Imatran seudun työväenopiston synty liittyi samanaikaisesti 1920-luvulla syntyneeseen taloudelliseen nousuun seutukunnalla. Kun 1920-luvulla alettiin rakentaa Imatran suurta voimalaitosta, paikkakunnan väkiluku alkoi nousta ja se toi paljon teollisuustyöväkeä seutukunnalle. Opiston syntysanat lausuttiin keväällä 1925 Tainionkosken työväentalossa pidettyjen Työväen sivistysliiton neuvottelupäivien yhteydessä. Neuvottelujen lopputuloksena todettiin, että on saatava aikaan säännöllinen työväen iltaopiskelu. Syksyllä 1925 pidettiin Imatran seudun Työväenopiston kannatusyhdistyksen perustava kokous, jonka yhteydessä valittiin väliaikainen johtokunta, jonka tehtävänä oli uuden työväenopiston perustaminen.
Imatran seudun työväenopiston toiminta alkoi maaliskuussa 1926. Kunnallisen hajanaisuuden takia opisto perustettiin kannatusyhdistyksen varaan. Työväen sivistysliiton opintopäivillä herätettiin ajatus työväenopiston perustamisesta. Imatran seudulla, missä jo vuosisadan alussa oli merkittävää teollisuutta, esiintyi työväen omaehtoista kerhotoimintaa ja opiskeluharrastusta. Imatran seudun Työväenopiston kannatusyhdistyksen tarkoituksena oli ”vapaan valistustyön tekeminen Imatralla ja sen lähiseudulla riippumatta lainkaan yhteiskunnallisista ja valtiollisista puolueista tai uskonnollisista ryhmäkunnista”. Kannatusyhdistyksen valitsema johtokunta ryhtyi ripeästi toimeen, niin että opiston toiminta pääsi alkamaan maaliskuun 1. päivänä 1926.
Säännölliset oppiaineet ensimmäisenä vuotena olivat suomen kieli, kirjanpito, laskento, ruotsi, kuorolaulu, naisten käsityöt, kansantalous, lausunta, näytteleminen, kirjallisuus ja miesten voimistelu
Kunnalliseksi opistoksi
Imatran seudun työväenopiston toiminta oli kannatusyhdistyksen ylläpitämää aina vuoteen 1955, jolloin opisto siirtyi Imatran kauppalan omistukseen. Samalla nimi lyheni Imatran Työväenopistoksi. Kunnallisena opistona rahoitus oli vakaampaa, joka näkyi lisääntyneenä opetustarjontana. Kunnan tuki mahdollisti Työväenopistolle myös ensimmäiset omat tilat. Opiskelijamäärät lähtivät tässä vaiheessa kovaan nousuun. Alkuvuosien reilun 500 opiskelijan määristä noustiin nopeasti tuhansiin. 70-luvulla 3000 opiskelijan raja ylitettiin. Huippuvuodet osuivat 90-luvun alkupuolelle, jolloin Työväenopistossa oli yli 6000 opiskelijaa.
Nykyisyys
Vuonna 2017 Työväenopisto yhdistyi Imatran musiikkiopiston kanssa Virta-opistoksi. Tällä olemme saaneet yhteen organisaatioon monipuolista opetusta kaikille ikäluokille. Opetus tapahtuu pääosin Taiteiden talossa, Kulttuuritalo Virrassa ja koulukeskuksissa.