Kuva
Kirjaston kirjahyllyjä.

Blogi: Lainatuimpia kirjoja ja muita suosituksia

Tiedote
28.3.2023 09:54
Kirjaston lainatuimmissa kirjoissa pyörii tuttuja nimiä.

Kevät tulee tänä vuonna tavallistakin keikkuvammin. Lumipyryiltä ja pakkasilta on hyvä piiloutua vaikka peiton alle kirjoja lukemaan. Pakoon kylmää, katalaa ja hankien peittämää maailmaa.

Kirjaston lainatuimmissa kirjoissa naiset vievät tällä hetkellä miehiä kuin litran mittaa. Se ei sinänsä ole yllätys, koska suurin osa kirjoja lainaavista asiakkaistamme on naisia. Kirjailijoista Christian Rönnbacka on tällä hetkellä ainoa, joka pistää naiskirjailijoille kampoihin kirjallaan Kostajan merkki, se on tilastoissamme alkuvuoden listaykkönen. 

Muita kotimaisia lainatuimpia teoksia ovat Anu Joenpolven romanttiset Rakkautta ja raekuuroja sekä Poutaa ja perunankukkia, jännäreistä Satu Rämön Hildur ja Outi Pakkasen Pullonkerääjä. Ulkomaalaisista kirjailijoista useatkin Elly Griffithsin, Viveca Stenin, Lucinda Rileyn ja Nora Robertsin kirjat keräävät runsaasti lainauksia. Enni Mustosen sarja Syrjästäkatsojan tarinoita pysyy kaikessa ajattomuudessaan edelleen lainatuimpien listalla, ja miehistä Ilkka Remes ja Tommi Kinnunen väijyvät jossain top-20 liepeillä.

Sotakirjat, niin romaanit kuin tietopuolisetkin, ovat edelleen suosiossa, vaikka niitä ei enää lainatuimpien listoilla juuri näykään. Muutamista tuoreimmista haluan suositella Aleksi Rikkisen ja Emil Kastehelmen Lapin sodan aikaisesta puolustuslinjasta kertovaa kirjaa Sturmbock : tutkimusmatka Lapin sodan linnoitteisiin, sekä Jari Lappalaisen romaanimuotoon kirjoitettua Kaukopartioritarin kohtaloa, joka kertoo kovan sissin Viljo Suokkaan viimeiseksi jääneestä partiomatkasta syksyllä 1943. Kaukopartioinnista ja tiedustelutoiminnasta laajemmin kiinnostuneille voin suositella erityisesti Mikko Porvalin päämajan kaukopartio-osasto Vehniäisestä kirjoittamaa seikkaperäistä historiikkisarjaa, josta on tähän mennessä ilmestynyt kaksi osaa: Kohti itää ja Syvärin takana.

Musiikkikirjoista vuoden tapaus on ilman muuta Kimmo Aroluoman kirjoittama Kingston Wallin perintö, joka pureutuu lähes pakkomielteenomaisen tarkasti Petri Wallin musiikilliseen perintöön ja hänen käyttämiinsä soittokamoihin. Aroluoman teoksen rinnalla kannattaa lukea myös vanhempi Kingston Wallia käsittelevä kirja, Viljami Puustisen Kingston Wall : Petri Wallin saaga. Tuoreita jo ilmestyneitä tai kohta ilmestyviä kotimaisia muusikkokirjoja ovat myös Kassu Halosesta, Kaija Koosta ja Kikasta tehdyt elämäkerrat, sekä tietenkin Se-yhtyeestä tutun Yari Knuutisen omaelämäkerta Taikurin apulainen.

Uutuuskirjojen varaaminen on Heili-kirjastoissa suorastaan räjähtänyt käsiin, ja kirjojen odotusajat voivat olla pitkiäkin. Käymme kirjastossa jatkuvaa arvokeskustelua siitä minkä verran yksittäisiä teoksia voimme mistäkin teoksesta ostaa. Jo lähes kymmenen vuotta toiminut Heili-kimppa on tietenkin muuttanut aineiston hankintaa, koska kirjat liikkuvat sulavasti kuntien välillä. Jossain vaiheessa teimme päätöksen, että ostamme niin sanottuja hittikirjoja tavanomaista runsaammin, että asiakkaat saisivat ne vähemmällä jonotuksella, mutta siitä aiheutui, että vuoden kuluttua julkaisusta nämä hittikirjat seisoivat hyllyssämme turhanpantteina ja niistä piti iso osa poistaa. Kirjojen poistaminen on yhtä tärkeää työtä kuin niiden ostaminen, mutta pahalta se meistäkin tuntuu vain muutaman vuoden ikäisiä kirjoja tilanpuutteen takia poistaa.

Kirjastotyö on jatkuvaa nuorallatanssia viihdyttämisen ja sivistämisen välillä. Haluammeko tarjota veronmaksajille sitä, mitä he eniten haluavat, vai haluammeko toimia vanhaan malliin kansankynttilöinä hommaamalla runsaasti vähälevikkistä ja sitä myöten myös vähän lainausmääriä saavaa aineistoa. Jonkinlainen tasapaino viihteen ja valistamisen välillä pitää aina löytää, ja siihen tarvitaan meitä kirjastoalan ammattilaisia. 

mika.kahkonenatimatra.fi (mika[dot]kahkonen[at]imatra[dot]fi)
Puh: 020 617 6602