Kuva
Covid -19 -kyltti
Nyt on aika pysyä kotona.

Tilannekuvaryhmä varoittaa: kyläilypaikoista saadut koronatartunnat korostuvat

Tiedote
16.3.2021 20:14
Vältä myös julkisia paikkoja ja lähikontakteja. Tilanne Etelä-Karjalassa on tällä hetkellä pahin, mitä koronaepidemian aikana täällä on nähty.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä muistuttaa, että voimassa on Aluehallintoviraston (AVI) 4.3.2021 asettama kuuden (6) hengen kokoontumisrajoitus, joka tarkoittaa kaikkia sisä- ja ulkotapahtumia. Alueellinen tilannekuvaryhmä on asettanut 25.2. alkaen voimaan kuuden hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen ja todennut, että myös toimielinten on nyt siirryttävä pelkästään etäkokouksiin. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, että Etelä-Karjalassa kunnat ottavat viipymättä käyttöön kaikki ne leviämisvaihetta ja tasoa 2 koskevat rajoitukset ja suositukset, joista kunta voi itsenäisesti päättää..

Koronatilanne Etelä-Karjalassa hyvin hälyttävä

Tartuntatautilain 58 f §:n ja 58 g §:n ehdoista ja niiden täyttymisestä keskusteltiin vakavasti. Pykäliä ei kuitenkaan vielä saatu käyttöön, sillä kaikki lain asettamat ehdot pykälien käyttöönotolle eivät alueella täyty, vaikka toisten ehtojen osalta tilanne on jo hyvinkin hälyttävä. Tilanne Etelä-Karjalan keskussairaalassa on jatkuvan arvioinnin alla ja mikäli sairaalan kapasiteetti hoitaa alueen kaikkia potilaita on uhattuna, saadaan pykälät alueella käyttöön hyvinkin nopeasti.

– Maskipakko on jo voimassa esimerkiksi VR:n junissa sekä muun muassa Imatran joukkoliikenteessä. Nämä ovat toimia, joilla epidemiaa torjutaan ennen kuin Traficom ryhtyy rajoittamaan liikennevälineissä matkustavien henkilöiden määrää, kerrotaan tilannekuvaryhmästä.

– Sairaalan toimintakapasiteetin tarkastelu on kokonaistarkastelussa tärkeää. Mikäli koronaviruspotilaita tulee merkittävästi enemmän sairaalaan, joudumme supistamaan kiireetöntä toimintaa. Nyt jo olemme joutuneet kasvattamaan kiireettömän hoidon jonoja perusterveydenhuollossa esimerkiksi lisääntyneen koronatestauksen ja tartunnanjäljityksen takia. Tämä on todellinen riski tulevaisuuden kansanterveydelle, selventää tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Se, että esimerkiksi kuntosaleja vahvasti rajoittavaa pykälää ei vielä saatu käyttöön, ei tarkoita ollenkaan sitä, etteikö tilanne alueella olisi paha.

– Tilanne Etelä-Karjalassa on tällä hetkellä pahin, mitä koronaepidemian aikana täällä on nähty. Sairaalahoidossa olevat potilaat ovat tällä hetkellä pitkälti työikäisiä. Sairaalapotilaiden iän keskiarvo on 57 vuotta ja iän mediaani on 55 vuotta sukupuolijakauman ollessa tasainen. Tätä ikäryhmää ei saada vielä pitkään aikaan suojattua rokotteella, joten jokaisen meistä tulisi toimia nyt vastuullisesti. Käytännössä helpointa on minimoida joksikin aikaa fyysiset kontaktit muihin ihmisiin. Mikäli kontakti toiseen ihmiseen kuitenkin syntyy, esimerkiksi välttämättömillä ruokaostoksilla käydessä, tulee ehdottomasti noudattaa yli kahden metrin turvaväliä ja käyttää maskia sekä huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, alleviivaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Nyt tehtävät toimet näkyvät tartunnoissa vasta parin viikon kuluttua, sillä koronaviruksen itämisaika on 1–14 vuorokautta. Sairaalahoidon tarpeessa nyt tehtävät toimet näkyvät vasta 2-3 viikon päästä.

