Kuva
Poika ja kasvomaski.
Maskit ovat edelleen tärkeä tapa torjua koronaa.

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjalassa voimaan suositus lähikontaktien välttämisestä 

Tiedote
10.8.2021 21:44
Etelä-Karjalan alueella on ollut 7 vuorokauden aikana yhteensä 77 koronavirustartuntaa.

Etelä-Karjalassa jatketaan edelleen kiihtymisvaiheessa. Koronaviruksen ilmaantuvuusluvut jatkavat edelleen kasvuaan. Maakunnan koronaviruskanta on herkästi tarttuvaa deltavarianttia.

Etelä-Karjalan alueella on ollut viikon aikana yhteensä 77 koronavirustartuntaa, joista 11 tapauksessa tartunnanlähde on Etelä-Karjalassa, mutta lähdettä ei ole pystytty määrittelemään tarkemmin. 
Alueellinen tilannekuvaryhmä pyytää nyt aluehallintovirastolta Etelä-Karjalaan tartuntatautilain 58 § mukaista päätöstä ja on asettanut tänään tiistaina (10.8.) voimaan sisällöltään vastaavan suosituksen.
Suositus katsotaan välttämättömäksi, jotta toimet ovat oikeasuhtaisia sekä oikea-aikaisia ja jotta perusterveydenhuollon, sairaalan ja tartunnanjäljityksen toiminta voidaan turvata.

Uusi suositus vaikuttaa eri tapahtumiin

Uusi suositus tarkoittaa, että yli 10 henkilön sisätiloissa tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa sekä yli 50 henkilön ulkona tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa tulee pystyä välttämään lähikontaktit. 
Suositus koskee tapahtimia:

  • konsertteja
  • teatteri-, kesäteatteri- ja elokuvateatterinäytöksiä
  • festivaaleja jamarkkinoita
  • urheilutapahtumia jos paikalla on yleisöä
  • seminaareja
  • pop-up -kahviloita
  • päiväkodin/koulun/oppilaitoksen järjestämiä juhlia siinä tapauksessa jos tilaisuuteen osallistuu muita kuin henkilökuntaa ja lapsia, oppilaita ja opiskelijoita
  • vanhojen tansseja, jos paikalla on yleisöä, esim. oppilaiden vanhempia
  • drive-in-tapahtumia. 

Näiden tapahtumien toimintaan suositus vaikuttaa siten, että lähikontakteja tulee pystyä tosiasiallisesti toiminnassa välttämään. Kävijöitä ei tulla pykälän mukaan määrällisesti rajaamaan.
–Tartunnanjäljityksen suurimmat riskit ovat isot alueella järjestettävät tapahtumat. Etelä-Karjalassa päädyttiin tänään suosittelemaan näitä toimia, aluehallintovirasto päättää onko lisäksi tarpeen määrätä asiasta lain mukaisella päätöksellä, kertoo tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja, Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Marjo Numminen.

Edelleen maskit ja käsihygienia 

Suositus ei koske jatkuvaluonteista, normaalia toimintaa eikä työpaikkojen normaalia toimintaa. Suositus ei koske yksityistilaisuuksia, kuten yksityisten henkilöiden järjestämiä hääjuhlia, illanviettoja, yksityisten henkilöiden ulkoilua tai urheilua ulkona.

Viranomaisten kokoukset, kuten kunnanvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset, eivät myöskään kuulu suosituksen piiriin.
– Tällaisissa tilanteissa tulee huolehtia erityisen hyvin maskien käytöstä, käsihygieniasta sekä lähikontaktien välttämisestä. Iso osa tartunnoista on peräisin yksityishenkilöiden tapaamisista kuten mökkibileistä ja perhejuhlista. Näissä tapauksissa tartunnat ovat kuitenkin helposti jäljitettävissä. Juhlien järjestäjien on hyvä tuntea vastuunsa siitä, että sukulaisia ja ystäviä voi joutua myös sairaalahoitoon juhlista saadun koronavirustartunnan seurauksena, muistuttaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.
Suositus ei koske huvipuistoja ja sisähuvipuistoja, eläinpuistoja, liikunta- ja aktiviteettipuistoja, toritoimintaa, leikkipuistoja, leikkipaikkoja, uimarantoja eikä kesäleirejä. Suosituksen piiriin eivät myöskään kuulu esitykset, jotka ainoastaan striimataan yleisölle ja joissa ei siten ole yleisöä läsnä fyysisesti, oppilaitosten ja koulujen toiminta sekä sisäiset tapahtumat, joissa ei ole ulkopuolista yleisöä.

 AVI / Mitä yleisötilaisuuksia, kokoontumisia ja toimintaa kokoontumisrajoitukset koskevat?  
AVI / Mitä toimintaa kokoontumisrajoitukset eivät koske? 

 

Mitä tarkoittaa lähikontaktien välttäminen?


– Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksissä lähikontaktilla tarkoitetaan sisä- tai ulkotiloissa tapahtuvaa fyysistä kontaktia eli konkreettista kosketusta sekä sisätiloissa tapahtuvaa yli 15 minuuttia kestävää oleskelua alle kahden metrin päässä toisesta henkilöstä, avaa aluehallintoviraston edustajana ryhmään osallistunut ylitarkastaja Meiju Heikkinen.
Nyt Eksoten alueella voimassa olevassa suosituksessa puhutaan yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista, joihin osallistuu sisätiloissa yli 10 henkilöä tai ulkotiloissa yli 50 henkilöä. 
–Toimintaa ei tällä hetkellä suositella, jos tilaisuuksissa ei voida vältää ihmisten lähikontaktia. Jos pykälän mukainen päätös tulee voimaan, sellaisia tapahtumia ei voida edes järjestää. Lähikontaktin välttää, mikäli kosketusta toiseen ihmiseen ei synny sisä- tai ulkotiloissaja jos sisätiloissa vältetän tilanteita, joissa ollaan yli 15 minuutin ajan alle kahden metrin päässä toisesta henkilöstä, tähdentää Heikkinen.

Deltavariantin oireet vaihtelevat


Deltavarianttiin sairastuneen elimistössä voi olla huomattavasti runsaammin virusta, jota sitten myös siirtyy hengitysilmaan suuriakin määriä. Deltavariantin oireet näyttäisivät myös ilmenevän keskimäärin hieman aiemmin tartunnan jälkeen kuin aiemmilla varianteilla.
Oireet voivat vaihdella todella paljon lievästä väsymyksestä rajuun hengenahdistukseen. Tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, päänsärky, nenän tukkoisuus ja lämpöily. 
– Usein on myös influenssan kaltaista “joka paikan särkyä” ja kuivaa yskää. Tämän virusmuunnoksen oireista tulee usein ensimmäiseksi mieleen allergia tai flunssa. Yleensä koronavirustaudin oireiksi on kuvattu kuivaa yskää, kuumetta ja haju- ja makuaistin heikentymistä. Deltavariantin aiheuttamat päänsäryt voivat olla hyvin voimakkaita, kertoo Raasakka.
 

Eksoten koronalinjat ruuhkautuneet – hae tietoa verkosta

Eksoten 116 117 numerossa toimiva koronalinja sekä rokotusneuvonnan numero 05 352 2355 ovat tällä hetkellä pahasti ruuhkautuneita.
– Koronavirukselle altistuneita pyydetään välttämään soittoa Eksotelle. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta www.thl.fi/koronavirus sekä Eksoten koronasivuilta www.eksote.fi/koronavirus on saatavilla kaikki yleinen tieto. Sivuilta löytyy tietoa esimerkiksi siitä, mitä tarkoittaa altistuminen ja omaehtoinen tai lääkärin asettama karanteeni, vinkkaa Eksoten Yhteispäivystyksestä toimintayksikön esimies Paula Ovaska.
Koronatestin tuloksia ei tule kysyä soittamalla eikä päivystysnumeroon tule soittaa rokotuksia koskevissa asioissa. Koronavirustestin tulokset ovat Eksotella tulleet keväästä alkaen tekstiviestillä. Tulos tulee yhtäaikaisesti asiakkaalle sekä Eksoten potilastietojärjestelmään. Soittamalla ei saa tekstiviestiä nopeammin koronatestin vastausta.

Myös lapsen koronatestin tulos ohjautuu tekstiviestinä ajanvarauksen yhteydessä annettuun puhelinnumeroon. Tulokset näkyvät myös Omakannasta (www.kanta.fi).
– Toivon, että ihmiset malttaisivat odottaa tuloksia rauhassa kotona, jotta puhelinlinjat vapautuisivat niille, joilla on todellinen tarve päästä hoidontarpeenarvioon. Mikäli koronatestin tulos herättää kysymyksiä voi tuloksista kysellä virka-aikana omalta hyvinvointi- ja terveysasemalta. Päivystysavun numero 116 117 ei ole tarkoitettu näihin kyselyihin, neuvoo Ovaska.

Koronatestin tulosten valmistumisaika ja siten myös vastausaika on pidentynyt, sillä näytteitä otetaan koronatilanteen huonontumisen takia enemmän niin Etelä-Karjalassa kuin valtakunnallisesti.
Koronarokotuksia koskevissa asioissa tulee ensisijaisesti hakea tietoa verkkosivuilta. Kaikki rokotuksiin liittyvät asiat on koottu osoitteeseen www.eksote.fi/koronarokotukset. Mikäli internetin käyttö ei onnistu, tulee kyselyt tehdä puhelimitse Eksoten koronarokotusneuvonnasta. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvaraus puhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.

Varaa rokotusaika koronarokotukseen 12–15-vuotiaalle

Eksote on aloittanut tänään 10. elokuuta rokottamaan 12–15-vuotiaita koronarokotuspaikoilla vapaana olevien rokotusaikojen puitteissa. 12–15-vuotiaille rokotuksia järjestetään seuraavan kerran Imatralla ToriGalleriassa torstaina 12.8. Rokotusaika varataan puhelimitse rokotusneuvonnan numerosta 05 352 2355.
Jos nuori haluaa, hänen mukaansa voi tulla yksi vanhempi.
Koronarokotuksiin voivat hakeutua nyt kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat eteläkarjalaiset. Eksote ei lähetä kutsuja rokotuksiin, vaan alueen asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelusta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla.
 Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. Tarkemmat ohjeet: www.eksote.fi/koronarokotukset.
Toista rokotusta voi aikaistaa soittamalla Eksoten koronarokotusneuvontaan, mikäli vapaita rokotusaikoja on saatavilla. Ensimmäisestä rokotuksesta tulee olla kulunut vähintään 8 viikkoa.