Kuva
Lapset hyppivät hyppynarulla.
Ella Ovaskainen ja Alexandr Kouru viihtyvät liikuntakerhossa.

Kosken koulukeskuksessa kokeillaan uudenlaisia liikuntakerhoja

Tiedote
2.12.2021 13:58
Oppilaille tarjotaan maksuttomia liikuntatuokioita ja -kerhoja. Tavoitteena on tarjota oppilaille kokonaiskoulupäivä, johon kuuluu oppimisen lisäksi myös liikuntaa ja sosiaalisia kontakteja.

Kosken koulukeskuksen oppilailla on mahdollisuus harrastaa liikuntaa koulun tiloissa kesken koulupäivien ja heti koulun päättymisen jälkeen.

1.–3.-luokkaisille on tarjolla Imatran Liikuntaseuran, Imatran Palloseuran ja Imatran Urheilijoiden ohjaamia liikuntakerhoja, jotka järjestetään heti koulupäivän jälkeen.

4.—9.-luokkalaisilla on mahdollisuus kokeilla eri lajeja yhteistyökumppaneiden ohjaamilla liikuntatuokiolla, joka järjestetään liikuntasalissa pitkän välitunnin aikana. Niinä päivinä, kun paikalla ei ole ohjaajaa, saliin voi mennä liikkumaan pitkän välitunnin ajaksi vapaasti.

Kerhot ja liikuntatuokiot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

—Tavoite on luoda oppilaille toimiva ja lapsia tukeva kokonaiskoulupäivä, joka rakentuu paitsi oppimisesta, myös liikkumisesta, rentoutumisesta ja sosiaalisten suhteiden harjoittelusta ja ylläpidosta, opetuspäällikkö Minna Rovio kertoo.

Helppoa ja maksutonta

Uudenlaista harrastamisen mallia kokeillaan osana Koppari-hanketta. Hanke kuuluu harrastamisen Suomen malliin.

Koppari-hankkeen aikana Kosken koulukeskuksessa testataan erilaisia kokonaiskoulupäivämalleja.

—Idea syntyi uusien koulukeskusten valmistumisen myötä. Saman katon alla ja samassa pihapiirissä on suuri joukko eri ikäisiä lapsia ja nuoria. Se luo monenlaisia mahdollisuuksia, ja tämä on yksi, mitä nyt kehitämme, Rovio kertoo.

Taustalla on halu tarjota kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuus mieleiseen harrastamiseen.

—Kun harrastaminen tapahtuu keskellä koulupäivää ja heti koulun jälkeen, harrastukseen on helppoa tulla eikä huoltajien tarvitse huolehtia kuljetuksista, koordinaattori Kalle Lundberg toteaa.

Koppari-hankkeen organisoimia liikuntatuokioita ja -kerhoja kokeillaan nyt Koskella. Toiveena on löytää toimiva toimintamalli, joka voidaan laajentaa myös muihin Imatran koulukeskuksiin.

—Maksuttomia harrastusmahdollisuuksia heti koulupäivän jälkeen on jo nyt myös muilla koulukeskuksilla. Nyt tavoitteena on, että toimintaa saataisiin laajennettua, Rovio sanoo.

Monipuolinen liikunta kiinnostaa lapsia

3.-luokkalainen Alexandr Kouru on tullut liikkumaan Imatran Liikuntaseuran pitämään liikuntakerhoon. Käynnissä on temppurata, ja lapset pääsevät vuorollaan kiipeilemään, pyörittämään hula-vannetta, ryömimään ja harjoittelemaan kuperkeikkoja.

—Olen käynyt täällä ainakin sata kertaa, täällä on niin mukavaa. Ja on helppoa, kun pääsee suoraan koulusta, 3.-luokkalainen Kouru ilmoittaa.

Käyntien määrää hän hieman liioittelee, sillä kerhot ja liikuntatuokiot ovat pyörineet muutaman viikon ajan. Muilta osin hän tuntuu olevan samaa mieltä kuin iso osa muistakin lapsista.

—Palautteen perusteella lapsilla on ollut kivaa. Kävijöitä on riittänyt vaihtelevasti, mutta etenkin iltapäivien ohjatut liikuntakerhot ovat olleet suosittuja, Lundberg kertoo.

Toimintaa on tarkoitus jatkaa toukokuun loppuun saakka. Keväälle on suunnitteilla erilaisia retkiä esimerkiksi keilaamaan, laskettelemaan ja ratsastamaan.

—Myöskin parkour-toimintaa on mahdollisesti tulossa kevään aikana. Nämä retket sekä yhteistyöseurojen pitämät kerhot ovat lasten ja nuorten toivomia. Tähän liittyen on toteutettu kysely valtakunnan tasolla asti, Lundberg kertoo.

Koppari-hanke toteutetaan ajalla 1.8.2021–30.6.2022.  Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt toiminnalle valtionavustusta.

Lisätietoja:

Hankekoordinaattori Kalle Lundberg, kalle.lundbergatedu.imatra.fi (kalle[dot]lundberg[at]edu[dot]imatra[dot]fi)
Opetuspäällikkö Minna Rovio, minna.rovioatimatra.fi (minna[dot]rovio[at]imatra[dot]fi), 020 617 3404