Suojaamalla itsesi suojaat myös muita

Alueellisesti näyttää nyt siltä, ettei rajan yli tartuntoja Etelä-Karjalaan käytännössä tule. Eniten tartuntoja on saatu perheen sisäisesti tai kyläreissulta. Jonkun verran luvuissa korostuvat myös työpaikalta saadut tartunnat.

– Nämä kyläilyjen perusteella syntyneet tartunnat tuntuvat nyt näkyvän selkeänä trendinä. Niiden perusteella sanonkin, että nyt on aika karsia vielä niistä vähiin käyneistä lähikontakteista loputkin, mitkä eivät ole välttämättömiä, evästää Karhula.
– Koronavirus tarttuu ihmiskontaktissa. Koronaviruksen aiheuttama tauti on tartuntatauti; olemme korostaneet useiden viikkojen ajan, että vähentämällä kontakteja pienenee myös koronaviruksen kyky levitä Etelä-Karjalassa. Nyt on aika toimia, muistuttaa Karhula.

Kylässä käymisestä olisi nyt luovuttava joidenkin viikkojen ajaksi.

Pysy kotona!

– Tilanne on veitsen terällä sen osalta, miten meidän Etelä-Karjalassa käy. Kun valtakunnallinen sulkutila päättyy, emme välttämättä Etelä-Karjalassa pääse rajoituksista eroon, kertoo Karhula.

Käytettävissä olevat keinot ovat nyt viranomaisten osalta käytössä, jäljellä on enää lapsiin ja nuoriin kohdistuvia toimenpiteitä, ja niitä pyritään välttämään vastaisuudessakin.
– Viranomaisista käsin emme voi enempää tehdä, loppu on kiinni alueen asukkaista. Halutaanko täällä noudattaa näitä annettuja suosituksia? Vähennetäänkö lähikontakteja ja välttämättömiä menoja oikeasti, vaikka kuinka väsyttää? Meitä jokaista väsyttää, mutta nyt pitäisi vieläkin vaan jaksaa, kommentoivat tilannekuvaryhmän osallistujat.

– Mikäli koronatartunnat leviävät maakunnassa esimerkiksi varhaiskasvatuksen tai ruokapalvelujen yksiköihin, on sillä vaikutuksia moneen alueen huoltovarmuuden kannalta merkitykselliseen organisaatioonkin. Tartunnat on saatava nyt kuriin, toteaa Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalveluiden kehittämispäällikkö Sanna Natunen.

Lapset saattavat sairastua koronavirukseen, mutta levittävät sitä heikosti. Valtakunnallisesti on seurattu vuoden ajan päiväkoti- ja koulutartuntoja, mutta näistä syntyneitä jatkotartuntoja on syntynyt vain vähäisesti. Lapsilla tauti on lisäksi usein hyvin lievä, mutta rajoitusten aiheuttamat vaikutukset ovat heillä selvästi toimintakykyyn tai hyvinvointiin heijastuvia.

Perheväkivaltaa pelätään Etelä-Karjalassakin tapahtuvan juuri nyt piilossa, lastensuojeluilmoituksissa määrä on kuitenkin tasaantunut sitten kevään romahduksen. Lapsista on tässä pitkäkestoisessa kriisissä pidettävä erityistä huolta. Mikäli huoli herää, voi lastensuojeluilmoituksen tehdä Eksoten verkkosivujen etusivun alareunasta.

– Saamme palautetta siitä, että miksei kaikkia kouluja Eksoten alueella suljeta. Alakoulujen sulkemiseen on iso kynnys. Pienimpiä koululaisia ei tulla missään vaiheessa siirtämään etäopetukseen, tämä on linjattu valtakunnantasoisesti. Alakoulut eivät myöskään ole riski koronan kokonaiskuvassa, avaa Karhula.

Työnantajan vastuulla suojata työntekijää

Työpaikoilla kehotetaan nyt ottamaan kaikki käytettävissä olevat toimenpiteet epidemian torjumiseksi.

