Kuva
Katunäkymä.
Vuoksenniska

Katupölykausi on alkanut

Tiedote
16.3.2022 14:27
Jokakeväinen katupölykausi on jälleen alkanut Etelä-Karjalan alueella.

- Lumien sulaessa ja teiden pintojen kuivettua liukkaudenestoon levitetty hiekka ja renkaiden jauhama asfaltti- ja kiviaines nousee liikenteen vaikutuksesta nyt ilmaan kuivalta tienpinnalta, kertoo ympäristönsuojelusuunnittelija Riikka Litmanen Imatran seudun ympäristötoimesta.

Hiukkaspitoisuudet ovat kasvaneet ilmassa ja ilmanlaatu saattaa heiketä erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla sekä keskusta-alueilla. Lumien sulamisvedet ja vesisateet saattavat hetkittäin alentaa hiukkaspitoisuuksia ja parantaa ilmanlaatua. Kevätpölykausi kestää kevään etenemisestä riippuen yleensä maaliskuun puolelta huhtikuun lopulle.

Katujen puhdistustöiden alkaminen riippuu yleensä paljolti yöpakkasista ja sääolosuhteista. Hiekoitushiekan puhdistustyöt on pyritty aloittamaan Imatralla heti, kun sääolot sen sallivat.

- Hiekkamäärä on tällä hetkellä hiukan pienempi kuin yleensä ja hiekan poistoon päästään täydellä teholla ehkä huhtikuun puolessa välissä. Ensin harjataan enin hiekka pois ja sitten pestään. Keskustoista aloitetaan ja siitä edetään muualle, tarkentaa työpäällikkö Kimmo Kauhanen Imatran Kiinteistö- ja Aluepalvelu Oy:stä katupölyn puhdistuksen etenemisestä.

Katupöly saattaa aiheuttaa oireita herkille väestöryhmille, kuten allergikoille, astmaatikoille ja sydänsairaille. Oireita voivat olla mm. nenän tukkoisuus, yskä, hengen ahdistus ja kurkun karheus.

Ajankohtaista ilmanlaatutietoa hiukkasista ja muista mitatuista ilman epäpuhtauksista löytyy Ilmatieteen laitoksen ylläpitämiltä ilmanlaatusivuilta Ilmanlaatu - Ilmatieteen laitos sekä paikallista tietoa mitatuista pitoisuuksista Etelä-Karjalan omalta ilmanlaatusivustolta ekilmanlaatu.net

 

Lisätietoja ympäristönsuojelusuunnittelija Riikka Litmanen
riikka.litmanenatimatra.fi (riikka[dot]litmanen[at]imatra[dot]fi) p. 020 617 4301