Maskisuositus
Muista maski!

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjalaan vahva maskisuositus

Suositus välttää yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia. Kiihtymisvaiheen uhka on suuri

Etelä-Karjalan COVID 19 tilannekuvaryhmä kehottaa työyhteisöjä erittäin vakavaan harkintaan pikkujoulujen järjestelyistä perustuen suositukseen välttää yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia

Pääministeri ja maan hallitus pitävät tämänhetkistä koronatilannetta Suomessa erittäin vakavana. Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on kuunnellut hallituksen viestiä ja ottaa tilanteen vakavasti. Tilannekuvaryhmä on arvioinut koronavirusepidemian olevan Etelä-Karjalan alueella vielä perustasolla mutta kiihtymisvaiheen uhka on suuri.

Eksote on myös huomioinut Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeet ja suositukset epidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Tilannekuvaryhmä antaa erittäin vahvan suosituksen maskien nykyistä aktiivisempaan käyttöön.

– Nähtävissä on selkeästi jo väsymistä tilanteeseen. Monet käyttäytyvät lepsusti eivätkä noudata suosituksia. Kansalaisia ei suuressa mittakaavassa valitettavasti tilanne tunnu huolestuttavan. Tämä on viruksen leviämisen kannalta huolestuttavaa. Kiihtymisvaihe on todennäköisesti vain ajan kysymys, jyrähtää infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

– Nyt ovat omat, paikalliset toimet epidemian hoidossa keskeisiä. Meidän tulee suhtautua tilanteeseen vakavasti, että säilytämme nyt hyvän sairastuvuustilanteemme. Kansalaisten tulee noudattaa olemassa olevia suosituksia esimerkiksi maskien käytössä huomattavasti nykyistä paremmin. Noudattamalla suosituksia, voimme välttää uusia rajoituksia esimerkiksi liikuntatilojen käyttöön liittyen kertoo alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Laaja kasvomaskisuositus voimaan 28.11. alkaen

Etelä-Karjalan alueella halutaan välttää siirtymistä perustasolta kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen.

Ennakoivana toimintana fyysisiä kohtaamisia on edelleen vältettävä esimerkiksi etätyön tekemistä lisäämällä. Julkisissa tiloissa tulee aina käyttää kasvomaskia ja huolehtia käsihygieniasta suositusten mukaisesti. 

Työpaikalla syntyvät tartunnat ovat kasvussa

Yrityksiltä ja elinkeinoelämältä toivotaan omien työntekijöidensä suojaamista kasvomaskeilla tai visiireillä sekä velvoittamaan asiakkaansa käyttämään kasvomaskia tai visiiriä asioinnin yhteydessä.

Vahva ja laaja kasvomaskisuositus koskee kaikkia julkisia sisätiloja, joihin kuuluvat esimerkiksi kaupat, ostoskeskukset, pankit, kirjastot, kirkot ja kulttuurilaitokset.

Toisen asteen opetuksessa ja kansalaisopiston lähiopetukseen tulee voimaan laajempi maskisuositus Eksoten alueella. Oppilaitokset tarkentavat ohjeistustaan opiskelijoilleen. Perusopetus ei ole näiden toimenpiteiden ja suositusten piirissä.

Jos tarvetta, jatkotoimista päätetään ensi viikolla

Turvavälejä huolellisesti noudattamalla, maskeja käyttämällä sekä käsihygieniasta huolehtimalla tapahtumiin liittyviä riskejä on mahdollista pienentää.
– Tilanne Etelä-Karjalassa on toistaiseksi pysynyt varsin hyvänä. On kuitenkin huomioitava, että kun koko maan viruskuorma lisääntyy ja talvi on tulossa, jolloin ihmiset ovat enemmän sisätiloissa on riskinä myös täällä siirtyä nopeammin seuraavaan epidemiavaiheeseen, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.
– Isossa kuviossa nimenomaan eteläkarjalaisten käytös tulee ratkaisemaan, miten me lopullisesti pärjäämme pandemian ajan. Jaksetaanko pitää etäisyyttä, käyttää maskeja, puhdistaa käsiä ja mennä herkästi testiin? Väestön omia toimia tarvitaan epidemian hillitsemiseksi – jokaisen henkilön oma toiminta on keskeistä. Laitetaan omat rivit kuntoon omin voimin, toteaa turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.
– Seuraamme tilannetta ensi viikkoon. Mikäli emme saa tilannetta rauhoittumaan, joudumme harkitsemaan vielä isompia rajoituksia esimerkiksi tilojen osalta, toteaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

 

Lisätietoja:
https://thl.fi/fi/-/juhlakausi-alkaa-vieta-pikkujouluja-turvallisesti-
https://www.avi.fi/web/avi/-/kokoontumisrajoitukset-koskevat-joulukuussa-uudellamaalla-yli-20-henkilon-yleisotilaisuuksia-muualla-etela-suomessa-yli-50-henkilon-tilaisuuksia
 

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainen@eksote.fi

Voimassa olevat suositukset
 

 • Yleinen työyhteisöille suunnattu etätyö- ja etäkokoussuositus sekä suositus välttää työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia. Laaja kasvomaskien käyttösuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita henkilöitä kaikissa julkisissa sisätiloissa.
 • Perustason maskisuositus THL:n ohjeiden mukaisesti. Maskeja suositellaan vahvasti käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa sekä palatessa riskimaasta.
 • Suositus käyttää kasvomaskia yleisötilaisuuksissa, tapahtumissa sekä turnaustyyppisissä urheilutapahtumissa. Suositus on voimassa vuoden loppuun saakka.
 • Kasvomaskien käyttöön tulee edelleen kiinnittää aiempaa paremmin huomiota etenkin kaupoissa ja kauppakeskuksissa liikkuessaan, sisätiloissa tapahtuvissa harrastuksissa sekä muussa vapaa-ajanvietossa, joukkoliikenteessä sekä yksityisjuhlissa. Yksityisjuhliksi katsotaan esimerkiksi häät, isot syntymäpäivät ja valmistujaiset.
 • Liikunta- ja kulttuuritapahtumia voi yhä järjestää alueella mutta niiden turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota mitä tulee maskien käyttöön, turvaväleihin ja annettuihin hygienia- ja turvallisuusohjeisiin.
 • Tapahtumien järjestäminen sallitaan toistaiseksi Aluehallintoviraston voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Turnaustyyppisten urheilutapahtumien järjestäminen sallitaan alueella toistaiseksi, mutta suosituksen mukaan joukkueet eivät saa kohdata kuin urheilusuorituksen aikana. Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittävän huomiota turvavälien toteutumiseen, maskien käyttöön sekä yleisiin hygieniaohjeisiin. Voimassa on tapahtumia koskeva kasvomaskisuositus. Tapahtuman järjestäjät ovat itse vastuussa järjestämästään tapahtumasta ja sen terveysturvallisuuden suunnittelusta ja toteutumisesta.
 • Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta.
 • Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä:
 • Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä.
 • Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta kohdasta Alueiden tilanne. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus

Kasvomaskien jakelupisteet Eksoten alueella

Iso apu – palvelukeskukset (ma-pe klo 9-12):

 • Esterinkatu 10, Imatra
 • Kauppakatu 63, Lappeenranta

Aikuisten keskukset (ma-ti klo 13–15, ke 13-16, to-pe 13-15):

 • Tainionkoskentie 1 (2. krs), Imatra
 • Valtakatu 51, 3. krs., Lappeenranta

Terveys- ja hyvinvointiasemat:

 • Armilan terveysasema (ke klo 9–12)
 • Honkaharjun terveysasema (ke klo 9–12)
 • Joutsenon hyvinvointiasema (ke klo 9–12)
 • Lemin hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
 • Luumäen hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
 • Parikkalan hyvinvointikeskus (ke klo 9–11)
 • Rautjärven hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
 • Ruokolahden hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
 • Sammonlahden hyvinvointiasema (ke klo 9–12)
 • Savitaipaleen hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
 • Taipalsaaren hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Eksote päivittää perjantain 27.11. aikana verkkosivunsa http://www.eksote.fi/Koronavirus/Sivut/default.aspx koskien vähävaraisille jaettavia kasvomaskeja.