Kuva
Koronarokoteainetta lasipullossa
Eksote toivoo, että mahdollisimman moni abiturientti kävisi ottamassa 2-rokotuksen hyvissä ajoin ennen kirjoituksia, jos 1-rokotuksesta on kulunut vähintään 8 viikkoa.

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjala edelleen leviämisvaiheessa

Tiedote
24.8.2021 19:46
Lähikontaktien välttäminen ei ole enää huomenna vain suositus, vaan AVIn virallinen linjaus.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 24.8.2021 kokouksessaan, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa.

Etätyösuositus, kasvomaskisuositus ja suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat voimassa. Etätyö- ja etäkokoussuositusta jatketaan 31.10.2021 saakka.

Suositus muuttuu päätökseksi 25.8.

Keskiviikkona 25.8. astuu Etelä-Karjalassa voimaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston 17.8. tekemä tartuntatautilain 58 pykälän mukainen päätös.

Päätöstä vastaava suositus on ollut voimassa jo kaksi viikkoa. Päätöksen mukaan 10 henkilön sisätiloissa tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa sekä yli 50 henkilön ulkona tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa tulee pystyä välttämään lähikontaktit. Tällaisissa tilaisuuksissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seuruiden tulee olla tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Ellei välttäminen ole mahdollista, ei toimintaa voi päätöksen voimassa ollessa järjestää.

Lähikontaktin välttää, mikäli kosketusta toiseen ihmiseen ei synny sisä- tai ulkotiloissa eikä sisätiloissa ole tilanteita, joissa ollaan yli 15 minuutin ajan alle kahden metrin päässä toisista.

Yksityistilaisuuksissa noudatetaan vastaavia omaehtoisia rajoituksia kuin yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja 1–2 metrin turvaetäisyyksistä.

Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

– On tärkeää, että maltamme vielä noudattaa suosituksia, vaikka kaikki olisimme toivoneet koronatilanteen jo helpottaneen, sanoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

– Tartunnat keskittyvät nyt nuoriin ja keski-ikäisiin, joilla ei vielä ole kahden rokotteen antamaa suojaa. Samalla sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden keski-ikä tulee koko ajan alemmas, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

Raskaana olevien tärkeää ottaa rokote

Koronaviruksen deltavariantin leviämisen myötä raskaana olevan riski saada koronainfektio on Suomessa kasvanut tämän vuoden keväästä.

Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan deltamuunnos voi myös aiheuttaa raskaana olevalle vaikeamman taudin kuin aikaisemmat koronaviruksen muunnokset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville.

– Perustervekin raskaana oleva voi sairastua todella pahasti koronaan. Raskauden aikana otettu koronarokotus suojaa sitten vastasyntynyttäkin, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Koronarokotus suojaa raskaana olevaa naista koronataudilta ja sen aiheuttaman ennenaikaisen synnytyksen riskiltä.

Nuorten rokotukset siirtyvät kouluille viikolla 35

Eksote järjestää walk in -rokotuksia Lappeenrannan IsoKristiinassa. Kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat tulla ensimmäiseen koronarokotukseen ilman ajanvarausta IsoKristiinaan arkipäivisin klo 9.30–​14.30.

– Olemme lisäksi varanneet IsoKristiinaan 1 000 rokotusaikaa keskiviikoksi 25.8., jolloin toivomme 12 vuotta täyttäneiden nuorten tulevan aktiivisesti ottamaan rokotteen. Paikalle voi tulla ilman ajanvarausta. Rokotusaikaa on pidennetty keskiviikkona kello 20 saakka niin, että mahdollisimman moni pääsisi ottamaan rokotuksen silloin. Rokotukseen voi tulla mistä päin Etelä-Karjalaa tahansa, kertoo Eksoten palvelupäällikkö Satu Simolin.

Eksote toivoo, että mahdollisimman moni nuori kävisi ottamassa. Yhteisrokotuspisteissä rokotuksen ottaminen käy helposti. 12–15 -vuotiaiden rokotukset ovat käynnissä Lappeenrannan IsoKristiinassa ja Imatran ToriGalleriassa sekä pohjoisissa kunnissa vapaana olevien rokotusaikojen puitteissa.

 Koronarokotukset käynnistyvät Etelä-Karjalassa kouluissa viikolla 35. Kouluterveydenhoitajat lähettävät rokotusten järjestämisestä, ajankohdasta ja ajanvarausohjeista lisätietoja Wilman kautta.

– Suomessa on rokotettu yli 20 000 12–15-vuotiasta. Fimealta saatujen tietojen mukaan näistä on tehty yhteensä 26 haittavaikutusilmoitusta, joista kuudessa haitta on ilmoitettu vakavaksi ja näistä yksi on johtanut sairaalahoitoon, kertoo Karhula.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä.

Eksote toivoo, että mahdollisimman moni abiturientti kävisi ottamassa 2-rokotuksen kirjoituksien mahdollistamiseksi, jos 1-rokotuksesta on kulunut vähintään 8 viikkoa.

Kaksi rokotetta suojaa

Vain hyvin pieni osuus kaikista kaksi koronarokoteannosta saaneista on saanut koronavirustartunnan rokotuksesta huolimatta, ilmenee THL:n terveydenhuollon rekistereihin pohjautuvasta selvityksestä. Rokotettujen taudinkuva on useimmiten lievä. Suuri osa rokotettujen saamista tartunnoista on todettu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen.

Koronarokotuksiin voivat hakeutua nyt kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat eteläkarjalaiset. Alueen asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelusta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. Tarkemmat ohjeet: www.eksote.fi/koronarokotukset

Imatran kaupunki muistuttaa, että rokotetuillakin on voimassa vahva maskisuositus.

Teatteri Imatrassa ja Kulttuurikeskus Virrassa noudatetaan voimassa olevia suosituksia. Tilannetta päivitetään, mikäli AVI linjaa kulttuurilaitosten osalta toisin.

 

Lue tarkemmat ohjeet ja suositukset täältä.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Imatra: Hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala, p. 020 617 2227, arja kujalaatimatra.fi (kujala[at]imatra[dot]fi)