalta, toteaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

 

Lisätietoja:
https://thl.fi/fi/-/juhlakausi-alkaa-vieta-pikkujouluja-turvallisesti-
https://www.avi.fi/web/avi/-/kokoontumisrajoitukset-koskevat-joulukuussa-uudellamaalla-yli-20-henkilon-yleisotilaisuuksia-muualla-etela-suomessa-yli-50-henkilon-tilaisuuksia

 

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Kasvomaskien jakelupisteet Eksoten alueella

Iso apu – palvelukeskukset (ma-pe klo 9-12):

  • Esterinkatu 10, Imatra
  • Kauppakatu 63, Lappeenranta

Aikuisten keskukset (ma-ti klo 13–15, ke 13-16, to-pe 13-15):

  • Tainionkoskentie 1 (2. krs), Imatra
  • Valtakatu 51, 3. krs., Lappeenranta

Terveys- ja hyvinvointiasemat:

  • Armilan terveysasema (ke klo 9–12)
  • Honkaharjun terveysasema (ke klo 9–12)
  • Joutsenon hyvinvointiasema (ke klo 9–12)
  • Lemin hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
  • Luumäen hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
  • Parikkalan hyvinvointikeskus (ke klo 9–11)
  • Rautjärven hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
  • Ruokolahden hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
  • Sammonlahden hyvinvointiasema (ke klo 9–12)
  • Savitaipaleen hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
  • Taipalsaaren hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Eksote päivittää perjantain 27.11. aikana verkkosivunsa http://www.eksote.fi/Koronavirus/Sivut/default.aspx koskien vähävaraisille jaettavia kasvomaskeja.