Olet täällä

Vuoksi ja Imatrankoski

imatrankoski.jpg
Vuoksi ja Imatrankoski ovat tärkeä osa Imatraa

Vuoksi

"Kolme on koskea kovoa, kolme järveä jaloa, kolme vuorta korkeata tämän ilman kannen alla: Hämehess' on Hälläpyörä, Kaatrakoski Karjalassa; ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran." Kalevala

Vuoksi on Saimaan vesistön laskujoki Laatokkaan, joka syntyi valtavalla voimalla noin 5000 vuotta sitten jättäen jälkeensä jonon koskia matkallaan Laatokkaan. Suurin koskista on Imatrankoski. Saimaan ja Laatokan korkeusero on noin 70 metriä. Vuoksessa on Suomen puolella Tainionkoski ja Imatrankoski, jotka molemmat on padottu. Imatrankosken voimalaitos oli valmistuessaan vuonna 1929 Suomen suurin voimalaitos.

Vuoksen kalastus on satoja vuosia vanhaa, ensimmäiset maininnatkin Imatrasta kertovat Vuoksen lohisaaliista. 1800-luvulla pietarilaiset ja englantilaiset aristokraatit löysivät Vuoksen runsaat kalavedet ja perustivat tänne omia kalastustukikohtiaan. Englantilaisilla oli Wuoksi Fishing Club ja venäläiset harjoittivat kalastusta omista Vuoksen varrella olevista hoveistaan.

Etelä-Karjala-instituutin toteuttama Vuoksi-projekti tarkastelee Vuoksen jokilaaksoa joen omista näkökulmista käsin: Minkälainen itse joki on ja kuinka se on aikojen saatossa muuttunut? Miltä Vuoksen jokimaisema näyttää? Kokonaiskuva Vuoksesta rakentuu tuoreen valokuva- ja videomateriaalin kautta, jonka Vuoksi-projektin tutkijat ovat koonneet kulkemalla veneellä joen yläjuoksulta aina Laatokalle saakka. Samalla he ovat tutustuneet jokilaakson kyliin sekä kaupunkeihin.

Virtuaali Vuoksi - Virtuaalimatka Saimaalta Laatokalle

Vuoksen varrella

Vuoksen varrelta löytyvät tänä päivänä kaikki kaupungin museot, pääkirjasto sekä vuonna 2004 peruskorjattu uimahalli ja urheilutalo. Myös Imatran kaupungintalo sijaitsee Vuoksen rannalla. Sen ovat suunnitelleet Arto Sipinen ja Mane Hetzer ja se valmistui vuonna 1970. Vieressä kohoaa myös Arto Sipisen suunnittelema kulttuurikeskus.

Vuoksen rantaan valmistui Omenapuupuisto vuonna 2001. Puistossa on jokaiselle vuonna 2000 syntyneelle imatralaiselle henkilökohtaisesti nimetty omenapuu – yli 200 puuta.

Mattojen pesu Vuoksessa kuuluu jokaisen imatralaisen kesään. Mattolaitureita löytyy useita kummaltakin puolelta Vuoksea.

Vuoksen vartta myötäilee niin sanottu Vallitie. Sitä pitkin pääsee kätevästi pyöräilemään Imatrankosken ja Mansikkalan väliä.

Vuoksi on myös erinomainen läpi vuoden aukioleva soutustadion. Vuoksella voi talvellakin nähdä soutajia joko kalastamassa tai harjoittelemassa.

Imatrankoski

Imatrankoski on Imatran tunnetuin nähtävyys, jota on käyty ihailemassa jo vuosisatojen ajan. Vuosisadan vaihteessa Imatrankoski oli Suomen suosituin matkailunähtävyys ja kosken rannalle kohosi tuolloin myös Imatran Valtionhotelli. Imatrankoski on valaistu pysyvästi, joten sitä voi ihailla ympäri vuoden.

Koski kuohuu vapaana tänä kesänä vain lauantaisin 18.6 – 13.8.2016 klo 18, 20.8.2016 klo 19 ja 27.8.2016 klo 18 .

Koskinäytösten yhteydessä on mahdollisuus kosken ylitykseen Imatra Express -vaijeriliu’ulla.

Imatra Express - koskella tapahtuu

Imatran matkailupalvelut

Muita linkkejä:

Vuoksen kalastuspuisto

Imatran historiallisia kohteita kartalla Vuoksen varrelta