– Niillä työpaikoilla, joissa etätyö on mahdollista, on ihan viimeistään nyt siihen siirryttävä. Olemme jo aiemmin muistuttaneet, että etätyö pienentää työntekijöiden riskiä sairastua. Ellei etätyö ole mahdollista, tulee tarkastaa, että kaikki muut toimet on otettu käyttöön, ohjaa Karhula.

Työnantajan vastuulla on selvittää työssä esiintyvät haitta- ja vaaratekijät sekä työpaikalla että etätöissä. Haitta- ja vaaratekijöiden merkitys työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle täytyy arvioida ja ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin niiden torjumiseksi. Työnantajan on arvioitava työpaikalle saapumisen tarpeellisuus työntekijöiden terveyden näkökulmasta. Jos työnantaja sallii tai velvoittaa työntekijöitä tulemaan työpaikalle, on työntekijöille annettava ohjeet siitä, miten työ voidaan tehdä niin, että tartuntariskiä ei ole.

Lisätietoja: https://stm.fi/etatyot-koronavirustilanteessa

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Etelä-Karjalassa voimassa olevat suositukset

Tartuntatautilain 58 d §:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa Eksoten alueen toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Määräys perustuu uuteen tartuntatautilain pykälään 58 d ja on voimassa 5.3. – 31.3.2021. Lisätietoja AVIn sivuilta:  https://avi.fi/yleistiedoksiannot sekä tiedotteelta: https://www.sttinfo.fi/tiedote/tilojen-terveysturvallista-kayttoa-tehostettava-etela-suomen-alueella---toimijoiden-pitaa-varmistaa-asiakkaiden-turvavalit?publisherId=69818103&releaseId=69902738

Yksityistilaisuudet:

Yksityistilaisuuksissa on voimassa kuuden hengen kokoontumisrajoitus.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset:

Voimassa on kuuden hengen kokoontumisrajoitus.

Maskisuositus:
Maskisuositus on voimassa joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit sekä taksinkuljettajat ja -matkustajat.

Muutoin voimassa on leviämisvaiheen maskisuositus THL:n ohjeiden mukaisesti yli 12-vuotiaille:

  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Peruskouluissa kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
  • Kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.
  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa (Kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot sekä muut vastaavat sisätilat / Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat) / Uimahallit, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat) / Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat / Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat / Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat / Museot ja galleriat / Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet jos sisätiloja / Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat)

Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 2 metrin päässä muista ihmisistä.

Opetuksen järjestäminen:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt oppilaitosten tiloja suljettavaksi koko alueellaan valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 8.–28.3.2021 väliseksi ajaksi. Päätökset koskevat perusopetuksen yläkouluja. Tilojen sulkemispäätös ei koske alakoululaisia. Myös esimerkiksi erityisen tuen oppilailla opetus jatkuu lähiopetuksena. Toisen asteen opetus voidaan järjestää etäopetuksena ilman aluehallintoviraston päätöstä oppilaitosten tilojen sulkemisesta.

Toisen asteen opetus sekä yläkoulun luokat siirretään etäopetukseen 8.3.2021 alkaen opetuksen järjestäjän välttämättömäksi katsomaa lähiopetusta lukuun ottamatta. Etäopetusta suositellaan jatkettavan ainakin 28.3.21 saakka. Toisen asteen etäopetusta suositellaan jatkettavaksi 5.4.2021 asti.

Varhaiskasvatus ja perusopetus 1–6 -luokkien osalta jatkavat kuten ennenkin.

Maskisuositus on voimassa kaikille yli 12-vuotiaille ja kaikissa koulukyydeissä.

Opetuksen järjestäjille annetaan maskisuositus myös koulukuljetuksissa. Opetuksen järjestäjä huolehtii vastuullaan oleville koulukuljetettaville lapsille ja nuorille maskit. Muut joukkoliikenteessä kulkevat lapset ja nuoret hankkivat maskit itse.

Valtakunnallisesti hallitus suosittelee korkeakoulujen siirtymistä etäopetukseen, kuitenkin huomioiden välttämättömän lähiopetuksen tarpeet.

Kansalaisopiston opetus keskeytetään siltä osin, kun se ei ole mahdollista toteuttaa etäopetuksena.

