Espanjansiruetana ruohikossa.
Espanjansiruetana (vieraslajit.fi)

Espanjansiruetanoiden torjunta omilta pihoilta ja maa-alueilta

Imatran eri alueilla voi tavata espanjansiruetanaa, joka kuuluu hävitettäviin vieraslajeihin.

Voimassa olevan vieraslajilain (1709/2015) mukaan kiinteistön omistajien tulee hävittää omistamiltaan pihoilta vieraslajeja, koska ne ovat uhka Suomen alkuperäiselle lajistolle ja luonnon monimuotoisuudelle.

Torjunta

Tehokkainta espanjansiruetanan torjunta on keväällä ennen kuin talvehtineet yksilöt ehtivät munia. Kotipuutarhoissa espanjansiruetanat kerätään esimerkiksi grillipihdeillä tai suojakäsineillä, jolloin säästytään espanjansiruetanoiden limalta sekä infektioriskiltä (listeria, E.coli). Keräämistä voi tehostaa laittamalla maahan vaikkapa kosteutta kerääviä lautoja tai juuttisäkkejä, joiden alle etanat kerääntyvät.

— Espanjansiruetanat pitää lopettaa mahdollisimman nopeasti, jotta niille ei aiheuteta tarpeetonta kärsimystä, kertoo ympäristöinsinööri Merja Kaksonen.

Tehokkaita lopetustapoja ovat etanan pään leikkaaminen saksilla sarvien välistä pitkittäin tai etanan pään murskaaminen riittävällä voimalla esim. kivellä kovalla alustalla. Etanoita voi lopettaa myös rapujen tapaan pudottamalla ne yksitellen kiehuvaan veteen, jolloin veden tulee kiehua voimakkaasti koko ajan, tai niiden päälle voi kaataa runsaasti (vähintään kaksinkertainen määrä) kiehuvaa vettä. Etanoiden lopettamiseen voi käyttää myös 10 % väkiviinaetikkaliuosta tai pakastamista.

Etanoiden torjuntaan on saatavilla rautafosfaattivalmisteita ja biologisia sukkulamatovalmisteita. Osa valmisteista on sallittuja myös kuluttajakäyttöön. Näitä käytettäessä tulee noudattaa valmisteen käyttöohjeita.

Kerättyjen etanoiden ja kotiloiden hävittäminen (Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n ohje)

Etanoiden ja kotiloiden tulee olla kuolleita ennen kuivajäteastiaan laittoa ja ne tulee pakata esim. muovipussiin. 

Vieraslajeiksi luokiteltavien etanoiden ja kotiloiden munille mahdollisesti altistuneet puutarhajätteet tulee myös hävittää kuivajätteenä eli laittaa pakattuna omaan kuivajäteastiaan tai toimittaa säkitettynä Hyödyksi-asemille tai Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen. Jätteen käsittely on maksullista.

Lisätietoja:

Ympäristöinsinööri Merja Kaksonen, merja.kaksonen@imatra.fi, p. 020 617 4302

Vieraslajeista ja niiden hävittämisestä https://vieraslajit.fi  

Erotathan harmittoman ukkoetanan

Espanjansiruetana tulee erottaa ukkoetanasta, joka on harmiton laji. Lajit eroavat toisistaan siinä, että espanjansiruetanalla on hengitysaukko oikealla kyljellä lähellä päätä, kun taas ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee hiukan taaempana, sileän kilven takaosassa. Espanjansiruetanalla ei myöskään ole selässään pitkittäistä kohoumaa eli harjaa toisin kuin ukkoetanalla.