Kuva
Rokotus.
Neljäs annos tehostaa iäkkäiden suojaa juuri nyt epidemian ollessa voimakkaimmillaan

Etelä-Karjala palasi epidemian kiihtymisvaiheeseen

Tiedote
3.8.2021 21:24
Rajoituksia koitetaan välttää, joten väestöltä pyydetään vastuullisuutta.

Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella jälleen pahentunut ja  palannut kiihtymisvaiheeseen.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Suomessa on noussut kesän aikana. Etelä-Karjalan näytteistä miltei kaikki ovat deltavarianttia. Deltavariantti on erittäin herkästi, joskus lyhyissäkin kontakteissa ja myös ulkotiloissa tarttuva koronaviruksen muuntautunut muoto.

Oireet voivat vaihdella todella paljon lievästä väsymyksestä rajuun hengenahdistukseen. Tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, päänsärky, nenän tukkoisuus ja lämpöily.
– Usein on myös influenssan kaltaista “joka paikan särkyä” ja kuivaa yskää. Tämän virusmuunnoksen oireista tulee usein ensimmäiseksi mieleen allergia tai flunssa. Yleensä koronavirustaudin oireiksi on kuvattu kuivaa yskää, kuumetta ja haju- ja makuaistin heikentymistä. Deltavariantin aiheuttamat päänsäryt voivat olla hyvin voimakkaita, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

Etelä-Karjalassa kehotetaan välttämään lähikontakteja

Etelä-Karjalassa siirrytään kiihtymisvaiheeseen, sillä ilmaantuvuusluku on muun Suomen tavoin kohonnut. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 86,6. Myös positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista koronanäytteistä on kasvanut.

Kiihtymisvaiheen alueille sosiaali- ja terveysministeriön  antamista toimenpidesuosituksista voimassa ovat jo etätyö- ja kasvomaskisuositus sekä suositukset riskiryhmien suojaamiseksi.

– Pyrimme välttämään toistaiseksi voimakkaampien rajoitusten voimaan tuloa, joten toivomme väestöltä nyt vastuullista käytöstä. Tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti nuorissa ja nuorten vanhemmissa. Tartunnoista valtaosa on peräisin yksityisten henkilöiden tapaamisista, mökkibileistä ja yleisötapahtumista. Näitä voidaan ehkäistä välttämällä lähikontakteja ja huolehtimalla siitä, että ei osallistu tapahtumiin oireisena, neuvoo tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja, johtajaylilääkäri Marjo Numminen.

Maskien käyttö, lähikontaktien välttäminen sekä osallistuminen vain harkittuihin tapahtumiin auttaa tartuntojen vähentämisessä. Ravintoloissa ja kahviloissa käymisen voi tehdä vastuullisesti huolehtimalla lähikontaktien välttämisestä.

Alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 10.8.2021.

Koulut käynnistyvät lähiopetuksessa

Koulut käynnistyvät tämän hetkisen tiedon mukaan lähiopetuksessa. Tämä koskee niin perusopetusta kuin toista astetta. 

Kasvomaskisuositus on voimassa henkilöstön ja oppilaiden osalta THL:n suosituksen mukaisesti kaikilla yli 12-vuotiailla. Etelä-Karjalassa kasvomaskeja käytetään kuudennesta vuosiluokasta ylöspäin. 12 vuotta nuoremmat voivat käyttää kasvomaskia halutessaan.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnalle suositellaan edelleen maskin käyttöä sisätiloissa, kun ollaan lähikontaktissa muihin aikuisiin, joko omaan henkilökuntaan tai lasten vanhempiin.

Rokotuskattavuus saatava korkeammaksi

Etelä-Karjalassa rokotuskattavuus on tällä hetkellä Suomen paras. Etelä-Karjalassa 1-rokotteen on saanut noin 72 prosenttia väestöstä.

Etelä-Karjalan koronarokotuspisteissä on vapaita rokotusaikoja. Eksote toivoo, että kansalaiset, jotka eivät vielä ole ottaneet ensimmäistä koronarokotetta, varaisivat pian ajan koronarokotukseen. Ilman ajanvarausta voi rokotukseen mennä 5.8. Lappeenrannassa ja 10.8. Imatralla. Tarkemmat tiedot Eksoten verkkosivuilta.

Koronarokotussarja on tällä hetkellä annettavilla rokotteilla kahden rokotteen pituinen. Lappeenrannassa rokotetaan 5.8. myös 2-rokotteiden aikaistajia ilman erityistä syytä, jos 2-rokotusaika on ennen 27.8. Imatralla rokotetaan vastaavasti 10.8. 2-rokotteiden aikaistajia ilman erityistä syytä, jos 2-rokotusaika on ennen 1.9.

Rokotusta voi aikaistaa myös erityisestä syystä, mikäli on kuukauden kuluttua lähdössä työmatkalle tai opiskelijavaihtoon ulkomaille. Jos tällaisessa tapauksessa 2-rokotusaika on 1.9. jälkeen, tulee soittaa Eksoten rokotusneuvontaan puh. 05 352 2355.

Eksote suosittaa12–15-vuotiaita riskiryhmiin 1–2 kuuluvia varaamaan pikaisesti rokotusaikoja. 12–15-vuotiaan riskiryhmään 1–2 kuuluvan tulee ennen rokotusajanvarausta täyttää Suostumus nuoren koronarokotukseen.pdf -lomake. Varaa sen jälkeen aika soittamalla Eksoten rokotusneuvontaan 05 352 2355.

Matkustamista rajoitetaan koronapandemian aikana

Lentoliikenne Etelä-Karjalassa alkaa 4.8.2021, kun lento Bergamosta laskeutuu. Eksote ja rajaviranomaiset tekevät yhteistyötä Lappeenrannassa. Lentoasemalla tarkastetaan matkustajilta vaadittavat todistukset ja ohjataan tarvittaessa koronavirustestiin. Terveysturvallisuudesta huolehditaan myös Nuijamaan rajanylityspaikalla sekä Saimaan kanavan kautta kulkevan liikenteen osalta.

Matkustamista rajoitetaan eri maissa eri tavoin koronapandemian vuoksi. Ulkomaille suuntautuneen matkan jälkeen on seurattava THL:n voimassa olevia ohjeita. Korkean riskin maista Suomeen tultaessa on jäätävä karanteeniin odottamaan koronatestien tuloksia.

– Rajalla otettu testi voi olla liian varhainen, jos tartunta on saatu vasta matkan loppuvaiheessa. Matkustajilta otetaan testi 3–5 vuorokautta Suomeen saapumisen jälkeen. Ennen tämän testin tulosta, ei tule kotoa tai majapaikasta poistua. Rajanylityspaikalta on mentävä välittömästi kotiin, mökille tai hotelliin, riippuen missä majoittuu. Välissä ei voi käydä kaupassa tai tavata muita ihmisiä. Jokaisen ulkomailta saapuvan vastuulla on välttää kontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin ja välttää täten tartuttamasta muita, kertoo Raasakka.



Etelä-Karjalassa voimassa olevat suositukset