Kuorma-auto ja kadun pesijä ruiskun kanssa, taustana kerrostaloja.
Kadun pesua Vuoksenniskalla

Katujen harjaukset alkoivat

Keväällä epäterveellistä katupölyä on paljon, mutta siltä voi suojautua.

Imatralla aloitettiin eilen talvella kertyneen hiekoitussepelin harjaukset. Kaikki hiekoitetut väylät harjataan ja keskeiset paikat myös pestään puhtaiksi.

– Kaikki vilkkaimmat kohteet; Imatrankoski, Vuoksenniska, Rajapatsaan keskusta, keskusliikenneasema ja kauppojen ympärykset pestään. Sama tehdään jakajat, kiertoliittymille sekä silloille, kertoo työnjohtaja Jarmo Varjus Imatran Kiinteistö- ja aluepalvelusta. 

Ulkoalueiden harjaus ja pesu kestää neljästä viiteen viikkoa.

Ilmanlaatu vaihtelee

Imatran seudun ympäristötoimen ympäristönsuojelusuunnittelija Riikka Litmasen mukaan katupölyä ilmassa on tänä keväänä ollut viime vuosia enemmän. Pölyä on ilmassa erityisesti kuivalla ja tuulisella säällä, kunnes katujen hiekat on saatu poistettua.  

– Hiekan puhdistaminen on erittäin tärkeää, koska keväinen katupöly syntyy talven aikana kaduille levitetyn hiekan hankautuessa pölyksi hengitysilmaan. Siitepöly nostaa myös kokonaishiukkaspitoisuuksia, mutta koska siitepölyn hiukkaset ovat halkaisijaltaan isompia, ne jäävät enimmäkseen limakalvoille. Pienemmät hiukkaset taas kulkeutuvat keuhkoihin asti epäpuhtauksineen. ­Herkille ihmisille, lapsille, vanhuksille ja allergikoille, pöly voikin olla vaarallista.  

Pölyä voi kuitenkin yrittää välttää ja siltä voi suojautua. 

– Voi vältellä erityisen pölyisiä paikkoaja ja aikoja. Nyt laajasti käytetty hengityssuojain suojaa myös katupölyltä. Itse olen pyöräillessä käyttänyt hengityssuojainta ja ajolaseja, jotta silmiinkään ei menisi pölyä, Litmanen kertoo.  

Litmasen mukaan pölyä on ilmassa tavallista enemmän niin pitkään kuin hiekat saadaan putsattua. Sen jälkeiset kevätsateet viimeistelevät työn.

Ilmanlaatua eri mittauspisteillä ja ilmanlaatuun liittyviä uutisia Etelä-Karjalassa päivitetään osoitteeseen ekilmanlaatu.net

Lisätietoja:

Jarmo Varjus, työnjohtaja Jarmo Varjus Imatran Kiinteistö- ja aluepalvelu, jarmo.varjus@imatrankipa.fi 0400 - 152 659
Riikka Litmanen, ympäristönsuojelusuunnittelija, Imatran seudun ympäristötoimi, riikka.litmanen@imatra.fi, p. 020 - 617 4301