Käsien pesu, desifiointi, turvavälit ja tarvittaessa maskit ovat edelleen hyviä keinoja torjua koronaa.

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjala siirtynyt leviämisvaiheeseen – suositukset ja määräykset tiukentuvat

Uudet, tiukentuvat suositukset ja rajoitukset tullaan asettamaan voimaan maaliskuun alussa, jolloin niistä tullaan tiedottamaan.


Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi ylimääräisessä 25.2.2021 järjestetyssä kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Voimassa on tällä erää Aluehallintoviraston (AVI) 24.2.2021 asettama 20 hengen kokoontumisrajoitus, joka tarkoittaa kaikkia sisä- ja ulkotapahtumia. AVI tulee oletettavasti tekemään lähipäivinä päätöksen kuuden hengen kokoontumisrajoituksesta. Alueellinen tilannekuvaryhmä asettaa välittömästi voimaan kuuden hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen ja toteaa, että myös toimielimiä on nyt suositeltava siirtymään pelkästään etäkokouksiin. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista.

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

Tilannekuvaryhmässä tehtiin päätös siirtyä leviämisvaiheeseen, sillä ilmaantuvuusluku on alueella rajussa kasvussa ja samoin positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista koronanäytteistä. Muuntoviruksen esiintyvyys Etelä-Karjalassa on tällä viikolla osoittautunut huomattavan suureksi. Eksoten alueella ei tällä hetkellä ole lisääntynyttä sairaalahoidon tarvetta, mutta mittarina toimivien lukujen perusteella on varauduttava ennalta sairaalahoidon riittävyyteen. Tartunnanjäljitys Eksoten alueella onnistuu toistaiseksi hyvin. Nyt tehtävillä toimilla halutaan turvata tartunnanjäljityksen suoristuskyky jatkossakin.

– Rajoitustoimet ovat sijoitus Eksoten terveydenhuollon järjestelmän turvaamiseen sekä eteläkarjalaisten ihmisten terveyden turvaamiseen, selventää päätöstä tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.
– Eksoten velvollisuus on toimia niin, että kansalaisten elämä on mahdollisimman terveysturvallista, koska tällä hetkellä eletään hyvin riskialttiissa tilanteessa, jatkaa Karhula.

Leviämisvaiheessa suositukset tiukentuvat

Tilannekuvaryhmä asettaa kuuden hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen voimaan heti, aluehallintoviraston päätösten odotetaan tulevan maaliskuun alkupuolella. Muut pykälät ja suositukset astuvat voimaan sitä mukaa kuin viranomaiset saavat päätökset tehtyä.

Tilannekuvaryhmä on päättänyt päivittää voimassa olevat suositukset vastaamaan nykyistä tilannetta. Uudet, tiukentuvat suositukset ja rajoitukset tullaan asettamaan voimaan maaliskuun alussa, jolloin niistä tullaan tiedottamaan. Toistaiseksi voimassa ovat aiemmin voimaan asetetut kiihtymisvaiheen suositukset ja rajoitukset. Heikentyvän tilanteen vuoksi ihmisten toivotaan suhtautuvan jo voimassa oleviin suosituksiin vakavasti.

– Suositusten teho riippuu täysin ihmisten halusta noudattaa niitä. Mitä napakammin yhdessä ehkäisemme tartuntojen syntymistä, sitä tehokkaampia suositukset ovat ja sitä vähemmän niitä on tarve tiukentaa. Koronavirus on tartuntatauti. Kun tapaat vähemmän ihmisiä, huolehdit yli kahden metrin turvavälistä ihan joka paikassa sekä käytät näiden toimien lisäksi maskia ja peset käsiä, olet jo tehnyt paljon, neuvoo Karhula.
– Suositukset tehdään, jotta tartuntojen pahin kärki saadaan Etelä-Karjalassakin taittumaan. Esitän nyt pyyntöni alueen asukkaille: mitä kuuliaisempia olemme, sitä nopeammin olemme lähempänä sitä tilannetta, minkä olemme oppineet ymmärtämään normaaliksi, jatkaa Karhula.