Joulukoristeita.
Joulu

Joulunajan jätehuolto

Lajittelethan joulunakin jätteesi.

Jätehuolto joulun aikaan

Joulunpyhinä ja uutena vuotena syntyy paljon jätettä. Parasta jätehuoltoa on syntymätön jäte ja ostopäätöksillä on suuri merkitys jätteen määrään.

Suosi aineettomia lahjoja, anna lahjaksi lippuja elokuviin, konsertteihin tai museoihin (toivotaan, että korona helpottaa). Leivo ihania herkkuja, tee namuja tai muita lahjoja itse.

Vältä ruokahävikkiä ja kierrätä tavaroita ja pakkauksia ja lajittele jätteet oikeisiin paikkoihin.

Kynttilät, lahjapaperit, kortit

Kynttilänpätkät ja lasiset ja muoviset kynttiläpurkit ja tuikkukupit kuuluvat kuivajätteisiin, samoin muoviset ja lasiset hautakynttilät. Myös lahjapaperit, nauhat ja kortit kuuluvat kuivajätteisiin, ei paperinkeräysastiaan. Metalliset tuikkukupit kuuluvat metallinkeräykseen.

Kinkun rasvat

Jos et hyöty käytä kinkunrasvaa tai muita rasvoja, niin valuta rasva maitopurkkiin, sulje korkki tai teippaa purkki kiinni ja laita kuivajätteisiin. Hyytyneen rasvan voi laittaa sellaisenaan biojätteisiin tai kompostoriin. Älä kaada rasvaa wc-pönttöön tai viemäriin, se tukkii putket!

Voit myös tehdä Kinkkutempun ja lahjoittaa kinkun, kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat biodieselin raaka-aineeksi. Imatralla niitä ottavat vastaan K-Citymarket Mansikkalassa, Karhumäen K-Market, K-Supermarket Vuoksenniska ja Neste K Imatra Korvenkanta (yleensä piha-alueella) sekä Harakan hyödyksi-asema, Harakankuja 1.  Kinkkutemppu

Tinat

Uudenvuoden tinat kannattaa säästää ja sulattaa seuraavassa vuodenvaiheessa uudelleen. Tarpeettomat uudenvuoden tinat tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan, kuten Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Ekologinen vaihtoehto on sulattaa tavallista taloussokeria tinan sijasta tai käyttää mehiläisvahaa.

Ilotulitteet

Räjäyttämättömät ilotulitusraketit palautetaan myyjille tai poliisille. Ammuttujen rakettien roskat laitetaan jäähtyneinä kuivajätteisiin.

Joulukuuset

Taloyhtiössä joulukuusen voi laittaa jätekatoksen välittömään läheisyyteen, näkösälle, odottamaan poiskuljetusta. Myös omakotitaloihin voi tilata kuusen noudon esim. Etelä-Karjalan jätehuollolta, niitä ei viedä automaattisesti jäteastian tyhjennyksen yhteydessä.

 Lisätietoja joulun ajan jätehuollosta