Kuva
kasvomaski
Vahva maskisuositus on edelleen voimassa Etelä-Karjalassa.

Eksote tiedottaa: Koronavirus on vähenemässä hitaasti Etelä-Karjalassa sairaalakuormituksesta huolimatta

Tiedote
26.4.2022 18:34
Etätyö- ja etäkokoussuositus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka. Maskisuositus päättyy, mutta riskiryhmiin kuuluvien kannattaa edelleen käyttää maskia sisätiloissa.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19-tilannekuvaryhmä kokoontui 26.4.2022 ja totesi, että Etelä-Karjalan omikron- BA.2 vaihe jatkuu edelleen, mutta merkkejä sen vähenemisestä on jo nähtävissä. Myös jätevesiseurannan raportoinnissa on näkyvissä lievää laskua.

─ Sairaalassa on potilaita varsin paljon, heistä pääosa on iäkkäitä ja monisairaita.  Myös teho-osastolla on iäkkäitä koronapotilaita, joista osa on hyvinkin sairaita, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

─ Joiltakin teho-osastolle joutuneista ikäihmisistä on tarvittava 4. ja 3. rokotus puuttunut. Nyt olisi hyvin tärkeää, että yli 80-vuotiaat ikäihmiset kävisivät hakemassa tarvittavan rokotuskattavuuden. Tässä toivon myös omaisten tukevan ja auttavan.  

Tilanne alueen kouluissa ja oppilaitoksissa on epidemian osalta rauhallinen ja koulut toivovatkin paluuta normaaliin.

Hoivakodeissa on yhä koronatartuntoja ja sote-henkilökuntaa sairastuu aika lailla. Työpaikan jatkotartuntoja on vähän

Koronaviruksen ohella on väestössä ilmennyt jonkin verran A-influenssaa, influenssalöydösten määrän on lähdettyä nousuun koronaan liittyneiden rajoitusten purkamisen jälkeen.

Maskisuositus jää pois mutta jatkuu sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja terveydenhoidon yksiköissä

Maskisuositukset kevenevät ympäri Suomea. Etelä-Karjalassa suositus on ollut voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa mutta sen jatkamiselle ei ole enää syytä, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valtakunnallinen suositus on poistunut.

─ Maskin käyttöä suositellaan kuitenkin kaikille riskiryhmiin kuuluville henkilöille, kun he liikkuvat julkisissa sisätiloissa, toteaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.    

─ Kaikissa Eksoten sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on voimassa universal masking -käytäntö eli siellä on pidettävä kasvomaskia potilaiden ja asiakkaiden suojelemiseksi sairastumiselta, lisää Etelä-Karjalan keskussairaalan johtaja Marjo Numminen.

Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. 

Oireisena tai julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin, on jatkossakin käytettävä maskia.

Ylilääkäri Sami Raasakka toteaa epidemiatilanteen tilannekatsauksessaan epidemiatilanteen kääntyneen lievään laskuun.

─ Olemme menossa hiukan helpompaan suuntaan ja olo on varovaisen positiivinen tässä hetkessä. Tulevat viikot tulevat näyttämään, miten tilanne kehittyy. Iäkkäiden tartuntalukujen nousu toki huolettaa jonkin verran, samoin sairaalassa oleva potilasmäärä, joka ei ole lähtenyt laskuun, päinvastoin.

─ Arviolta reilu kolmannes alueen asukkaista on saanut tähän mennessä tartunnan ja sairastanut koronataudin. Luku ei ole täsmällinen koska monet ovat sairastaneet taudin vähäoireisena tai oireettomana kotona.

Viikolla 16 (18. ─24.4) todettiin yhteensä 1119 koronapositiivista ja ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta oli 1908,6 100 000 asukasta kohden.

Neljäs rokotuskierros yli 80- vuotiaille ja hoivan asumispalveluiden piirissä oleville on meneillään. Rokotustiedot löytyvät Eksoten verkkosivuilta.

Alueella on voimassa etätyö- ja etäkokoussuositus toukokuun puoliväliin saakka työnantajien tilannekohtaisen harkinnan mukaisesti.

Tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 17.5.

 

Lisätietoja medialle:
Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

 

Maskinkäytön uudet ohjeet

Maskia tulee käyttää seuraavissa tilanteissa:

  • henkilöt, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • henkilöt, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • henkilöt, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esimerkiksi perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä
  • sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin hakeutuville asiakkaille, potilaille ja vierailijoille sekä henkilökunnalle toiminnasta vastaavan tahon ohjeistuksen mukaisesti.