Kuva
Lapsia leikkimässä koulun pihalla Imatralla.
Imatralla on yhtenäinen koulupolku jokaiselle lapselle ja nuorelle.

Yhtenäinen koulupolku kaikille Imatran lapsille ja nuorille

Tiedote
16.11.2021 17:05
Imatran hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 16.11.2021 oppilaaksioton kriteereistä ja oppimispolun yhtenäistämisestä esiopetuksesta 9-luokan loppuun.

Yhden oppilaaksiottoalueen ja kolmen suunnittelualueen mallissa luokkakokojen tasavertaisuus, oppiaineiden monipuolisuus ja tilojen sekä toiminnan tehokkuus pystytään järjestämään tarkoituksenmukaisesti.

Imatran kaupungin opetuspäällikkö Minna Rovio ja varhaiskasvatuspäällikkö Minna Leinonen vastaavat tässä tarkemmin, mitä päätös käytännössä tarkoittaa.

Mikä muuttuu ja millä aikataululla?

- Muutos koskee selkeästi määriteltyjä ryhmäkokoja. Ryhmäkoot oli määritelty aiemminkin, mutta ne ovat nyt pienentyneet, Oppilaaksiottamisen ryhmäkokoraja on 1.-2. luokilla 18 oppilasta ja 3.-9.luokilla 20 oppilasta. Esiopetuksen osalta ryhmäkoon enimmäismärän määrittää ryhmässä olevien kasvattajien määrä. Syksyn 2022 oppilaaksiotto suoritetaan näiden kriteerien mukaisesti, kertoo Minna Rovio.

Miten lähikoulun suunnittelualue määritellään?

- Koulukeskusten palveluverkkosuunnittelun yhteydessä suunnittelualueet määräytyivät sen mukaan, että koulukeskuksista tulee oppilasmääriltään mahdollisimman tasakokoiset, Minna Rovio vastaa.

Jos lapsi valitaan lähikoulun sijaan toissijaiseen kouluun, säilyykö koulupolku automaattisesti lapsella toissijaisessa koulussa koko peruskoulun ajan?

- Toissijaisen koulun osalta päätös tehdään vuosittain, joten koulupolku saattaa muuttua esimerkiksi siitä syystä, että oman alueen lasten määrä kasvaa ja ryhmät tulevat täyteen oman alueen oppilaista, vastaa Minna Leinonen.

Hyvinvointilautakunnan työryhmä on oppilaaksiottokriteerien muuttamisen valmistelussa tehnyt myös lapsivaikutusten arvioinnin. Valmistelu on käytetty lausunnolla Lasten parlamentissa sekä Nuorisovaltuustossa.

Lisätietoja:
opetuspäällikkö Minna Rovio, minna.rovioatimatra.fi (minna[dot]rovio[at]imatra[dot]fi)
varhaiskasvatuspäällikkö Minna Leinonen, minna.leinonenatimatra.fi (minna[dot]leinonen[at]imatra[dot]fi)
 

Imatran kaupungin perusopetuksen verkkosivut

Oppilaaksiottoalue = Imatra on yksi oppilaaksiottoalue, joka sisältää kaupungin kolme koulukeskusta

Suunnittelualue eli lähikoulu = Imatralla on kolme koulukeskusta eli lähikoulua. Kaupunki suunnittelee ja osoittaa lapselle lähikoulun hänen asuinalueensa perusteella. Esiopetus sijaitsee samalla alueella koulun kanssa. Lähikoulu ei välttämättä ole kotia maantieteellisesti lähimpänä oleva koulu.

Oppilaaksiottamisen ryhmäkokorajat Imatralla:

  • 1.-2. luokat 18 oppilasta
  • 3.-9.luokat 20 oppilasta

Kuitenkin siten, että kyseisen suunnittelualueen alueella olevia oppilaita voi ryhmässä olla enemmän. Uusia ryhmiä ei perusteta toisen suunnittelualueen oppilaiden takia. Esiopetuksen osalta ryhmäkoon enimmäismärän määrittää ryhmässä olevien kasvattajien määrä.

Toissijainen koulu: Mikäli oppilas hakeutuu toisen suunnittelualueen kouluun, tekee rehtori oppilaaksiottopäätöksen hyvinvointilautakunnan päättämien kriteereiden perusteella. Esiopetuksen osalta päätöksen tekee päiväkodin johtaja. Toissijaiseen kouluun/esiopetukseen oppilaiden ottamiselle kriteerit ovat

  1. ryhmäkoko
  2. sisarusperiaate
  3. koulumatkan pituus.

Jos hakijoita on useita, jotka hakevat toissijaisuutta koulumatkan kriteerin perusteella, lähempänä koulukeskusta olevat lapset ovat ensisijalla, edellyttäen, että ryhmässä on paikkoja.

Koulumatkakuljetukseen oikeutetut: Koulumatkatkuljetusta voi hakea, mikäli oppilaan koulumatka lähikouluun on:

  • 1.-2.-luokkalaisella yli 3 km
  • 3.-9.-luokkalaisella yli 5 km

Toissijaiseen kouluun otetun oppilaan koulumatkoista syntyvistä kustannuksista vastaa huoltaja.