Julkiset tilat:

Tilannekuvaryhmä suosittelee kunnille julkistentilojen sulkemista yleisöltä.

Museot ja nuorisotilat suositellaan suljettavaksi. Nuorisotiloja voidaan tarvittaessa käyttää yksilötapaamisiin, samoin Ohjaamojen toimintaa voidaan jatkaa 6 henkilön rajoituksella.

Kirjastojen osalta niiden sallitaan jatkavan lainaus- ja palautustoimintaa rajoitusten mukaisesti, kirjastoautojen toimintaa ei suositella jatkettavan. Kirjastojen tapahtumat on peruttu jo aiemmin ja niiden oleskelutilat, kuten lehtisalit suositeltu suljettavaksi.

Kirjastossa saa asioida vain asioiden hoitamisen kannalta välttämättömän ajan ja pyydetään suosimaan ennakkovarauksia. Kirjaston asiakkaita kehotetaan vahvasti käyttämään maskia.

Uimahallit ja urheilutilat saavat tilannekuvaryhmän suosituksen mukaan olla vielä käytössä opetussuunnitelman mukaisen toiminnan sekä 2008 syntyneiden tai sitä nuorempien ryhmäharrastustoiminnan toteuttamiseen ja huippu-urheilijoiden käyttöön. 

Matkustaminen:

Matkustamista Suomen ja Venäjän välillä tulee välttää. 

Kaikkea liikkumista leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan välttämään. Liikkumista tulee välttää erityisesti alueille, joissa koronavirustilanne on Etelä-Karjalaa vaikeampi. Matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää.

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske. Matkustamiseen liittyvät karanteeniasiat, uusimmat matkustustiedotteet sekä​ ajantasaiset ohjeet löytyvät asiasta vastaavien sivuilta:

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia >>

Ulkoministeriö: Uusimmat matkustustiedotteet >>

Omaehtoinen karanteeni

THL ohjeistaa: Jos saavut Suomeen maasta, joka on liikennevalomallissa punainen tai harmaa, suosittelemme 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia Suomeen saavuttaessa. Suositeltavaa on, että et mene työpaikalle tai muualle kodin ulkopuolelle, vaan pysyt kotona. Näin suojaat muita tartunnalta. Sovi työnantajasi kanssa toimintatavoista 14 päivän ajan matkalta paluusi jälkeen.

Suositeltavaa on, että lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen, kun hän on omaehtoisessa karanteenissa. Perusopetuksessa olevan lapsen on suositeltavaa jäädä kotiin. Sovi opetuksen järjestäjän kanssa opetuksen erityisjärjestelyistä.

Suomi ulkomailla sivustot / Venäjä: https://finlandabroad.fi/web/rus/etusivu

Etätyö:

Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella.

Toimielimiä koskeva etäkokoussuositus on astunut voimaan 25.2.2020.

Vuonna 2008 syntyneiden tai sitä nuorempien ryhmäharrastukset:

Vuonna 2008 syntyneiden tai sitä nuorempien lasten harrastustoiminta sallitaan sisätiloissa enintään 10 hengen pienryhmissä. Ulkona ryhmäkoko on 20 henkilöä. Henkilömääriin sisältyy ryhmän ohjaaja(t).

Perheliikunta- ja perhemuskaritoiminta suositellaan asetettavaksi tauolle.

Katso tarkemmat ohjeet harrastustoiminnan järjestämistä koskien alta.

2001–2007 -syntyneiden ryhmäharrastustoiminta:

Vuosina 2001–2007 syntyneiden kaikki sisätiloissa tapahtuva ryhmätoiminta lakkautetaan. Ulkona tapahtuvat harrastukset sallitaan vuosina 2001–2007 syntyneille. Ryhmäkoko tulee tällöin olla enintään 20 henkilöä. 20 hengen henkilömäärään sisältyy jo ryhmän ohjaaja(t).

Katso tarkemmat ohjeet harrastustoiminnan järjestämistä koskien alta.

