kuumeinen lapsi
Eksote ei enää tiedota kouluja tai päiväkoteja koronatartunnoista.

Ohjeistus korona-altistumisiin lapsien osalta

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin viiden vuorokauden ajaksi. Mikäli sairastuneella on oireita, karanteenia tulee jatkaa niin kauan, että hänellä on ollut ainakin kaksi kuumeetonta päivää.

Maakunnallinen tilannekuvaryhmä selvensi THL:n suositusta koronan altistumistilanteista varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

─ Ohjeistamme perheitä toimimaan sen mukaan, onko kyseessä perheen sisällä tapahtunut eli voimakas altistuminen vai satunnainen, pienen riskin altistuminen, joka tapahtuu kodin ulkopuolella, totesi Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

Jos lapsi altistuu kotona tai muualla

Jos rokottamaton lapsi altistuu koronavirukselle perheen sisällä, lapsen tulee olla pois varhaiskasvatuksesta tai koulusta viiden päivän ajan, vaikka lapsella ei olisi oireita.

Jos kyseessä on satunnainen altistuminen muualla kuin kotona, kuten esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, koulussa tai harrastuksen parissa, ja lapsella ilmenee altistumisen jälkeen oireita, tulee lapsen heti oireiden ilmaannuttua jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Eksote ei enää tiedota kouluja tai päiväkoteja koronatartunnoista. Näin ollen altistumisista ei myöskään tule tietoa kouluilta tai päiväkodeilta kotiin.

Jos testitulos on positiivinen

Positiivisen koronatestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin vähintään viiden vuorokauden ajaksi, vaikka olisi oireeton. Mikäli sairastuneella on oireita, karanteenia tulee jatkaa niin kauan, että hänellä on ollut ainakin kaksi kuumeetonta päivää.

Positiivisen koronatestituloksen saaneet saavat toimintaohjeen tekstiviestitse. ​

Positiivisen koronatestituloksen saaneiden tulee ilmoittaa tartunnan riskistä kaikille ihmisille, joita hän on tavannut, alkaen kaksi vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista.

Tavattuja henkilöitä tulee ohjeistaa hakeutumaan pikaisesti koronatestiin tai tekemään kotitesti, mikäli heille tulee flunssan tyyppisiä oireita. Tartunnalle altistuneiden tulee olla erityisen varovaisia perheen ulkopuolisessa asioinnissa.

Taudin sairastaminen vastaa yhtä rokotuskertaa, joten sairauden jälkeen voi perua mahdollisen koronarokotusajan. 

 

Lisätietoa:

Palvelujohtaja Arja Kujala, p. 020 617 2227, arja.kujala@imatra.fi.