
Yleiskaava 2040 uudelleen nähtäville 5.2. alkaen
Imatran yleiskaavan tavoitteena on edistää ihmisläheisen, taloudellisen, kestävän ja ilmastonmuutosta hillitsevän yhdyskuntarakenteen kehittämistä.
Laadittava yleiskaava on luonteeltaan yleispiirteinen, mikä ilmenee kaavan esitystavassa ja -tarkkuudessa.
Yleiskaavassa on esitetty alueen pääkäyttötarkoitus, mikä jättää liikkumavaraa asemakaavoitukselle. Asemakaava tarvitaan kaupunkialueilla alueen yksityiskohtaista suunnittelua ja toteuttamista varten.
Imatran yleiskaavaa valmistellessa on sen edellisen nähtävillä olon jälkeen käyty kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden tarkastelu uudelleen läpi viranomaisten, Kaakkois-Suomen ELY-Keskuksen ja Etelä-Karjalan museon, kanssa.
—Joitakin kohteita on tarkastelun jälkeen lisätty yleiskaavassa suojeluun, kuten Vuoksenniskan rukoushuone ja Immolan rautatieasema, kertoo kaupungin kaavoitusarkkitehti Sami Tynkkynen.
Viraskorven kulttuurimaisemaa koskevaa kaavamääräystä on tarkistettu ja kevennetty
Tarkennetussa yleiskaavassa Viraskorven rakennuskantaa voi uudistaa, mutta kylän ilme tulisi säilyttää perusrakenteeltaan nykyisen kaltaisena ja maaseutumaisena.
Viraskorven kulttuuriympäristön läheisyydessä olevaan moottorikelkkareittiin on yleiskaavassa tehty tarkennuksia saatujen kommenttien perusteella.
— Moottorikelkkareittivaraus palautettiin yleiskaavassa nykyiselle sijainnilleen. Reitti on osoitettu yhteistarvemerkinnällä, joten sijaintia voidaan vielä tarkentaa yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa, Tynkkynen sanoo.
Lammassaaren osalta kaavaratkaisuun ei ole tehty muutoksia.
Lammassaaren nykyinen rakennettu alue on osoitettu palvelujen alueeksi, jolle voi sijoittaa myös asumista. Kaavoitusarkkitehti Tynkkynen muistuttaa, että pääosin Lammassaari säilyy edelleen virkistyskäytössä.
— Suuremmalta osin ranta-alue on jo nykyisellään rakennetussa käytössä. Alueelle vie leveä tie ja sinne on rakennettu paikoitusalueet ja venelaitureita. Mahdollinen lisärakentaminen yleiskaavaan merkitylle alueelle vaatii vielä asemakaavan muutoksen.
Ukonniemen harjualueen A2-aluetta on yleiskaavaehdotuksessa supistettu siten, että se kattaa vain nykyiset rakennuspaikat. Muilta osin kyseinen harju on urheilu- ja virkistyspalveluiden aluetta.
Imatran luontolahja Itä-Siitolan metsä suojelualueeksi
Kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2018, että Itä-Siitolaan perustetaan luonnonsuojelualue kaupungin 70-vuotisjuhlavuoden luontolahjaksi kaupunkilaisille.
— Metsässä on todettu luonnonsuojeluarvoa. Nyt 13,2 hehtaarin suuruinen metsäalue merkittiin suojelualueeksi myös yleiskaavaan.
Investointimahdollisuuksia yrityksille
Yleiskaavassa on pyritty konkretisoimaan elinkeinoelämän investointimahdollisuuksia osoittamalla valmiita sijaintipaikkoja, joihin uusien yritysten on mahdollista sijoittua.
Yleiskaavan yhteydessä on tehty vetyteollisuuden ja aurinkovoiman potentiaaliselvitykset, joiden tavoitteena on mahdollistaa uusien energiamuotojen ja uudenlaisten vihreän siirtymän hankekokonaisuuksien sijoittuminen Imatran alueelle.
Esimerkiksi geopoliittisen tilanteen muutos on vaikuttanut merkittävästi Pelkolan alueen kehittämisnäkymiin. Yleiskaavassa aluetta kehitetään rajaliikenteen ja logistiikan sijasta enemmän raskaan teollisuuden tarpeisiin. Alueella on parhaillaan käynnissä myös asemakaavan valmistelu.
Kaavoittajan vastaanotolla saat vastauksia kysymyksiin
Kaavoittajan vastaanotto järjestetään 19.2. Imatran kaupungintalolla kello 13.30 alkaen.
—Toivomme, että kiinnostuneet varaavat sille päivälle ennakkoon ajan tapaamiselle. Ajanvarauksen voi tehdä suoraan meille kaavoittajille soittamalla, Tynkkynen sanoo.
Miten Imatran yleiskaava 2040 etenee päätöksenteossa nähtävillä olon jälkeen?
Yleiskaava on uudelleen nähtävillä 30 päivän ajan kaupungin verkkosivuilla ja kaupungintalolla 5.2.2025 alkaen.
—Sen jälkeen lausunnot ja mahdolliset muistutukset käsitellään ja tehdään tarvittavat vastineet, jonka jälkeen kaava laitetaan päätöksentekoon, Sami Tynkkynen kertoo.
Lisätietoja:
maankäyttöpäällikkö Erik Forstén, Imatran kaupunki, erik.forstenimatra.fi (erik[dot]forsten[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 1050
kaavoitusarkkitehti Sami Tynkkynen, Imatran kaupunki, sami.tynkkynenimatra.fi (sami[dot]tynkkynen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 1150
Imatran yleiskaava 2040
Yleiskaava on kaupungin pitkän aikavälin yleispiirteinen maankäytön suunnitelma, jolla ratkaistaan tavoitellun kehityksen periaatteet. Sen tehtävänä on eri toimintojen kuten asumisen, palvelujen, työpaikkojen ja virkistysalueiden sijoittaminen sekä niiden välisten yhteyksien järjestäminen.
Hyvin suunnitellut kaavoitusratkaisut sekä toimiva ja eheä kaupunkirakenne ja liikennejärjestelyt luovat hyvinvointia ja elinvoimaa sekä edistävät kestävää kehitystä.
Yleiskaavan laatimisen aikana on laadittu ja saatettu ajan tasalle useita taustaselvityksiä. Lisäksi viranomaisvuoropuhelu on ollut aktiivista mm. rajaturvallisuuteen, Pelkolan alueen kehittämiseen, patoturvallisuuteen sekä kulttuuriympäristön suojeluun liittyen.
Yleiskaavaratkaisua on sovitettu yhteen myös Etelä-Karjalan vireillä olevan maakuntakaavan kanssa, ja kaavojen laatimisessa on hyödynnetty yhteisiä taustaselvityksiä. Yleiskaavaratkaisu sovittaa yhteen monia näkökulmia ja intressejä ja luo perustaa tulevalle kaupunkikehittämiselle ajantasaiseen tietoon perustuen. Samalla kaupungin yleiskaavatilanne päivitetään vastaamaan tätä päivää.
Kaavoittajan vastaanotto 19.2. kello 13.30 alkaen.
Imatran kaupungintalolla järjestettävään tilaisuuteen voi varata henkilökohtaisen ajan kaavoittajalle, jolloin voi tulla kysymään yleiskaavaan liittyviä mieltä askarruttavia asioita.
Ajan saa varattua ottamalla suoraan yhteyttä kaavoitusarkkitehti Sami Tynkkyseen tai kaavoitussuunnittelija Marjo Tauriaiseen.