Yllä olevien suositusten mukaisesti 2001 ja sen jälkeen syntyneiden ryhmäharrastustoiminnan järjestämistä tarkentava ohje:

Toiminta tulee aina järjestää lähikontakteja välttäen, yli 2 metrin turvaetäisyydet huomioiden. Ryhmät eivät saa sekoittua. Harrastustoiminnan järjestäjän vastuulla on toimia ohjeiden ja suositusten mukaisesti.

Korostamme jokaisen toimijan ja aikuisen vastuuta noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja muiden viranomaisten ohjeita hygienia- ja muista järjestelyistä, joilla viruksen leviämistä ehkäistään. Aikuisten vastuulla on huolehtia, että myös lapset noudattavat ohjeita.

  • Toimintaan voi osallistua vain oireettomana
  • Suositeltua turvaväliä (vähintään 2 m) noudatetaan
  • Hyvää käsi- ja yskimishygieniaa noudatetaan
  • Työterveyslaitoksen siivousohjeet huomioidaan
  • Annetaan osallistujille tarvittavat ohjeet ja huolehditaan niiden noudattamisesta
  • Toimitaan niin, että sairastumistapauksissa altistuneet voidaan jäljittää
  • Huomioidaan alueelliset ja paikalliset rajoitukset ja suositukset

OKM ja THL ovat ohjeistaneet, mikäli lasten ja nuorten harrastustoimintaa leviämisvaiheessa toteutetaan, on erittäin tärkeää, että se toteutetaan vain ryhmän omana harrastus- tai harjoitustoimintana ilman kilpailutapahtumia, konsertteja, esityksiä, näytöksiä tai muita sellaisia tilanteita, joissa ryhmä joutuu kontaktiin muiden harrastusryhmien kanssa.

Myös opettajien, ohjaajien ja valmentajien tulisi olla aina samoja eikä vanhempien oleskelu harrastus- ja pukeutumistiloissa ole mahdollista.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta

Kaikki ryhmäharrastustoiminta tulee keskeyttää kaikilta vuonna 2000 syntyneiltä ja sitä vanhemmilta. Kuntouttava toiminta saa jatkua, mikäli sitä pystytään yli kahden metrin turvavälein ja muiden suositusten puitteissa toteuttamaan.

Aikuisten SM-tason ja 1. divisioonan ottelu- ja pelitoiminta:

Suositukset ja päätökset eivät koske ammattiurheilua, jolla tarkoitetaan sarjalisenssisopimukseen tai olympiakomitean urheilijasopimukseen perustuvaa urheilutoimintaa sekä A-maajoukkuetoimintaa silloin, kun sitä harjoitetaan ilman yleisön läsnäoloa. Käytännössä tämä tarkoittaa ammattiurheilun rajaamista huippu-urheiluun kattaen palloilulajeissa kaksi ylintä sarjatasoa, aikuisten A-maajoukkuetoiminnan sekä kansallisen lajiliiton valintajärjestelmän kautta kansainvälisiin arvokilpailuihin valmistautuvat urheilijat. Päätös ei koske myöskään nuorten maajoukkuetoimintaa sekä jalkapallon ja jääkiekon kolmanneksi ylimpiä kansallisia sarjatasoja, joissa pelaajat ovat kirjalliseen pelaajasopimukseen perustuen ammatinharjoittajia.  Jalkapallossa tämä tarkoittaa miesten Kakkosta ja jääkiekossa miesten Suomi-sarjaa.

Jos ottelut/pelit pelataan ns. tyhjille katsomoille (paikalla ei ole yleisöä), kyse ei ole yleisötilaisuudesta. Tällöin peliä ei ole kielletty aluehallintoviraston määräyksen nojalla.

Mikäli paikalla on yleisöä, tilaisuutta koskee aluehallintoviraston määräys yleisömäärästä. Ottelu- ja pelitoiminta sallitaan aikuisten SM-, 1-div- ja U20-joukkueille, mikäli peleihin ja otteluihin/turnauksiin osallistuu eteläkarjalainen joukkue.

Tapahtumat:

Tapahtumia ei suositella järjestettäväksi. Etelä-Karjalassa voi järjestää alle kuuden hengen tilaisuuksia, mikäli pystyy noudattamaan ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta

Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä

 Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta kohdasta Alueiden tilanne. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus