Karttakuva
Purettavan perkuukivisaaren sijainti

Vuoksen perkuukivisaaren purku on alkanut Niskalammella

Pieni, ruoppauksen synnyttämä kivisaari puretaan vaelluskalojen elinolosuhteiden palauttamiseksi.

Imatran kaupunki, Fortum ja ELY-keskus jatkavat yhteisprojektia Vuoksen menetettyjen vaelluskalakantojen elinolosuhteiden parantamiseksi.

Tällä kertaa on vuorossa pienen, perkuukivisaaren purkaminen Vuoksella Niskalammen suunnalla. Purettava nimetön saari sijaitsee Tainionkosken voimalaitoksen ja Vuoksen suun välisellä alueella. Tarkemmin ottaen paikka on lähellä kohtaa, missä Liippilahdentie on lähinnä Vuoksen rantaa.

Purettavan saaren kiviaines ja soramateriaali tullaan levittämään lähelle purkupaikkaa. Kunnostusalueelle kulkeminen ja tarvittavan uuden materiaalin paikalle tuonti tapahtuu mattolaiturin kulku-uraa pitkin.

Lisäksi suunnitellulle kunnostusalueelle tuodaan lisämateriaalia, lähinnä kutualustaksi soveltuvan kokoista soraa  ja kivimateriaalia. Tätä joudutaan varastoimaan lähialueelle lyhyeksi ajaksi.

─ Toivomme, että alueella kulkevat ottavat huomioon paikalla liikkuvat työkoneet, kalastusmestari Tomi Menna sanoo.

Saaren purkua tehdään sitä mukaan, kun pakkaset sen sallivat. Työt on saatava valmiiksi ennen kuin Saimaan pinta lähtee sulamisvesien vuoksi nousuun.

Saaren ja sen ympäröivän vesialueen välittömän läheisyyden omistaa Fortum.

Kaupunki, ELY ja Fortum ovat tehneet jo useita vastaavia kunnostustoimia vaelluskalojen elinolosuhteiden hyväksi eritoten purkamalla ruoppauksen seurauksena perkuukivistä syntyneitä saaria. Esimerkiksi kesällä 2020 purettiin Kokkasaari Vuoksen alajuoksulla.

 

Lisätietoja:

Kalastusmestari Tomi Menna, p. tomi.menna@imatra.fi, p. 020 6174303  

 

Kutupaikka kunnostukset Tainion yläpuoli purettava saari (003).JPG

Ilmakuva purettavasta, aiemman ruoppauksen synnyttämästä saaresta. Punaisella merkitty alue on tonttiraja.