Kuva
Koronavirus
Koronaepidemian hillinnässä pyritään minimoimaan kontakteja.

Eksote tiedotta: Etelä-Karjala siirtyy epidemian kiihtymisvaiheeseen

Tiedote
1.12.2020 18:37
Lue täältä maakunnalliset uudet suositukset.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on todennut ylimääräisessä 1.12.2020 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella kiihtymisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Tällä viikolla Etelä-Karjalaan annetaan uusia suosituksia aiemmin voimassa olleiden lisäksi. Suositukset astuvat voimaan 3.12.2020 ja ovat voimassa vuoden loppuun. Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

– Nyt voimme vielä vaikuttaa siihen, että epidemia Etelä-Karjalassa pysähtyy tähän kiihtymisvaiheeseen. Jokaiselta kansalaiselta vaaditaan nyt vastuullisia toimia, painottaa alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Epidemiatilanne Etelä-Karjalassa huononee

Koronavirusepidemiassa on paikallisesti tapahtumassa iso muutos, joka saattaa vaikuttaa myös sairaalapaikkojen täyttymiseen.

– Altistuneiden ja sairastuneiden joukossa on tapahtunut muutosta altistuneiden iän suhteen. Aiemmin molemmissa ryhmissä oli eniten nuoria, mutta nyt iäkkäämmätkin sairastuvat, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

– Koronatartuntojen alkuperästä saadaan selville tällä hetkellä noin 70 prosenttia. Joukkoaltistumisia on viimeisen viikon aikana ollut kaksi, kuvailee alueellista tilannetta Eksoten avoterveydenhuollon ylilääkäri Minna Häyhä.

Alueella kielletään kaikki yli 20 hengen kokoontumiset

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on tehnyt 30.11.2020 päätöksen, joka vaikuttaa myös Etelä-Karjalaan. Etelä-Karjalaa koskeva, perustasoon liittyvä, päätös on voimassa koko joulukuun (1.-31.12.2020) ja alueella kielto koskee yli 50 hengen kokoontumisia.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen myötä päätös tiukkenee ja AVI tulee lähipäivinä asettamaan voimaan kiihtymisvaiheen mukaiset rajoitukset. Kiihtymisvaiheessa voi järjestää enää alle 20 hengen tilaisuuksia (3.12.-31.12.2020), mutta tällöin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Näistäkin tilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina kun se on mahdollista. Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Kaikkia ylimääräisiä lähikontakteja tulisi välttää

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä. Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityisiin tilaisuuksiin, kuten illanviettoihin tai perhejuhliin, eikä normaaliin, jatkuvaluonteiseen palvelutoimintaan. Alueellinen tilannekuvaryhmä on antanut yksityistilaisuuksien järjestämisestä suosituksia, joita jokaisen on syytä noudattaa omalta osaltaan. Etelä-Karjalassa yksityistilaisuuksia koskee 10 hengen kokoontumisrajoitus.

Kaikki lähikontaktit toisiin ihmisiin, jotka eivät ole välttämättömiä, on syytä jättää tässä tilanteessa pois.

Lisätietoja: http://www.avi.fi/web/avi/-/kokoontumisrajoitukset-kiristyvat-kanta-hameen-kymenlaakson-ja-etela-karjalan-sairaanhoitopiirien-alueilla-joulukuussa

 

Etelä-Karjalassa voimassa olevan epidemian vaiheen määrittävät tartuntatautiviranomaiset yhdessä alueen COVID-19 tilannekuvaryhmän kanssa. Etelä-Karjalan COVID-19 tilannekuvaryhmään kuuluvat edustajat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, kunnista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, aluehallintovirastosta ja ELY-keskuksesta. Epidemian vaiheen määrittelyyn vaikuttavat tartuntojen määrän ja kasvun lisäksi myös esimerkiksi tartuntaketjujen selvitettävyys ja se, ovatko tartunnat peräisin omalta alueelta vai muualta. Epidemiatilanne voi paikallisesti tai alueellisesti muuttua nopeasti, vaikka valtakunnallinen tilanne olisi rauhallinen. Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontuu viikoittain tai tarvittaessa useammin.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Tilannekuvaryhmä on päättänyt asettaa voimaan seuraavat suositukset 3.12.-31.12.2020.

Suositukset ovat voimassa viranomaisille, väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille

Yksityistilaisuudet:

  • Yksityistilaisuuksissa on voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus.
  • Opetuksen järjestäminen:
  • Toisen asteen opetus suositellaan siirrettäväksi etäopetukseen 7.12.2020 alkaen opetuksen järjestäjän välttämättömäksi katsomaa lähiopetusta lukuun ottamatta.
  • Varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat kuten ennenkin.

Julkiset tilat:

  • Kirjastojen tapahtumat perutaan ja oleskelutilat, kuten lehtisalit suositellaan suljettavaksi. Kirjojen lainaus- ja palautustoiminta jatkuu. Kirjastossa saa asioida vain asioiden hoitamisen kannalta välttämättömän ajan ja pyydetään suosimaan ennakkovarauksia. Kirjaston asiakkaita kehotetaan vahvasti käyttämään maskia.
  • Museoiden ja nuorisotilojen asiakasmäärä rajataan 20 henkilöön. Nuorisotoimintaa suositellaan osittain siirrettäväksi verkkoon, mutta nuorisotilat voivat olla kuntien harkinnan mukaan auki 20 hengen rajoitus huomioon ottaen.

Ryhmäharrastustoiminta:

  • Yli 20-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta sisä- ja ulkotiloissa suositellaan keskeytettäväksi joukkue- ja kontaktilajeissa.
  • Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voi jatkaa erityistä harkintaa käyttäen, 20 hengen rajaus huomioiden. Ryhmäharrastustoiminnassa tulee huomioida lajin luonteeseen liittyvät riskit. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa.
  • Ammattilais- ja kilpaurheilijoiden harjoittelu pyritään turvaamaan siten, että harjoittelua voi jatkaa, mikäli se on turvallista ja kokoontumisrajoituksia sekä kokoontumisia koskevaa ohjetta pystyy noudattamaan. Yleisöä saa olla erillisessä katsomossa 20 henkilöä, mutta tällöin on huolehdittava, etteivät yleisö ja urheilijat kohtaa. Urheilijoita saa olla kerralla koolla 20 henkilöä.

Matkustaminen:

  • Matkustamista Suomen ja Venäjän välillä tulee välttää.
  • Kaikkea liikkumista leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan välttämään. Liikkumista tulee välttää erityisesti alueille, joissa koronavirustilanne on Etelä-Karjalaa vaikeampi. Matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää.

Etätyö:

  • Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella.

Maskisuositus:

  • Kiihtymisvaiheen maskisuositus THL:n ohjeiden mukaisesti seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:
  • Joukkoliikenteessä
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa (Kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot sekä muut vastaavat sisätilat / Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat) / Uimahallit, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat) / Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat / Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat / Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat / Museot ja galleriat / Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet jos sisätiloja / Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat)
  • Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä.
  • Tapahtumat:
  • Tapahtumia ei suositella järjestettäväksi. Kiihtymisvaiheessa voi järjestää alle 20 hengen tilaisuuksia, mikäli pystyy noudattamaan ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.
  • Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä: http://www.avi.fi/documents/10191/17217812/OKM-THL_Ohje+yleis%C3%B6tilaisuuksiin+yleisiin+kokoontumisiin+ja+julkisten+tilojen+k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4_FI.pdf/6562b3bd-1698-4c24-9223-77b8afd0b81e

Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta kohdasta Alueiden tilanne. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus