Kuva
Radonin mittauspurkki.
Sisäilman radonin mittaaminen

Ympäristötoimi muistuttaa: oman kodin radonpitoisuus kannattaa selvittää

5.9.2022 11:00
Mittaaminen on ainoa tapa selvittää kodin radonpitoisuus, sillä radonia ei voi havaita aistinvaraisesti. Säteilyturvakeskus järjestää radonia käsittelevän webinaarin 21.9.

Radon on maaperässä oleva hajuton, mauton ja väritön radioaktiivinen kaasu, joka kulkeutuu asuntoon maaperän vastaisten rakenteiden raoista.

Pitkäaikainen oleskelu korkeassa radonpitoisuudessa lisää keuhkosyöpään sairastumisen riskiä.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) radonkartan mukaan radonmäärän mediaani Imatralla on 144 becquereliä (Bq) kuutiometrissä, ja keskiarvo 224 Bq/m³.

Sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemä viitearvo on 300 becquereliä kuutiometriä kohden, uudisrakennusten kohdalla viitearvo on 200 Bq/m³.

Etelä-Karjalassa viitearvojen ylityksiä tapahtuu STUKin mukaan verrattain usein.

—Kotitalouksia ei velvoiteta mittaamaan radonpitoisuuksia, mutta mittaaminen kuitenkin kannattaa. Radonia ei voi aistia mitenkään, joten mittaaminen on ainoa tapa saada selville radonin määrä, ympäristöinsinööri ja vt. terveysvalvonnan johtaja Armi Kainulainen Imatran seudun ympäristötoimesta toteaa.

Radonmittauksen voi tilata STUKilta tai STUKin hyväksymältä palveluntarjoajalta. Lista palveluntarjoajista sekä ohjeet tilaamiseen löytyvät STUKin verkkosivuilta.

Ilmoittaudu webinaariin 20.9. mennessä

Säteilyturbakeskus (STUK) järjestää radonia käsittelevän maksuttoman webinaarin keskiviikkona 21.9. kello 18. Webinaarissa STUKin ylitarkastaja Olli Holmgren neuvoo, millä keinoin kodin radonpitoisuutta voidaan vähentää.

Tilaisuus alkaa viidentoista minuutin esityksellä radonkorjauksista. Suurin osa ajasta on varattu keskustelulle ja osallistujien kysymyksiin vastaamiselle.

Webinaariin voivat osallistua kaikki radonkorjauksista kiinnostuneet. Ilmoittautmisaika päättyy tiistaina 20.9. osoitteessa lyyti.in/Skypewebinaari_radonkorjauksista_4936. Mukaan mahtuu 250 asiasta kiinnostunutta.

Lisätietoja:

Radon (stuk.fi)

Radon (imatra.fi)