Kuva
Kysymyksiä & vastauksia
Kysymyksiä & vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia varhaiskasvatuksesta ja koulusta

Tiedote
17.3.2020 20:12
Korona muutti arkea. Olemme saaneet joitakin kysymyksiä lasten ja nuorten huoltajilta. Tässä vastaus muun muassa päivähoitomaksuasiaan.

 

Varhaiskasvatus / vastaajana varhaiskasvatuspalveluiden päällikkö Minna Leinonen

Mitä tarkoittaa että, mahdollisuuksien mukaan lapset olisivat kotona? Mitä tehdä tilanteessa, jossa pitäisi tehdä etätyötä kotona ja 3- vuotias on kotona? Voiko lapsen tällöin viedä päiväkotiin/perhepäivähoitoon, jotta töiden teko on mahdollista?

Tällä hetkellä lapsella on yhä oikeus varhaiskasvatukseen. Perhe tekee itse ratkaisunsa voiko lapsi jäädä kotiin ja onko häntä mahdollista siellä hoitaa. Maan hallitus ja me kaupunkina suosittelemme mahdollisuuksien mukaan lapsen jäämistä pois varhaiskasvatuksesta.

Pitääkö päivähoitomaksu maksaa, vaikka lapsen hoitaisi itse kotona?

Odotamme valtakunnallista linjausta, mutta jo paikallisesti olemme ryhtyneet valmistelemaan asiaa siten, että käyttämättömiä hoitopäiviä tullaan hyvittämään.

Miten turvataan esimerkiksi yksityisen perhepäivähoitajan tilanne, onko hänen laitettava ovet kiinni ja onko hänelle mahdollisuus saada jostakin korvauksia, jos näin tapahtuu?

Tällä hetkellä meillä on lapsia yksityisten perhepäivähoitajien ryhmissä ostopalveluna. Lasten sijoitukset ovat yhä voimassa. Tällä hetkellä tilanteella ei ole vaikutusta hoitajan korvaukseen.

Millaisia suosituksia kotiin voisi antaa päiväohjelmaan liittyen, miten asiat pitää kotona hoitaa (päiväohjelma)?

Esiopetuksen osalta esiopetuksen henkilökunta välittää lapsille esiopetukseen liittyviä pieniä tehtäviä, jotta esiopetuksen velvoittavuus täyttyy.

 

Koulu / opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio

Millä tavalla lapsia voi ohjeistaa tarkemmin kotona opiskelussa?

Uusi pedagoginen tapa vaatii nyt paljon voimia ja ponnisteluja myös opettajilta. Heille lähtee lisäohjeistusta ja koko ajan heille on olemassa ”etäopetusklinikka”, josta saadaan toimivia malleja. Ohjeita on opettajien kautta varmasti tulossa lisää oppilaille ja huoltajille kun pääsemme kunnolla vauhtiin.

Joillekin oppilaille on annettu vain läksyjä ja ne on tehty tunnissa. Vanhempien mielestä tulisi opettajan taholta olla selkeä päiväohjelma ja kiinnittää lapset oppimiseen paremmin pidemmäksi aikaa kuin yhdeksi tunniksi.

Ohjeistamme opetuksen toimimaan lukujärjestyksen mukaisesti, oppilaat ovat hyvin erilaisia ja näin joku todella tekee nopeasti tehtävät ja työt. Opettajat muistuttavat myös oppilaita taukojen pitämiseen.

Vanhempia mietityttää, että ei ole yhtenäistä linjaa etäopetuksen suhteen.

Opettajat yhtenäistävät jonkun verran ilman muuta opetusta, mutta opettajilla on myös oikeus suunnitella ja tehdä työ monella eritavalla. Se on myös osittain rikkaus. Tässä nyt poikkeusoloissa on nyt annettava myös hieman aikaa uuden mallien opettamiseen, Tämä on haastavaa ja työlästä aikaa meille kaikille.

Vanhemmille on epäselvää, mitkä asiat kuuluvat heille ja miten lasten ruokaileminen nyt hoidetaan.

Kouluruokailua järjestetään lähiopetuksessa oleville oppilaille. Etäopetuksessa vain tarveharkintaisesti. Tämä on maan hallituksen antama linjaus poikkeusoloihin, jolloin tartuntariskin ehkäiseminen on keskeistä.

Miten on huolehdittu erityislasten tai haasteellisissa perhetilanteissa olevien lasten ruokailu ja henkiset olosuhteet?

Erityisen tuen lapsille järjestetään lähiopetusta hallituksen linjaaman huoltajien työtehtävien mukaan. Meillä on ohjausryhmä keskiviikkona 18.3, jossa mietitään erityisopettajien etäopetusmahdollisuutta tuen tehostettuun antamiseen.