Imatran jäähallin käytävä.
Jäähallin lämmityksessä hyödynnetään hukkalämpöä.

Jäähallin tuottama hukkalämpö hyödynnetään jatkossa hallin ilmastoinnissa

Hukkalämmön hyötykäyttö säästää rahaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Imatran jäähallin hukkalämpö hyödynnetään jatkossa hallin ilmastoinnissa. Halliin on asennettu syyskuussa laitteisto, jonka avulla hukkalämpö ohjataan ilmanvaihtokoneisiin. Hukkalämmöllä lämmitetään hallin sisälle puhallettavaa ilmaa.

Hukkalämmön hyödyntämisen seurauksena hallin lämmittämiseen tarvitaan aikaisempaa vähemmän maakaasua, mikä puolestaan pienentää hallin käyttökustannuksia.

Arvion mukaan rahallista säästöä syntyy vuosittain 40 000 euroa.

–Tällä viikolla pääsemme vielä säätämään ja automatisoimaan järjestelmää, minkä jälkeen siitä saadaan irti paras mahdollinen teho. Laitteisto asennettiin syyskuussa, joten kulujen vähenemisen tarkka summa selviää myöhemmin seurannan myötä. Se voi olla jopa hieman enemmän, tekninen isännöitsijä Heikki Varis Mitra Imatran rakennuttajasta kertoo.

Investoinnin kokonaiskustannus oli 90 000 euroa.

Selvitystyössä mukana LUT-yliopisto

Mitra selvitti jäähallin hukkalämmöntuotantoa yhdessä LUT-yliopiston kanssa. Selvityksessä tutkittiin hallin hukkalämmöntuotantoa ja esitettiin kolme eri vaihtoehtoa sen hyödyntämiseen.

Nyt asennettu laitteisto oli yksi ehdotettu vaihtoehto.

–Aikaisemmin jäähallin moottoreiden ja pumppujen lauhde ajettiin suoraan katolla olevalle lauhdutinkentälle, jossa kuuma lauhdeneste jäähdytettiin. Nyt lauhde ohjataan ilmanvaihtokoneisiin, joissa ne lämmittävät ilmaa lämmittäviä lämpöpattereita, Varis selventää.

Hiilidioksidipäästöt vähenevät huimasti

Hukkalämmön hyödyntäminen säästää eurojen lisäksi myös luontoa. Jäähallin tuottamat hiilidioksidipäästöt vähenevät hyötykäytön myötä merkittävästi.

Hukkalämpöä syntyy jäähallissa niin paljon, ettei sitä kaikkea pystytä hyödyntämään hallin lämmityksessä. Suunnitelmana onkin ohjata ylimääräinen hukkalämpö jäähallin viereen suunnitellun urheilutalon lämmitykseen.

Urheilutaloon on suunniteltu lisäksi myös aurinkopaneeleita. Samassa yhteydessä aurinkopaneeleita asennetaan mahdollisesti myös jäähallille.

–Mikäli nämä urheilutaloon liittyvät suunnitelman toteutuvat, jäähallin tuottamat hiilidioksidipäästöt vähenevät LUTin laskelman mukaan tulevina vuosina huimat 96 prosenttia 138 tonnista 14 tonniin, Varis kertoo.

Jäähallin energiatehokkuuden parantamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi on tehdään muitakin toimenpiteitä.

–Suunnitteilla on jäähallin liittäminen kaukolämpöön. Tässä yhteydessä varaudutaan siihen, että aikanaan myös urheilutalo tulee osaksi kaukolämpöverkkoa.

 

Lisätietoja:

Tekninen isännöitsijä Heikki Varis, heikki.varis@mitra.fi, puh. 05 235 2855