Kuva
Virtaava vuoksi ja talo
Kulttuuritalo Virta ja Vuoksi

Ammattilainen asiakkaana

18.5.2022 10:29
Blogi: Kirjastonhoitaja asiakkaana työpaikallaan, osaako hän olla?

Kun kesä kohta tulee, lähtee kirjastonhoitaja lomalle. Loma on lyhyt, se ei kirjastoammattilaiselle riitä. Hän jää suoraan lomilta vuorotteluvapaalle. Hän ei siis käy kirjastossa yli puoleen vuoteen. Jos ei mene sinne asiakkaana.

Yleensä kirjastonhoitaja ei käy kirjastossa kuin töissä. Ei hän vapaa-ajallaan halua mennä työpaikalle. Kirjaston lämmin tunnelma, sen loistava asiakaspalvelu ja kultturelli atmosfääri jäävät häneltä kokematta. Edes kirjastonhoitajan lapset eivät käy kirjastossa, isä tuo heille kirjat kotiin. Karhunpalvelusko?

Osaako kirjastonhoitaja olla asiakas? Osaako hän käyttäytyä kirjastossa? Siellä on nykyisin kaikenlaista kummallista. Itsepalvelu-, omatoimi- ja palveluaikoja, omatoimitekniikkaa ja -laitteita. Kirjastoon pääsee, vaikkei henkilökunta ole paikalla. Pääsee, jos on kirjastokortti ja PIN-koodi. Ei kirjastonhoitajalla koskaan ole kirjastokorttia mukana, PIN-koodia hän ei tarvitse. Nyt hänen on pakko opetella uusille tavoille. Ohjeita hän löytää kaupungin kotisivuilta.

Jos kirjastonhoitaja menee kirjastoon palveluaikana, uskaltaako hän ottaa kontaktia henkilökuntaan? Se yksi on aina niin äkäisen näköinenkin. Pakko uskaltaa, koska asiakaskäytössä olevat hakukoneet ovat niin hankalia käyttää. Olisiko Finnassa vielä kehittämisen varaa, vai eikö kirjastonhoitaja vain osaa?

Pitäisikö kirjastonhoitajan sovinnolla jäädä kotiin? Erilaisia e-palveluita on Heilikirjastojen verkkokirjastossa pilvin pimein. On e-kirjoja ja e-äänikirjoja, on eMagz-aikakauslehtipalvelu, Naxos-musiikki- ja videopalvelu ja Rockway-musiikkikoulu. Kirjastokinosta löytyy elokuvia, muun muassa kotimaisen elokuvan klassikko Rumble, jonka näkeminen kuuluu yleissivistykseen. Kotona on hyvä olla, mutta paperikirja on aina paperikirja.

Mutta haluaako kirjastonhoitaja edes lukea lomalla? Lukeminen on sosiaalisen median aikakaudella muuttunut liki mahdottomaksi, keskittymiskyky on olematon. Töiden kotiin vieminen on tympeää, ja työtä lukeminen kirjastonhoitajalle nimenomaan on. Kirjavinkkauksien ja lukupiirien valmistelua, suosittelujen ja lukulistojen kirjoittamista. Kirjastonhoitajan lukeminen ei koskaan ole pelkkää nautintoa.  

Kirjastonhoitaja kuitenkin havahtuu ja rupeaa soimaamaan itseään. Ei kirjastossa asiointi voi olla vaikeaa, selviäväthän oikeatkin asiakkaat siitä. Eikä lukeminen voi olla sellainen mörkö, jollaiseksi hän sen kuvittelee. Ehkä hän ensin lepää pari viikkoa, ottaa sitten itseään niskasta kiinni ja menee rohkeasti tutustumaan nykyaikaiseen kirjastoon. Ja opettelee uudelleen nauttimaan lukemisesta.

Hyvää kesää ja loppuvuotta kaikille!

mika.kahkonenatimatra.fi ()
Puh: 020 617 6602