Yleiskaavakysely
Tämän kyselyn tarkoituksena on kartoittaa imatralaisten näkemyksiä siitä, miten kaupunkia tulisi kehittää. Kysely jakautui viiteen osaan: rakentamisen kohteet, luonto- ja virkistyskohteet, kulkureitit, kaupungin helmet ja visio tulevaisuuden Imatrasta. Hienoa että olet mukana - tehdään yhdessä Imatrasta kokoaan suurempi! Linkki yleiskaavakyselyn tuloksiin. Kysely oli avoinna 11.10 - 31.12.2017.
Miun Imatra kysely
Imatran kaupunki toteutti samalla myös Miun Imatra-karttakyselyn Imatran peruskouluissa luokka-asteilla 6.-9. Tämä kysely lähettettiin kouluille syyskuussa 2017. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa imatralaisten lasten ja nuorten näkemyksiä kotikaupungistaan. Minkälaisena kaupunkina he näkevät Imatran nyt ja minkälaista kaupunkia he toivovat siitä tulevaisuudessa? Saatua aineistoa käytetään uuden yleiskaavan suunnittelun tukena. Kyselyn avulla saatiin arvokasta tietoa lasten ja nuorten kokemuksista: heillä on paljon hiljaista tietoa omasta kotikaupungistaan, joka helposti jää kantautumatta päätöksentekijöiden korviin. Kysely on lisäksi tapa tutustuttaa lapsia ja nuoria yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja erilaisiin osallistumisen mahdollisuuksiin. Erityisesti sen toivotaan toimivan kimmokkeena vaikuttaa omaan elinympäristöön ja sitä koskevaan päätöksentekoon. Kyselyn kautta kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelua voidaan myös tehdä tutuksi lapsille ja nuorille.
Mikä yleiskaava? Yleiskaavan tärkein tehtävä on ohjata kunnan asemakaavoitusta. Yleiskaavan laatii ja hyväksyy kunta. Kaavan laatimista ohjaavat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, maakuntakaava ja Imatran kaupunkistrategia. Yleiskaava on pitkän aikavälin suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä, ympäristömuutoksia ja säilytetään ympäristön arvokkaita ominaispiirteitä. Yleiskaavalla ohjataan kaava-alueen käyttöä yleispiirteisesti määrittelemällä ja sovittamalla yhteen esimerkiksi asuin- ja virkistysalueiden, työpaikkojen, palvelujen ja liikenneväylien sijainti. Kaavatyön tulokset konkretisoituvat asemakaavoitusta ohjaavassa yleiskaavakartassa. Kaavan perustelut löytyvät yleiskaavaselostuksesta ja lukuisista kaavan taustaksi tehdyistä selvityksistä. Niistä selviää sekin, mitä kaavalla tavoitellaan