Poika ja kasvomaski.
Maskit ovat edelleen tärkeä tapa torjua koronaa.

Eksote tiedottaa: Koronapositiivisten tartunnanjäljitys on ruuhkautunut Etelä-Karjalassa

Omikronin nopean leviämisen myötä koronatilanne on muuttunut myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella. Tartunnanjäljitys on tapausten lisääntymisen vuoksi kuormittunut eikä kaikkia koronapositiivisia pystytä enää tavoittamaan. Positiivisen testituloksen saaneet tulevat saamaan jatkossa toimintaohjeen tekstiviestitse.

- Jos olet sairastunut koronaan ja tarvitset arviota terveydentilasi vuoksi tai tarvitset todistuksen työstä poissaoloa varten, saat tekstiviestissä ohjeen, miten olla yhteydessä Eksoteen, kertoo Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin 10 vuorokauden ajaksi ja ilmoittaa koronatartunnan riskistä kaikille tapaamilleen henkilöille

Positiivisen koronatestituloksen saaneiden tulee ilmoittaa tartunnan riskistä kaikille ihmisille, joita hän on tavannut, alkaen kaksi (2) vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista. Tavattuja henkilöitä tulee ohjeistaa hakeutumaan pikaisesti koronatestiin tai tekemään kotitesti, mikäli heille tulee flunssan tyyppisiä oireita. Jos kontaktilla ei ole koronarokotuksia, tulee hänen jäädä karanteeniin kymmenen vuorokauden ajaksi altistumisesta. 2–3 koronarokotusta saanutta kontaktia ei määrätä karanteeniin, mutta hänenkin on syytä välttää kontakteja.

Koronaan sairastuneen tulee itse välttää kaikkia perheensä ulkopuolisia kontakteja toistaiseksi 10 vuorokauden ajan, laskettuna oireiden alkamisesta.

Koronaan sairastuneita ohjeistetaan olemaan yhteydessä Eksoteen erityisesti seuraavissa tapauksissa:

1) sairastat aktiivista syöpää, sinulla on laskimotukostaipumus tai aiempia laskimotukoksia, tai olet raskaana 

2) olet ollut tartuttavuusaikana sote-alalla työssä

3) tiedät altistaneesi rokottamattomia henkilöitä 

4) tarvitset todistuksen työstä poissaoloa varten. 

Mikäli vointisi huononee, soita numeroon 116117. Kiireellistä hoitoa tarvitessasi soita 112. Kun oireesi ovat lievittyneet ja niiden alkamisesta on kulunut 10 vrk, voit palata normaaliin elämään ilman pelkoa taudin tartuttamisesta. Taudin sairastaminen vastaa yhtä rokotuskertaa, joten voit perua mahdollisen koronarokotusaikasi.

Lisätietoja: Tuula Karhula, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi