Jalat, punaisissa kengissä ja villasukissa seisoo kivellä kesällä.
Retkellä

Blogi: Merkityksellisiä luontosuhteita

Minkälainen luontosuhde Sinulla on? Muun muassa tätä pohtivat Imatralla 9.3. käydyn luontodialogin osallistujat. Imatran kaupungin ja Eräpöhinää-hankkeen järjestämän dialogin teemana oli, kuinka tuleva erä- ja luontokulttuurimuseo voi vahvistaa luontosuhdetta. Keskustelijoina oli seitsemän eri-ikäistä ja -taustaista eteläkarjalaista.

Imatralla keskusteltiin muun muassa luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Moni keskustelijoista koki rauhoittuvansa ja/tai virkistyvänsä luonnon äärellä. Myös luonnon antimet kuten marjat ja sienet olivat monelle tärkeitä. Luontokato, ilmastonmuutos ja monimuotoisuuden heikentyminen huolettivat, mutta toivoakin löytyi. Muun muassa ennallistamisen kautta ihmisen muokkaamaa ympäristöä voidaan palauttaa takaisin luonnontilaan tai lähelle sitä. 

Mielenkiintoisen näkökulman keskusteluun toi digitaalisuuden hyödyntäminen. Virtuaalinen ympäristö voi olla mahdollisuus luontokokemuksiin myös niille, jotka eivät esimerkiksi liikunta- tai muun rajoitteen johdosta pysty lähtemään luontoon vaikka haluaisivat.

Eri puolilla Suomea käydyissä luontodialogeissa keskusteltiin Erätauko-menetelmän avulla. Erätauko on tapa käydä rakentavaa keskustelua, vuoropuhelua, jossa opetellaan ymmärtämään eri näkökulmia ja ajatellaan yhdessä. Imatran luontodialogissa tämä toteutui hienosti, keskustelijat antoivat tilaa toisilleen ja erilaisille mielipiteille ja ajatuksille.

Päällimmäisenä mieleen jäi, että toivoa on ja tuleva Erä- ja luontokulttuurimuseo voi jatkossa toimia erilaisten luontosuhteiden vahvistajana.

Imatralla käyty keskustelu oli osa Sitran järjestämää valtakunnallista luontodialogipäivää. Päivän aikana eri puolilla Suomea käytiin kymmeniä keskusteluja luonnon merkityksestä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä. Keskustelujen tavoitteena oli ymmärtää suomalaisten moninaisia luontosuhteita. Dialogien yhteenvetoa käytetään Sitran Luontoviisas Suomi 2035 -visiotyön tukena.

Sitran tiedote 1.4.2022: Suurena luontodialogipäivänä 9.3. järjestettiin yli sata rakentavaa luontokeskustelua kymmenillä paikkakunnilla eri puolilla maata. 

Mona Taipale

Eräpöhinää-hanke

"Päällimmäisenä mieleen jäi, että toivoa on ja tuleva Erä- ja luontokulttuurimuseo voi jatkossa toimia erilaisten luontosuhteiden vahvistajana."